DiabeL Napisano 7 Lipca 2016 Napisano 7 Lipca 2016 Witam, przymierzam się do kupna roweru. Doradzono mi wybór między dwoma, a mianowicie: Unibike Fusion 29 lub Mission 29 różnica sześciuset złotych pewnie z nikąd się nie bierze ale zastanawia mnie czy faktycznie lepiej wydać te dodatkowe 600 zł czy kupić ten tańszy model. Jeżeli ktoś mógłby mi lepiej przedstawić + i - obydwóch i porównać byłbym wdzięczny
GTZaskar1991 Napisano 7 Lipca 2016 Napisano 7 Lipca 2016 Jeśli wierzyć geometrią ram tych modeli to jedynym słusznym wyborem będzie Mission, Fusiony są za krótkie i to o sporo.
DiabeL Napisano 7 Lipca 2016 Autor Napisano 7 Lipca 2016 Czy ja wiem? jeździłem na obydwóch i rama nie wydawała mi się za krótka w fusionie.
GTZaskar1991 Napisano 7 Lipca 2016 Napisano 7 Lipca 2016 591 mm horyzontalnie przy 19' w 29er to jakaś abstrakcja.
DiabeL Napisano 7 Lipca 2016 Autor Napisano 7 Lipca 2016 Nie do końca rozumiem twój ostatni komentarz, jeżeli mógłbyś mi napisać prościej o co chodzi byłbym wdzięczny (dodam że jak już to decydować się będę na ramę 23 cale
GTZaskar1991 Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Nie ma znaczenia na którą się będziesz decydował, każda Fusion jest za krótka. Chodzi o to, że długość rury górnej jest proporcjonalnie zbyt krótka w stosunku do rury podsiodłowej. Mijają lata od pierwszego 29er, a niektórzy producenci jeszcze robią za krótkie ramy, nawet nie krótkie, tylko za krótkie. Jakbym nazwał ramę krótką to znaczy, że jeszcze trzyma normę, ale niektóre jak ta nadają się tylko do przetopienia (wydłużenie jej mostkiem to potęgowanie błędu). Na szczęście nawet Cube od 2016 r. poszedł po rozum do głowy i w swoim topowym modelu zmienił geometrię na poprawną, czego nie można powiedzieć o modelach 2013, 2014, 2015.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.