NorthAngel82 Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Powiedzcie mi proszę, czy rowery należy czipować ? Chodzi mi oczywiście o to, że w razie kradzieży mojego roweru policja będzie w stanie namierzyć gdzie znajduje się mój rower co pozwoli na odzyskanie roweru. Wiem, że są tacy co czipują swoje rowery. A wy co o tym myślicie ?
pepelito Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Moim zdaniem żadne "czipowanie" roweru nie zda egzaminu. Przede wszystkim porządne zabezpieczenie, jakiś Kryptonite czy coś podobnego.
Miki74 Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Miałem rower oznakowany przez policję. Rowerek został skradziony, złodziej złapany - siedział - lecz rowery brak.Wydaje mi się że najlepszym sposobem jest trzymanie roweru w domu, a poza domem nie spuszczanie go z oka. Dodatkowo ubezpieczyć jednoślada.
chudzinki Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Dodatkowo ubezpieczyć jednoślada. A który ubezpieczyciel odpowiada za kradzież poza domem?
Miki74 Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 http://wrower.pl/porady/ubezpieczenie-roweru-i-rowerzysty,2282.htmlNie wiem kiedy ten artykuł był napisany i na ile jest aktualny, w każdym razie wynika z niego że w przypadku grabieży jest uznawane odszkodowanie.Uważam że jeżeli jesteś zainteresowany, to temat trzeba głębiej rozpoznać.
NorthAngel82 Napisano 8 Lipca 2016 Autor Napisano 8 Lipca 2016 A co można zrobić, żeby zabezpieczyć swój rower ? czy linki są dobre ? czy może jakieś specjalne klamry ?
KrisK Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 czy linki są dobre ? Tak dobre są . Dla złodzieja żeby się nie musiał męczyć. Linkę to zębami przegryziesz jak się zaprzesz. To forum ma wyszukiwarkę i kilka tematów o zabezpieczeniach.
Ros Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 A co można zrobić, żeby zabezpieczyć swój rower ? czy linki są dobre ? czy może jakieś specjalne klamry ? Te "specjalne klamry" nazywają się u-locki. Ja kupując parę lat temu zabezpieczenie stwierdziłem, że nie będę się szczypał i wziąłem coś takiego:https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/zamki-i-zapiecia-rowerowe/u-locki/p,u-lock-evolution-series-4-ls-z-uchwytem-kryptonite,121192.htmlZalety oczywiste, wady to waga ok. 2 kg ale w razie czego możesz się obronić jak maczugą Tak jak Ci napisał KrisK - użyj wyszukiwarki.
MikeSkywalker Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Ja najlepsze zabezpieczenie przed kradzieżą poznałem lata temu na tym forum - drugi rower. Tani, brzydki ale wystarczający na dojazdy. A właściwego nie spuszczać z oka. Jednak jak nie możesz mieć dwóch albo ten zasadniczy też nie jest specjalnie drogi kup dobrego ulocka.
chudzinki Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Dodatkowo ubezpieczyć jednoślada. Rzecz w tym, że ubezpieczenie roweru nic nie daje jeżeli chodzi o zwykłą kradzież np. spod sklepu albo ja jeszcze takiego nie znalazłem. Jeżeli ktoś coś wie to proszę podpowiedzieć.
Mateusz30 Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Policja nigdy nie będzie szukać Twojego roweru. Nie ważne co z nim zrobisz. Jeśli jeździsz rowerem na co dzień, to koła/sztyca bez szybkozamykaczy. Najlepiej bez biegów/singiel. Dobry U-Lock lub łańcuch i kłódka. U-Locka i łańcucha nie przetniesz bez cięższego sprzętu. Tak zaraz nikt z dużym przecinakiem nie lata po mieście. Każdą linkę obetniesz zwykłymi szczypcami.
NorthAngel82 Napisano 8 Lipca 2016 Autor Napisano 8 Lipca 2016 A jaki to jest dobry u-lock ? i jaki możecie mi polecić ? żebym był zadowolony. Czy takim u-lockiem mógłbym zapiąć dwa rowery naraz ? czy na każdy rower musze kupować osobno ? I taki ulock wozi się ze sobą w plecaku tak ?
MikeSkywalker Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Kryptonite Evolution bądź coś podobnej klasy z innych firm - tematów na forum jest masa. Do takiego ulocka masz uchwyt więc mocujesz go na ramie, ściąganie jest błyskawiczne.
NorthAngel82 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 Ale mogę nim za ramię spiąć dwa rowery tak ?
MikeSkywalker Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Jasne - musisz jedynie kupić dłuższego u-locka, bo występują w różnych wersjach.
NorthAngel82 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 ok - dzięki wielkie za pomoc. Powiedz proszę mi jeszcze - czy tylko za ramię się spina czy mogę też za koła spiąć ?
Charvel Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Taaa, szczególnie za przednie Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
MikeSkywalker Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Zasada mówi żeby spiąć ramę i tylne koło, ale w przypadku dwóch rowerów da się spiąć jedynie 2 ramy i rurę/stojak albo w środku albo obok jednego z nich.
NorthAngel82 Napisano 12 Lipca 2016 Autor Napisano 12 Lipca 2016 Powiedz mi proszę jeszcze, czy spina się tym tylko ramę roweru jednego i drugiego i wystarczy ? czy trzeba przypiąć jeszcze do jakiegoś supa na drodze albo stojaka czy coś ?
MikeSkywalker Napisano 12 Lipca 2016 Napisano 12 Lipca 2016 No to chyba oczywiste że rower(y) trzeba przypiąć do jakiegoś elementu którego nie można ruszyć z miejsca
montell81 Napisano 19 Lipca 2016 Napisano 19 Lipca 2016 Powiedz mi proszę jeszcze, czy spina się tym tylko ramę roweru jednego i drugiego i wystarczy ? czy trzeba przypiąć jeszcze do jakiegoś supa na drodze albo stojaka czy coś ? Tylko nie przypinaj do takich "supów": http://www.metalmix.info/Joomla/blokady-parkingowe/51-blokada-slupek-parkingowy-skladany-.html#nclid=69bfb96a8284e8433f1b333a9c3a2a6a
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.