mrovka Napisano 7 Lipca 2016 Napisano 7 Lipca 2016 Panowie.Laik prosi o porade. Mam Cuba z normalna glowka ramy.Nie traperowana,ot zwykle 1 1/8 Od nowosci mialem tam wlozone stery prawdopodobnie niezintegrowane,bo byly tam normalne lozyska wianuszkowe. Pewnego razu zauwazylem rdze, - no wiec postanowilem je wymienic W serwisie zalozyli mi prawdopodobnie zintergrowane,bo lozyska wygladaja bardziej juz na lozyska,ale te stery MUSZA byc strasznie ciezkie. /wierzcie czy nie,ale roznice w wadze czuje w rekach przy samym podnoszeniu/ Na dodatek nowe stery sa niskie i zmieniaja mi geometrie. Ale wracajac do tematu. Po przyjrzeniu sie paragonowi zauwazylem przy pozycji hedset taki oto zapisek: M-PART ELITE HEADSET UPER ZS44/2 M-PART ELITE HEADSET ......... ZS44/3 /w miejscu kropek znbajduje sie napis ktory jest totalnie nie wyrazny/ Zmierzylem suwmiarka obie miski ze starych sterow i pokazuje mi wymiar 44mm - wiec potrzebuje wymiar wewnetrzny misek 44mm i tu mam pytanie Czy ten zestaw bedzie dobry?? http://www.ebay.co.uk/itm/Acros-AZX-200-Ai-03-AZ-44E-ZS44-headset-Semi-integrated-1-1-8-44mm-black/311441236308?_trksid=p2045573.c100033.m2042&_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.SEED%26ao%3D1%26asc%3D20131017132637%26meid%3D814c501eb7f34ec598df5992ad0deca0%26pid%3D100033%26rk%3D5%26rkt%3D8%26sd%3D191814861383 Pytam,bo wymiar 44 jest ale oznaczenie jest inne : Acros AZX-200 Ai-03 AZ-44E ZS44 headset Semi-integrated 1 1/8" 44mm black Ps.Czy ta roznica wynika z tego ze to moga byc dwa rozne lozyska i jedno jest wianuszkowe?
emremigiusz Napisano 7 Lipca 2016 Napisano 7 Lipca 2016 Aby mieć stery zintegrowane musi być do tego odpowiednia rama. Ale mniejsza o to. Ten wymiar 44 pewnie wychodzi Ci mierząc całość,a powinieneś zmierzyć tylko to co będzie po za ramą . Druga rzecz mierzenie jakie kolwiek jest zbędne,trzeba wiedzieć tylko tyle, taper czy nie? Średnica sterówki i czy stery zintegrowane czy nie? W Twoim wypadku nie. Inaczej zewnętrzne.
mrovka Napisano 7 Lipca 2016 Autor Napisano 7 Lipca 2016 A co z katami? Te wymiary pokazuja zakres prawidlowej i nie awaryjnej pracy lozysk i calych sterow? A moze byc taka sytuacja ze do ramy przystosowanej na stery zintegrowane byly zalozone stery z lozyskami kulkowymi? Bo to chyba tylko kwestia zewnetrznej obrobki miski Ps. 44mm wychodzi mierzac zewnetrzna strone miski,ktora chowa sie w ramie - obie takie same
Mod Team michuuu Napisano 7 Lipca 2016 Mod Team Napisano 7 Lipca 2016 prawdopodobnie niezintegrowane,bo byly tam normalne lozyska wianuszkowe. Typ łożyska nie stanowi i rodzaju sterów. http://www.kochamrowery.pl/2013/01/stery-rowerowe-jakie-wybrac-jakich.html Na chłopski rozum: zewnętrzne - miski mocno wystają z ramy około 8-10mm. półzintegrowane - wystaje tylko rant miski około 2-3mm zintegrowane - łożysko osadzone w ramie. Co do łożyska to albo wianek z kulkami albo łożysko tzw. maszynowe, zamknięte gdzie kulki są pomiędzy bieżniami łożyska.
mrovka Napisano 7 Lipca 2016 Autor Napisano 7 Lipca 2016 no to mam teraz obrazowo to wyjasnione w takim razie mialem stery na wpol zintegrowane na lozyskach kulkowych i zmienili mi na takie same tylko z lozyskami maszynowymi czyli co - rozumie ze mam szukac sterow na wpol zintegrowanych
gtb Napisano 7 Lipca 2016 Napisano 7 Lipca 2016 Szukasz sterów półzintegrowanych ZS44/ZS44 . Tu http://allegro.pl/octane-one-warp-1-integral-44-44-99g-xc-mtb-enduro-i6323861035.html masz w dobrej cenie na dobrze uszczelnionych łożyskach (kolor może nie najlepszy , ale cena bardzo dobra).
Mod Team michuuu Napisano 7 Lipca 2016 Mod Team Napisano 7 Lipca 2016 zmienili mi na takie same tylko z lozyskami maszynowymi czyli co - rozumie ze mam szukac sterow na wpol zintegrowanych No to po co chcesz wymieniać bo nie nadążam.
mrovka Napisano 7 Lipca 2016 Autor Napisano 7 Lipca 2016 Bo mam wrazenie ze sa ciezkie i zmienily mi geometrie ciala Od nowosci zrzucilem z tego reweru ponad 4kg,wiec waga jest dla mnie bardzo istotna - ja jestem z tych co licza kazdy gram i dlatego rozgladam sie za czyms lekkim i firmowym Ps.Geometrie uratowalem
vdcmike Napisano 7 Lipca 2016 Napisano 7 Lipca 2016 Zdajesz sobie sprawę, że stery nie ważą pół kilo i ew. wymiana to kilkadziesiąt g? @emremigiusz: z tymi pomiarami to byś się zdzwiwił, szczególnie właśnie w przypadku cube'a.
mrovka Napisano 7 Lipca 2016 Autor Napisano 7 Lipca 2016 http://www.ebay.co.uk/itm/Cane-Creek-110-ZS44-28-6-ZS44-30-Short-Cover-Headset-Black-/252429130924?hash=item3ac5f2dcac:g:SbkAAOSwbYZXdv05 cos takiego bedzie pasowalo? Dodam,ze moja stara bieznia po zmierzeniu od wewnetrz ma 30mm...a gorna 'maskownica' od wewnatrz ma 28,6 Zdaje sobie sprawe to nie jest kwestia kilogramow.Tylko powiedzialem sobie ze jak juz bede wymienial cos na cos,to waga bedzie bardzo istotna. Pozatym,znalazlem stery ktore waza 250g - wiec podejrzewam ze znalazlbym i 300stu gramowe. A biorac pod uwage ze to naprawde maly miejski serwis to....to tych gramow moze byc duzo Troche to zrabalem bo nie powiedzialem im,ze jak nie dopasuja lozysk kulkowych,to maja to zostawic takie jakie jest - a na drugi dzien jak przyszedlem do serwisu to okazalo sie ze rower jest juz gotowy - choc mial byc dopiero za dwa dni,no wiec nie wypadalo grymasic vdcmike - co masz na mysli piszac ''zwlaszcza w przypadku cuba'' Jest cos na co musze zwrocic uwage?? Czyzby chodzilo o ilosc miejsca w ramie na osadzenie miski? Bo teraz mnie cos tknelo. Nie wiem czy to ma jakis sens,ale policzylem ze stare miski wchodzily mi tylko 7,1mm w rame Spytalem sie sprzedawcy,jak gleboko chowaja sie w rame te miski z linku powyzej.Czekam na odpowiedz. michuu - dzieki za linka
porcelanowy Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Powitoł @mrovka - a jakiego cuba ty masz dokładnie? Model, rok. Patrzyłeś w ogóle do specyfikacji producenta za typem sterów? Zabierasz się do tego od strony z której metan wychodzi Kupisz coś wylajtowanego a później się okaże, że masz inny typ.
mrovka Napisano 8 Lipca 2016 Autor Napisano 8 Lipca 2016 Panowie..wlasnie dlatego ten temat - po to,by kupic cos,co bedzie pasowalo:) Bylem zielony,a teraz wiem juz jakie wymiary potrzebuje,jakie rodzaj itp Nie wiem z jakiego jest roku - moze 2013/2014 ?? - zgaduje A sam rower to LTD PRO z jakos wylajtowana aluminiowa rama ARG 17'' - nic wiecej nie powiem,bo sama strona producenta w tamtym czasie nie wiele o tym mowila Bo tez chcialem sie cos dowiedziec o swoim rowerze Ps.Dostalem odpowiedz od sprzedawcy od tych sterow - cala miska ma wyskosc 7mm /jak gorna,tak i dolna/ - wiec teraz juz wiem czego szukac. Trzeba tylko znalezc atrakcyjna cene i bedzie ok Dzisiaj tez bede znal dokladna wage moich starych sterow, Porcelanowy - jak beda zle to powedruja na forum,na pewno kiedy komus przypasuja ....w przypadku gdy sprzedawca sie wypnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.