Avianna Napisano 6 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Hej, lekarz zalecił mi jazdę na rowerze, bieganie zbyt obciąża moje stawy. A w materii rowerowej jestem dyletantką. Usiłowałam uzyskać pomoc w doborze roweru w sklepie stacjonarnym, ale to było raczej wciskanie tego, co mają akurat na stanie. Zapotrzebowanie: rower trekkingowy, jeżdżenie po mieście mnie nie interesuje, drogi podmiejskie, raczej utwardzone, ale częste postoje na robienie zdjęć (więc niska rama, by często i łatwo stawać) Ograniczenia - minimalna waga, wnoszenie na 2 piętro, plus chory kręgosłup Zakres cenowy - ok 1500, ew. do 2 tyś Podstawowe pytanie - jak dobrać ramę, mam 167 wzrostu, 59 kg, niestety za długie nogi 80 cm (od ziemi do kroku), ręce też długie, za to tułów krótki inne wymiary ramy wychodzą ze wzrostu, inne z długości kończyn w grę wchodzi pozycja pochylona, więc trekking Co można odrzucić, by zmniejszyć wagę roweru, a mimo wszystko nie narazić się na ciągłe naprawy i serwis, nie będę jeździć po ciemku, ani w bardzo długie trasy, przegląd polecanych na róznych stronach rowerów, ich parametrów za dużo mi nie mówi, nawet waga nie zawsze jest podawana Doświadczenie - w sklepie "jazda próbna" na Specialized Sirrus rozmiar M ( za drogi - prawie 3 tyś., za wysoko poprzeczka, trochę wąskie opony, ale pozycja ok) Mogę więc prosić o propozycję rowerów spełniających kryteria? Najważniejsza jest ergonomia, a tu bez odpowiednio dobranej ramy nie ma co mówić. Z góry dziekuję za pomoc - Avianna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 6 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 (edytowane) Zapotrzebowanie: rower trekkingowy Co można odrzucić, by zmniejszyć wagę roweru Błotniki i bagażnik z roweru trekkingowego właśnie, czyli robi się cross... Specialized Sirrus To nie jest trekking tylko fitness jak napisane jest na ich stronie i takie rowery będą najlżejsze. Ograniczenia - minimalna waga, wnoszenie na 2 piętro, plus chory kręgosłup Zakres cenowy - ok 1500, ew. do 2 tyś W tej cenie waga będzie bardzo podobna. Podstawowe pytanie - jak dobrać ramę, mam 167 wzrostu, 59 kg, niestety za długie nogi 80 cm (od ziemi do kroku), ręce też długie, za to tułów krótki inne wymiary ramy wychodzą ze wzrostu, inne z długości kończyn Ja wychodzę z założenia - przymierzyć się. Edytowane 6 Lipca 2016 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 7 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Krótki tułów przy długich rękach to akurat zaleta - możesz dobierać ramę wg długości nogi bo i tak nie będziesz nadmiernie pochylona (ręce o to zadbają). Spróbuj poszukać rometa urban mistral w rozsądnej cenie - typowy cross niestety będzie miał pseudo-amortyzator z przodu, zwiększający masę roweru - a dla ciebie zdecydowanie sztywny widelec być powinien. A takie są albo bardzo tanie i byle jakie osprzętowo - albo powyżej zakładanego budżetu. Niełatwo przy tym założeniu będzie o ramę damską - i tu poważniejszy problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avianna Napisano 11 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 W takim razie, jak bardzo mój budżet musiałby zostać przekroczony, żeby dostać rower z damską ramą? Wczoraj jeździłam na męskim KTM i to jest duże wyzwanie. Mogę prosić o propozycje z wyższej półki, ten romet urban mistral ...baaardzo męski:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 12 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 tak mi chodziło po głowie że ciekawy dość sztywniak był dostępny ... http://archiwum.allegro.pl/oferta/rower-beone-trekking-shimano-deore-3x10-nowy-45-i6063227799.html zadzwoń - może czas ogłoszenia minął a nie wystawili ponownie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 12 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 (edytowane) Nie chcę się wdawać w dyskusję że cross to nie trekking bez błotników i bagażnika bo wystarczy przejrzeć oferty producentów, którzy nie zajmują się rowerami od wczoraj i wszystko będzie jasne.W każdym razie mocno upraszczając - cross to pozycja wyciągnięta/zgięta do przodu, trekking wyprostowana (inne ramy, inne amortyzatory, inaczej osadzona kierownica...). Moim zdaniem jeśli masz problemy z kręgosłupem to rower typowo crossowy może je pogłębiać. Wyprostowana pozycja sprzyja pobudzaniu mięśni kręgosłupa do pracy i podtrzymywania go, pochylona/przygarbiona to samo zło Powinnaś skonsultować to ze swoim ortopedą, który powinien tutaj zająć stanowisko. Niektórzy twierdzą, że jeśli tylko coś więcej niż asfalt to musi być amortyzator. No wiec z tym jest tak, że amortyzator w rowerze w przedziale do 2-2,5k nie spełnia swojej funkcji i podnosi masę o 15-20%. Do tego masa ludzi jeździ po udeptanych ścieżkach leśnych na rowerach przełajowych i śmiem twierdzić, że idzie im to lepiej niż niejednemu na trekkingu ważącym 17kg ale za to z "amortyzatorem". Rozejrzyj się za rowerem typu fitness. W zależności od producenta pozycja będzie bardziej wyprostowana czy pochylona. Niestety chyba nasi rodzimi pseudoproducenci jeszcze takich rowerów nie mają w swoich ofertach (może to i dobrze bo co to byłby za fitness ważący 14kg). Poniżej moje propozycje, raczej w celach poglądowych bo wykraczają poza budżet (za to lekkie i na damskich ramach).https://www.canyon.com/fitness/roadlite/roadlite-al-5-0-wmn.htmlhttps://www.rosebikes.pl/bike/multistreet-700-fitness-ladies/aid:826586 Edytowane 12 Lipca 2016 przez vdcmike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 12 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 (edytowane) W każdym razie mocno upraszczając - cross to pozycja wyciągnięta/zgięta do przodu, trekking wyprostowana (inne ramy, inne amortyzatory, inaczej osadzona kierownica...). Moim zdaniem jeśli masz problemy z kręgosłupem to rower typowo crossowy może je pogłębiać BAAARDZO mocno upraszczając. No wiec z tym jest tak, że amortyzator w rowerze w przedziale do 2-2,5k nie spełnia swojej funkcji Coś tam pracuje, bo widać po śladach na goleniach . Rozejrzyj się za rowerem typu fitness I najlepiej z regulowanym mostkiem. Edytowane 12 Lipca 2016 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi