Juro Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Cześć, Planuję zakupić komplet hamulców XT M785, mam możliwość odsprzedać od ręki przedni zacisk dokładając ok 120/170 zł mogę zamienić przód na zee lub sainta. Planowałem kupić osobno przód i tył ale tak będzie to zdecydowanie najekonomiczniej Pomijając pytania czy wykorzystam - odpowiedź tak i wolę mieć zapas niż za mało (zabiłem w tym roku 3 kombinacje, przez co zwaliłem sobie dwa wyjazdy). Mogę o tym pogadać ale najważniejsze są dla mnie odpowiedzi na pytania. Więc dwa krótkie pytania: 1. Czy ktoś już to sprawdzał i na bank są kompatybilne klamki XT z zaciskami Sainta/Zee? 2. Już trochę z innej beczki czy same zaciski są zamienne przód/tył? Szczerze nigdy się nie przyglądałem, a na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie. Zalety takiego rozwiązana to przede wszystkim większa moc z przodu, po drugie jednolite klamki. Czyli i praktyka i estetyka Finansowo w cenie przedniego sainta plus parę zł mam super komplecik. Zastanawiałem się również nad magurą mt5 cena bardzo podobna, lżejsze ale zbyt problematyczny serwis i dostępność części. Juro Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 10 Lipca 2016 Mod Team Napisano 10 Lipca 2016 Klamki sa takie same wg mojej wiedzy, zee/saint ma 4 tłoki ale mniejszej średnicy wiec ilość płynu wychodzi podobna, klocki natomiast są większe i to jest zaletą tych zacisków. Z klamką XT powinno to działać co najmniej dobrze. Zaciski prod tył różniące sie od siebie zniknęły z erą IS, PM można zamiennie stosować. Cytuj
Juro Napisano 12 Lipca 2016 Autor Napisano 12 Lipca 2016 Dzięki za info, z tego co czytałem do tej pory jestem pewien że tak właśnie jest. Bardziej liczyłem na to ze ktoś sprawdzał i miałby jakieś przeciwwskazania do takiej podmiany. Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 21 Lipca 2016 Mod Team Napisano 21 Lipca 2016 Nawet jak by nie były, to i tak by działało, mnie lub bardziej dobrze. Cytuj
CentrumRowerowe Napisano 22 Lipca 2016 Napisano 22 Lipca 2016 W anglojęzycznej sieci piszą, że klamki Saint jednak trochę inaczej dysponują olejem. http://forums.mtbr.com/brake-time/xt-zee-saint-915776.html W wątku jest link do filmiku gdzie chyba wypowiada się przedstawiciel Shimano. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi