Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna]GS czy SGS

mrhonest

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.
Jako, że powoli biorę się za wymianę napędu w rowerze na XT, chciałbym zapytać was o roznice w gs a sgs.
Korba którą chce kupić ma na najwiekszym blacie 42 zęby, na najmniejszym 24. Kaseta natomiast odpowiednio 32 i 11. Biorąc pod uwagę obsługiwana pojemność to przy przerzutce gs jest to 35 T a sgs 43.
U mnie ta różnica wyniosła 39.
Tak więc wg was jedynym wyborem będzie ta z dluzszym wozkiem, czy tez podejdzie model gs ?
Czy jest duża różnica w ich działaniu?
Ps. Chodzi oczywiście o tylną przerzutkę Xt :-)

Napisano

Jeździłem na korbie 44t najwyższa zębatka i 32t najwyższa zębatka na kasecie z wózkiem gs i nie było żadnych problemów. Wręcz przeciwnie, przerzutka działała sprawniej niż z wózkiem sgs oraz łańcuch nie obijał się o ramę.

Jeśli odpowiednio dobierzesz długość łańcucha (jeśli dobrze pamiętam to skróciłem do 106 ogniw) to nie zastanawiałbym się i brał gs.

• Mod Team
Napisano

Przerzutka gs działa sprawniej, bardziej zdecydowanie. Biorąc pod uwagę, że w obu wózkach są takie same sprężyny to przy gs łańcuch będzie mniej trzepał. Przerabiałem ten temat z kasetą 11-28 i z klasyczną xt nie shadow. Polecam xt-ka klasycznego, shadow jest przereklamowany.

Napisano

Uspokoiliście mnie Panowie :-)

w takim razie nie zawsze wymogi producenta i specyfikacja pokrywają się z rzeczywistym działaniem :-)

Napisano

Oczywiście wiemy, że na przekosach się nie jeździ, a ta specyfikacja zakłada, że będziesz używał całego zakresu przełożeń (choć nawet wtedy gs poradziłaby sobie z 42t z przodu i 32t z tyłu).

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.