Smuga Napisano 8 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Witam, przyszła nieoczekiwana potrzeba zmiany ramy i wybór padł na Primala 29. Chcę ze starego roweru (Trek Marlin 2011, a w zasadzie jego rama, koła i siodełko, cała reszta była zmieniona ) poprzekładać co się da. Stąd kilka uwag/pytań/wątpliwości: - jeździłem póki co na Rebie z rurą 1 i 1/8 cala. Czy muszę kupować całe nowe stery, czy może wystarczy np. tylko dolna miska i/lub redukcja? - tak, będę Rebę wydłużać na ile się da - czy potrzebuję czegoś nowego (suport? dystanse?) jeśli chcę przełożyć korbę SLX M660? - kupić adapter do sztycy 27,2mm czy lepiej jednak nową? - dotychczasowa przerzutka (XT M771) niestety pasować nie będzie... Co polecicie, by działało równie sprawnie, współgrało z gripshiftami, a także obsługiwało koronki 22-32-44? - wydaje mi się, że cała reszta powinna pasować, ale może Waszym zdaniem coś przeoczyłem? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziksoltys Napisano 8 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 (edytowane) Witam Stery byś musiał nowe kupić z adapterem większość ma w standardzie nie wiem jak jeździsz ale tak skoku byś musiał mieć 110mm optymalne 120-130 jeżeli masz suport angielski to przełożysz ja jestem ciężki to wolałbym kupić nową sztycę (jak jesteś wyższy to proponuję sztyce 140) na pewno linki nowe i jeszcze zacisk do sztycy tylną piastę masz pod ośkę 10mm? Edytowane 8 Lipca 2016 przez dziksoltys Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smuga Napisano 8 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 (edytowane) Ok, to stery dorzucam do listy zakupów. Pytanie w takim razie jakie - zintegrowane, półzintegrowane? Czy to nie ma znaczenia, byle się zgadzał rozmiar 42/52? Skoku powinno być 115-120, choć pewnie, że chciałoby się nieco więcej Suport ma oznaczenie SM BB70, czyli to chyba jest angielski... Co do wagi, to mnie 27,2 utrzymuje nawet z 15kg plecakiem. Zacisk, no tak, celna uwaga, dzięki Tylna piasta pod 10mm, więc tylnego koła mogę na szczęście nie ruszać... Linki - masz na myśli te od przerzutek? I pewnie przewody hamulcowe? No i wciąż pozostaje pytanie o przednią przerzutkę... Edytowane 8 Lipca 2016 przez Smuga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziksoltys Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 linki na pewno bo są chowane w ramie. Hamulce to przód może pasować a tył to zależy jaki rozmiar ramy miałeś . ja mam przerzutkę LX ale nie wiem dokładnie który model teraz ale do manetek . Ogólnie piszą że między deore a SLX nie ma różnicy w pracy dopiero przy XT i wyżej jest. ja ważę 113kg to wolałem wymienić sztyce żeby nie ruszała się tak w rurze no i mam mocniejsze trzymanie . suport angielski będzie pasować. jeszcze chwile temu chciałem Ci napisać że ma znaczenie ale nie wiem czym się różnią . pilnuj żebyś kupił tapered IS42/IS52 (1 1/8 - 1 1/2) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smuga Napisano 11 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Dobrze, dzięki wielkie, chyba już teraz to ogarnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seczuan Napisano 11 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 http://biketopia.pl/w tym sklepie dostaniesz najtaniej ramę i w gratisie dostajesz stery warte 150zł (stery z redukcją na wideł 1 1/8 ) bo takowy też miałem i tak jak ty wszystko przekładałem ze starego roweru. jak będziesz tu kupował to ogarnij dokładnie ramę bo do mnie przyszła uszkodzona (główka ramy była po strzale i zniekształcona tak że stery nie chciały wejść, musiałem troszkę ją naprawić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralfbutton Napisano 11 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 A warto jeszcze dodać, że do sklepu nie ma jak się dodzwonić. Ja po wpłacie kasy tydzień czasu czekałem bez żadnych wieści co się dzieje z moim zamowieniem Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smuga Napisano 11 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Dzięki, ramę już nabyłem znacznie taniej, choć bez sterów, na flowerbike.pl - kod rabatowy dostępny m.in. na ten model wynosi 5%, więc wychodzi 662zł. Mam nadzieję, że w tym tygodniu będzie już u mnie...Może się jeszcze upewnię - stery półzintegrowane (42/52) będą właściwe? Np. Dartmoor Blink? Choć wolałbym w pełni czarne... Coś polecicie w okolicach 100-150zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziksoltys Napisano 12 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 będą pasowały w opisach od dartmoora masz napisane do jakich ram są przeznaczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi