Skocz do zawartości

[bezpieczeństwo] Jak zabezpieczyć swój rower ?

NorthAngel82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powiedzcie mi proszę, czy rowery należy czipować ? Chodzi mi oczywiście o to, że w razie kradzieży mojego roweru policja będzie w stanie namierzyć gdzie znajduje się mój rower co pozwoli na odzyskanie roweru. Wiem, że są tacy co czipują swoje rowery.

A wy co o tym myślicie ?

Napisano

Moim zdaniem żadne "czipowanie" roweru nie zda egzaminu. Przede wszystkim porządne zabezpieczenie, jakiś Kryptonite czy coś podobnego.

Napisano

Miałem rower oznakowany przez policję. Rowerek został skradziony, złodziej złapany - siedział - lecz rowery brak.

Wydaje mi się że najlepszym sposobem jest trzymanie roweru w domu, a poza domem nie spuszczanie go z oka. Dodatkowo ubezpieczyć jednoślada.

Napisano

czy linki są dobre ?

Tak dobre są .

Dla złodzieja żeby się nie musiał męczyć.

Linkę to zębami przegryziesz jak się zaprzesz.

To forum ma wyszukiwarkę i kilka tematów o zabezpieczeniach.

Napisano

A co można zrobić, żeby zabezpieczyć swój rower ? czy linki są dobre ? czy może jakieś specjalne klamry ?

Te "specjalne klamry" nazywają się u-locki. Ja kupując parę lat temu zabezpieczenie stwierdziłem, że nie będę się szczypał i wziąłem coś takiego:
https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/zamki-i-zapiecia-rowerowe/u-locki/p,u-lock-evolution-series-4-ls-z-uchwytem-kryptonite,121192.html
Zalety oczywiste, wady to waga ok. 2 kg ale w razie czego możesz się obronić jak maczugą :) Tak jak Ci napisał KrisK - użyj wyszukiwarki.
Napisano

Ja najlepsze zabezpieczenie przed kradzieżą poznałem lata temu na tym forum - drugi rower. Tani, brzydki ale wystarczający na dojazdy. A właściwego nie spuszczać z oka. Jednak jak nie możesz mieć dwóch albo ten zasadniczy też nie jest specjalnie drogi kup dobrego ulocka.

Napisano

Dodatkowo ubezpieczyć jednoślada.

Rzecz w tym, że ubezpieczenie roweru nic nie daje jeżeli chodzi o zwykłą kradzież np. spod sklepu albo ja jeszcze takiego nie znalazłem. Jeżeli ktoś coś wie to proszę podpowiedzieć. 

Napisano

Policja nigdy nie będzie szukać Twojego roweru. Nie ważne co z nim zrobisz.

Jeśli jeździsz rowerem na co dzień, to koła/sztyca bez szybkozamykaczy. Najlepiej bez biegów/singiel. Dobry U-Lock lub łańcuch i kłódka.

U-Locka i łańcucha nie przetniesz bez cięższego sprzętu. Tak zaraz nikt z dużym przecinakiem nie lata po mieście.

Każdą linkę obetniesz zwykłymi szczypcami.

Napisano

A jaki to jest dobry u-lock ? i jaki możecie mi polecić ? żebym był zadowolony.

Czy takim u-lockiem mógłbym zapiąć dwa rowery naraz ? czy na każdy rower musze kupować osobno ?

I taki ulock wozi się ze sobą w plecaku tak ?

Napisano

Powiedz mi proszę jeszcze, czy spina się tym tylko ramę roweru jednego i drugiego i wystarczy ? czy trzeba przypiąć jeszcze do jakiegoś supa na drodze albo stojaka czy coś ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...