Skocz do zawartości

[Rama] Przesiadka na Primala 29

Smuga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przyszła nieoczekiwana potrzeba zmiany ramy i wybór padł na Primala 29. Chcę ze starego roweru (Trek Marlin 2011, a w zasadzie jego rama, koła i siodełko, cała reszta była zmieniona :P ) poprzekładać co się da. Stąd kilka uwag/pytań/wątpliwości:

- jeździłem póki co na Rebie z rurą 1 i 1/8 cala. Czy muszę kupować całe nowe stery, czy może wystarczy np. tylko dolna miska i/lub redukcja?

- tak, będę Rebę wydłużać na ile się da ;)

- czy potrzebuję czegoś nowego (suport? dystanse?) jeśli chcę przełożyć korbę SLX M660?

- kupić adapter do sztycy 27,2mm czy lepiej jednak nową?

- dotychczasowa przerzutka (XT M771) niestety pasować nie będzie... Co polecicie, by działało równie sprawnie, współgrało z gripshiftami, a także obsługiwało koronki 22-32-44?

- wydaje mi się, że cała reszta powinna pasować, ale może Waszym zdaniem coś przeoczyłem? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :)

Witam

Stery byś musiał nowe kupić z adapterem większość ma w standardzie

nie wiem jak jeździsz ale tak skoku byś musiał mieć 110mm optymalne 120-130 :D

jeżeli masz suport angielski to przełożysz

ja jestem ciężki to wolałbym kupić nową sztycę (jak jesteś wyższy to proponuję sztyce 140)

na pewno linki nowe i jeszcze zacisk do sztycy

tylną piastę masz pod ośkę 10mm?

Edytowane przez dziksoltys

Ok, to stery dorzucam do listy zakupów. Pytanie w takim razie jakie - zintegrowane, półzintegrowane? Czy to nie ma znaczenia, byle się zgadzał rozmiar 42/52?

Skoku powinno być 115-120, choć pewnie, że chciałoby się nieco więcej ;)

Suport ma oznaczenie SM BB70, czyli to chyba jest angielski...

Co do wagi, to mnie 27,2 utrzymuje nawet z 15kg plecakiem. Zacisk, no tak, celna uwaga, dzięki ;)

Tylna piasta pod 10mm, więc tylnego koła mogę na szczęście nie ruszać...

Linki - masz na myśli te od przerzutek? I pewnie przewody hamulcowe?

No i wciąż pozostaje pytanie o przednią przerzutkę...

Edytowane przez Smuga

linki na pewno bo są chowane w ramie. Hamulce to przód może pasować a tył to zależy jaki rozmiar ramy miałeś ;).

ja mam przerzutkę LX ale nie wiem dokładnie który model teraz ale do manetek ;). Ogólnie piszą że między deore a SLX nie ma różnicy w pracy dopiero przy XT i wyżej jest.

ja ważę 113kg to wolałem wymienić sztyce żeby nie ruszała się tak w rurze no i mam mocniejsze trzymanie ;).

suport angielski będzie pasować.

jeszcze chwile temu chciałem Ci napisać że ma znaczenie ale nie wiem czym się różnią ;). pilnuj żebyś kupił tapered IS42/IS52 (1 1/8 - 1 1/2)

http://biketopia.pl/
w tym sklepie dostaniesz najtaniej ramę i w gratisie dostajesz stery warte 150zł (stery z redukcją na wideł 1 1/8 ) bo takowy też miałem i tak jak ty wszystko przekładałem ze starego roweru.

jak będziesz tu kupował to ogarnij dokładnie ramę bo do mnie przyszła uszkodzona (główka ramy była po strzale i zniekształcona tak że stery nie chciały wejść, musiałem troszkę ją naprawić)

Dzięki, ramę już nabyłem znacznie taniej, choć bez sterów, na flowerbike.pl - kod rabatowy dostępny m.in. na ten model wynosi 5%, więc wychodzi 662zł. Mam nadzieję, że w tym tygodniu będzie już u mnie...
Może się jeszcze upewnię - stery półzintegrowane (42/52) będą właściwe? Np. Dartmoor Blink? Choć wolałbym w pełni czarne... Coś polecicie w okolicach 100-150zł?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...