pepelito Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Witam! Wczoraj założyłem pierwszy raz w życiu buty spd. Jakie było moje zdziwienie gdy się okazało że nie mogę już bardziej przesunąć bloków do przodu Zawsze pedałowałem prawie samymi palcami, a teraz jedynie mogę pedałować w miejscu gdzie mam tą taką "górkę" na stopie. Kompletnie mi takie ustawienie nie pasuje, przydało by się przesunąć jeszcze z 1cm do przodu. Czy jedyną opcją będzie kupno większych butów? Przejechałem 46km i kolana strasznie się zmęczyły, a bloki ustawiłem pod takim samym kątem jak pedałuje w zwykłych butach. Niestety przód tył jest źle. Jazda z blokami to jest cudo, raczej nie przesiądę się już na zwykłe pedała. Niesamowicie się jeździ, ale przydał by się komfort, taki jak chcę, a nie taki jak zarzuca producent. But SH-M089, pedały M520, bloki standardowe.
Nastar Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Jedną z pozytywnych cech butów i zatrzasków jest właśnie stała, powtarzalna i właściwa pozycja stopy na pedale. Prawdopodobnie wyrobiłeś sobie zły nawyk jeżdżąc w zwykłych butach i teraz potrzebujesz trochę czasu na przystosowanie się do SPD. Zmęczenie kolan jest częste i minie pod warunkiem właściwego dopasowania ustawienia bloków. W skrajnym przypadku może się okazać jednak, że po prostu nie możesz używać SPD ze względu na anatomiczne uwarunkowania. Zdarza się to dość rzadko ale jednak. Możesz też spróbować jazdy z innymi systemami zatrzaskowymi (Time, Look, Crank etc.)
pepelito Napisano 8 Lipca 2016 Autor Napisano 8 Lipca 2016 Jakie inne ustawienie bloków mogę spróbować? Nie przesunę przecież bloków do tyłu, chyba że lekko na bok, minimalnie bliżej korby. Swoją droga to zmęczenie mogło powstać poprzez znacznie silniejsze i szybsze pedałowanie (kadencja 100-110). Spróbuje dziś, lub jutro przejechać podobnym tempem i z podobną kadencją (ok 95-100) jak wczesnej jeździłem. Żadna zmiana systemu póki co nie wchodzi w grę i tak dużo wydałem. Pozdrawiam!
Nastar Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Poczytaj o prawidłowym ustawianiu bloków, upewnij się, że masz wszystko ok a potem jeździj z wyższą kadencją ale bardziej miękko żeby nie obciążać za bardzo kolan. W ten sposób łagodniej przyzwyczaisz się do SPD.
Mod Team michuuu Napisano 8 Lipca 2016 Mod Team Napisano 8 Lipca 2016 tak powinna przebiegać oś bloków. No i do takiego standardu przygotowują regulacje w butach.
pepelito Napisano 8 Lipca 2016 Autor Napisano 8 Lipca 2016 Oś pedałów właśnie w tej chwili tak przebiega, natomiast wcześniej jeździłem z przesuniętą osią bardziej w stronę palców. Uprzedzając pytanie, kolano jest poprawnie ustawione względem pedała. Kadencja +100 to nadal niska? Myślałem że to już jest wystarczająco dużo.
Nastar Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Zależy na jakim przełożeniu ta kadencja ;-) Po prostu jeździj mniej siłowo na początku przygody z SPD.
pepelito Napisano 8 Lipca 2016 Autor Napisano 8 Lipca 2016 Koła 28" przy prędkości 24-25km/h Tak wiec obciążenie jest znikome. Chyba trzeba będzie się po prostu przyzwyczaić. Mam tylko nadzieje że będę mógł jeździć, bez żadnych dolegliwości.
Mod Team michuuu Napisano 8 Lipca 2016 Mod Team Napisano 8 Lipca 2016 Mam tylko nadzieje że będę mógł jeździć, bez żadnych dolegliwości. Zdarzają się nogi 'uczulone' na buty spd ale w większości przypadków da się tak ustawić bloki żeby jazda była komfortowa. Trochę cierpliwości i czasu.
cervandes Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Mnie po wydawałoby się prawidłowym ustawieniu bloków w M520/M089 bolały oba kolana. Pedałuję ambitnie. Mierzyłem 10 razy wszystko i nic, ustawione niby prawidłowo a bolało nadal. Szukanie przyczyny zacząłem od obniżenia siodełka: 5mm na początek. Ból zniknął od razu, pierwsza jazda i wyniki takie same, pozycja zmieniła się praktycznie wcale a ból z silnego zmienił się w żaden. Najechałem tak już trzy tysiące, do platform nie wrócę. O ustawieniu bloków w osi już napisano, teraz druga rzecz - pion zwieszony z rzepki w położeniu pedału maksymalnie do przodu ma wypadać idealnie w osi pedału.
