Skocz do zawartości

[koła] do startów

Żbik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chce sobie złożyć lekki zestaw pod 27,5" do startów w maratonach i codziennych treningów. Fajnie, jakby mocno nie przekroczyć 1500g.

Piasty to na pewno Novatec 771 na przód i 772 na tył. Obie pod CL. Waza katalogowo 145 i 265g co daje łącznie 410g.

Komplet szprych z nyplami na oba koło wyjdzie pewnie ok 280-290g.

Czyli mamy 700g.

Zastanawiam sie teraz nad obręczami. Na cel biore DT X392 (415g) lub M442 (460g), tak wiec przy X392 wyszłoby ok 1530g, przy M442 ok 1620g.

Bardziej skłaniam sie ku X392. Trochę wazę (90kg) i nie wiem czy te obręcze podołają mojej wadze.

Moze macie jakies inne propozycje lekkich ale wytrzymałych obręczy? Budżet to +/- 200zl/szt.

Napisano

Szprychy 280-290gramów to tak ledwo sapim cx-ray czy dt aerolite, a koszty dość duże

Sapim Dlight, DT Competition race czy Pillar PSR TB2016 to waga około 330gramów, a w takie szprychy bym celował na Twoim miejscu

X392 - składałem na tym sporo kół i jestem do tych obręczy zrażony, ogólnie można by na nich koła centrować cały dzień, bo ciągle gdzieś na bok uciekają. Mają też mnóstwo bubli, bardzo często przy łączeniu obręcz nie jest równa lub gdzieś jest wykrzywiony profil.

M442 jest już bardzo sztywna i wady fabryczny praktycznie się nie zdarzają

Przy 90kg brałbym M442

z alu nyplami waga w okolicy 1680gramów

Napisano

Ja mam od Dawida własnie DT M442 + DT 350 na szprychach PSR TB2016 - 1651g wyszło z taśma(fotki w galerii).

DT 350, a Novatec 771/772 prawie to samo wagowo.

I czemu aż 32szt? 28 szprych w 100% wystarcza w kołach 27,5 nawet do Enduro, a masz dzięki temu własnie z 30g do przodu, czyli sztywniejsza obręcz.

Na obręcze WTB możesz jeszcze popatrzeć.

Napisano

Wolałbym 28H ale nie znalazłem nigdzie piast Novatecach pod 28H (Centerlock, przód QR9, tył 12mm)

Napisano

Chciałbym sie zmieścić w 1200zl z wysylka, ew minimalnie dołożyć, jesli bedzie warto.

Zależy mi na masie, stad dokładanie kilkudziesięciu gram na adapter z 15mm raczej chciałbym uniknąć. Tym bardziej, ze amor Fox jest juz docelowym widelcem, a jest na QR9.

Napisano

Jak Ci te niebieskie dt 350 odpowiadaja kolorystycznie to damy rade to zrobic za 1270zl

Mam jedna niebieska piaste przod na qr, nie bedzie potrzeba montowania adaptera

To byla by najlepsza opcja waga/cena/wytrzymalosc

Jedynie nie kazdemu ten niebieski pasuje :)

Napisano

Niebieskie nie przejdą... Do niczego mi nie pasują... ;) Musza byc koniecznie całe czarne (piasty, obrecze szprychy i nyple). Ew mogą byc żółte piasty ;)

Napisano

nie ma opcji że sprowadzą, kolejna dostawa dopiero na październik w speederze będzie, a przy specyficznym zyczeniu chcą żeby zamawiać minimum 50 kompletów. Novatec dla 1 kompletu nie będzie przestawiał maszyn, a wątpie że dystrybutor zdecyduje się na zamówienie piast 28h, bo to nie jest najpopularniejsza opcja, szczególnie w wersji CL

Ja mam obiecane do końca tego miesiaca dostać piasty Novateca straight pull na 28h, ale wersja na 6 śrub. waga 120gramów przód i 230gramów tył, ale jeszcze nigdy nie miałem dostawy w terminie, pewnie będzie poślizg ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...