empe Napisano 8 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Czy potrafi ktoś wskazać przyczyne terkotania słyszanego na filmie? Dźwięk ten występuje tylko w tedy, kiedy z przodu łańcuch jest na największej zębatce a z tyłu na najmniejszej i mocno napieram na pedał, ale tylko prawą nogą. Lewą nogą gniotę i jest cicho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no1 Napisano 8 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Przednia przerzutka o łańcuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 8 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Albo łańcuch o przerzutkę . Chyba regulacja się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 8 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 zwał jak zwał regulacja a jak nie pomoże to sprawdź czy największy blat nie jest przypadkiem krzywy, Jak dalej to nie pomoże to przyglądnij się sztywności korby, mi osobiście ocierała tak samo jak miałem suport na kwadrat, przy mocniejszym deptaniu na twardym przełożeniu było widać jak ją trochę lewi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 8 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Gdyby to było tarcie łańcucha o przerzutkę to tak na chłopski rozum czemu tarłoby tylko podczas wciskania prawego pedału? I to słychać tylko przy dużym obciążeniu kiedy naprawdę mocno wciskam pedał. Gdy rower na stojaku to nie ma szans na takie odgłosy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Gdyby to było tarcie łańcucha o przerzutkę to tak na chłopski rozum czemu tarłoby tylko podczas wciskania prawego pedału? Na to pytanie odpowiedzieć bym mógł widząc jak to jest wyregulowane. A tak to powiem tylko tyle ze korby pływają pod obciążeniem, i musiał być wydać masę hajsu na sztywną korbę i betonowo sztywną ramę by takiego efektu nie było. Przychodzi do nas na warsztat taki zaprzyjaźniony rodak. Ustawiałem mu napęd, nic mi nie tarło, a jemu tak. Ma większe nogi ode mnie, bardzie giął korbę, która była na kwadrat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sedymen Napisano 8 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Jeżeli zmieniałeś łańcuch to sprawdź przejście przez wózek. Zwróć uwagę na te metalowe wąsy pomiędzy kółkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemogg Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Znam ten dźwięk z autopsji. Było to tarcie łańcucha z przednią przerzutką w moim starym góralu z korbą na kwadrat. Regulacja nic nie dawała ale że części miały już spore zużycie wymieniłem wówczas ośkę z łożyskami + miseczki a także samą korbę. Też łańcuch dałem nowy i od razu akustyka była jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 9 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Tylko że u mnie osprzęt jest praktycznie nowy. Jeśli faktycznie to tarcie łańcucha o przerzutkę tak jak mówicie to będę miał duży problem z wyregulowaniem tego ponieważ na stojaku wydaje się być wszystko idealnie ustawione. Przełożenia wchodzą precyzyjnie, nic nie trze i nie ociera, więc nie wiem co mógłbym poprawić :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Zrób poprostu tak, żeby odstęp łańcucha od przerzutki był większy. Druga sprawa to to, że nowy nie oznacza sprawny. Możesz mieć rzeczywiście krzywą tarczę z przodu. Nie zawsze da się to wyregulować. U mnie np problem zniknął całkowicie dopiero po wymianie korby na sztywną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charvel Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Chrobocze Ci wyłącznie przy nacisku na prawy pedał, co związane jest z wyginaniem się blatu korby, a co za tym idzie łańcuch szoruje o prowadnice przedniej przerzutki. To, oczywiste, że przy regulacji na stojaku/bez obciążenia jest wszystko ok. To nacisk Twojej nogi przechyla tarcze o kilka milimetrów. Możesz spróbować to zniwelować śrubami L/H. W tym przypadku pewnie śruba H musisz ciut przesunąć na zewnątrz Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snoopster Napisano 10 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2016 Chrobocze Ci wyłącznie przy nacisku na prawy pedał, co związane jest z wyginaniem się blatu korby, a co za tym idzie łańcuch szoruje o prowadnice przedniej przerzutki. To, oczywiste, że przy regulacji na stojaku/bez obciążenia jest wszystko ok. To nacisk Twojej nogi przechyla tarcze o kilka milimetrów. Możesz spróbować to zniwelować śrubami L/H. W tym przypadku pewnie śruba H musisz ciut przesunąć na zewnątrz Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka Tarcze nie sa z plasteliny wiec jakby doszło do wygięcia to by zostało wygiete i na stojaku by to zobaczyl. Poza tym jak umnie lancuch zachacza o wózek to nie jest to terkot tylko cos jakbys nóż ostrzył Sprawdz luzy na suporcie moze byc wadliwy. Sprawdz pedały. Przesmaruj gwitny suportu i pedałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 12 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Jednak panowie co twierdzili że ten dźwięk to tarcie łańcucha o przerzutkę mieli rację. Faktycznie regulacja pomogła chociaż nie było łatwo bo na stojaku było idealnie dobrze, więc ustawiałem to wszystko trochę na ślepo. Regulacja i jazda próbna i tak kilka razy. Po kilku milimetrowych kombinacjach wydaje mi się że ostatecznie pomogło maxymalne obniżenie przerzutki w dół. Teraz już nic nie trze, dzięki za wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 12 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 tarcze nie sa z plasteliny wiec jakby doszło do wygięcia to by zostało wygiete i na stojaku by to zobaczyl. tarcze nie ale oś suportu na kwadrat przy nacisku już tak, a że stal jest sprężysta bez nacisku nic nie zobaczysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.