Skocz do zawartości

[widelec] Widelec starego typu - pierscień uniemożliwia ściągnięcie. Co to jest?

dzidek794

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zakupiłem za grosze stary rower i chciałbym go odnowić. Chciałem ściągnąć widelec w celu wymiany wysypanych łożysk, jednak czynność tą uniemożliwia mi pierścień na widelcu widoczny na zdjęciach. Ktoś wie co to jest i jak się tego pozbyć? Nie wiem czy jest on nałożony czy zespolony z widelcem (co zresztą wydaje mi się niemożliwe). Próbowałem go ściągnąć przy pomocy francuza i młotka po wczesniejszym wypsikaniu wd40, jednak ani rusz. Za pomoc z góry dziękuję. 

post-197605-0-47612200-1468056640_thumb.jpg post-197605-0-16325100-1468056646_thumb.jpg

To na 100% mostek wpuszczany, poluzuj stery może wyjdzie on do góry, wtedy widelec będziesz mógł ściągnąć w dół.

Jednak w nim w środku powinieneś mieć śrubę, która powinieneś pierw poluzować żebyś mógł go wyjąć, chyba że to jakiś dziwny wynalazek i masz tą śrubę od spodu.

To element mostka. Wykręciłeś śrubę, ale nie usunąłeś klina, który blokuje całość w rurze widelca. Musisz wkręcić ją ponownie, jednak nie do końca. Potem uderzasz młotkiem w jej główkę i luzujesz klin. Dopiero wtedy będziesz w stanie zdemontować całość. Przy założeniu, że nic nie jest pordzewiałe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...