pepelito Napisano 8 Lipca 2016 Autor Napisano 8 Lipca 2016 Już napisałem wcześniej, kolona względem osi są ustawione prawidłowo. Wysokość siodełka może mieć duże znaczenie. Skoro wcześniej pedałowałem bardziej palcami to wyprostowana noga miała prawdopodobnie mniejszy kąt.
radziuGD Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Z tym kolanem w osi padała to tak nie do końca: http://www.sheldonbrown.com/kops.html
zekker Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Szukanie przyczyny zacząłem od obniżenia siodełka Ja odwrotnie, musiałem podnieść, bo na dłuższych dystansach kolana bolały. Dwie korekty wysokości i jest ok.
pepelito Napisano 8 Lipca 2016 Autor Napisano 8 Lipca 2016 Co ja mogę w tych blokach przestawić po za przód-tył i lewo-prawo? Chyba nic. Lewo-prawo jest identycznie jak bym jeździł na zwykłych pedałach. Boję się już tych spd Od 16 boli mnie kolano i to dość mocno. Wnioskuje że to po wczorajszej "przejażdżce". Popatrzę jutro na siodełko, a z blokami to już nie wiele wykombinuje.
Mod Team michuuu Napisano 8 Lipca 2016 Mod Team Napisano 8 Lipca 2016 Co ja mogę w tych blokach przestawić po za przód-tył i lewo-prawo? Chyba nic. Pięty do ramy albo na zewnątrz.
chudeusz09 Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Dokładnie jak kolega wyżej napisał. To "skręcenie" bloków jest chyba najważniejsze. W większości przypadków stopa naturalnie układa się piętami do wewnątrz.
PiPoLiNiO Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 U mnie problem kiedyś rozwiązał zakup Cranków. Dużo większy luz niż w Shimano. Ale też spróbuj obniżyć lub podwyższyć siodło o 5 mm.
raffik Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Bloki ustaw neutralnie, bo prawie na pewno skopane masz ustawienie siodła tył-przód i być może na wysokość. Wklej fotki z profilu z piętą na obniżonym pedale i przy korbach w poziomie.
chudeusz09 Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Gdyby źle było ustawione siodło to ból kolan byłby zanim autor przesiadł się na spd a wnioskuję z opisu, że pojawił się dopiero po przesiadce. Chyba, że źle wnioskuję to niech autor sprecyzuje.
raffik Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Platformy też miał źle ustawione, to przecież oczywiste jak kręcił tylko czubkiem buta. Chyba że specjalnie się umartwiał. Dwie fotki wyjaśniłyby sprawę.
chudeusz09 Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Tak samo "oczywiste" jak ustawianie siodełka "na piętę"....
raffik Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Chudeusz kto tutaj kazał ustawiać siodło na piętę? Pisałem o fotce z piętą na pedale, a nie o ustawianiu siodła... Musisz zrobić ”kąpiel ócz"...
pepelito Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 Siodełko ustawione tak jak było mi wygodnie Ogólnie wysokość praktycznie pokrywa się z metoda 109%. Pedałowałem palcami i tak zrobiłem 12kkm i nigdy nie narzekałem, a zdarzały się trasy +200km, wiec proszę was te uwagi nie mają raczej sensu. Problem pojawił się dopiero po zamontowaniu spd Idąc za radami przestawiłem delikatnie bloki, tak by pieta była bliżej ramy. Po przejechaniu 4km już czułem że coś jest nie tak, podniosłem siodełko o 1cm i zrobiłem 47km. Było o wiele lepiej. Na pewno będę musiał jeszcze protestować inne ustawienia. A i zrobiłem sobie goniometr, kąt przy "wyprostowanej" nodze wynosi ok 25st
raffik Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Metoda Lemonda czy 109 to tylko "metody", ważne żeby było wygodnie. Jeżeli jeździłeś długie trasy na platformach non stop na palcach to znaczy, że raczej siodło było fest odsunięte do tyłu, co było średnio efektywne ale wygodne. To że organizm do tego przywykł nie znaczy, że było to dobre bo skok też jako staw jest ważny i podlega przeciążeniom. Ustaw bloki zupełnie neutralnie (po środku) i dopiero od takiego ustawienia rozpoczynaj próby.
zekker Napisano 10 Lipca 2016 Napisano 10 Lipca 2016 Gdyby źle było ustawione siodło to ból kolan byłby zanim autor przesiadł się na spd a wnioskuję z opisu, że pojawił się dopiero po przesiadce. Chyba, że źle wnioskuję to niech autor sprecyzuje. Na 90% źle wnioskujesz. Przesiadka z platform na zatrzaski, to inny but np. o grubszej podeszwie, to inne ułożenie stopy (regulacja bloków ma ograniczenia i może nie dać się odtworzyć poprzedniej pozycji), w końcu to mniejsza swoboda. Nie ma bata, żeby w większości przypadków nie była potrzebna korekta ustawienia siodła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.