blakbery Napisano 6 Lipca 2016 Napisano 6 Lipca 2016 Witam, mam rower na karbonowej sztycy oraz z karbonową ramą i mam problem. Czy dokręcanie sztycy lekko palcami na klucz imbusowy do póki poczuję opór jest okej? A jeszcze bardziej interesuje mnie czy jeśli sztyca ma 35cm, w ramie siedzi około 12cm a pod dolnym spawem górnej rury około 3cm czy nic się nie stanie (dodatkowo jakieś 4cm nad minimum są w ramie)? Bo ważę 85kg i mam trochę obawy. Ewentualnie czy można ją jeszcze ciut podnieść, bo jestem wysoki i byłoby troszkę wygodniej, jeśli oczywiście to jest bezpieczne. Z góry dzięki
HarveyDent Napisano 6 Lipca 2016 Napisano 6 Lipca 2016 Na ramie i/lub w instrukcji sztycy masz moment siły jakim należy dokręcić śrubę zacisku (najczęściej ~6 Nm). Wcześniej smar antypoślizgowy do karbonu na sztycę. Powinieneś też mieć w instrukcji info ile musi być sztycy w ramie. Czasami jest znacznik. Jeśli nie, to sprawdź jaka była oryginalnie wsadzona sztyca i jakie było jej maksymalne wysunięcie. Będziesz wiedział ile ma zostać w środku.
blakbery Napisano 6 Lipca 2016 Autor Napisano 6 Lipca 2016 Jak brać pod uwagę napis "MIN" na sztycy to mógłbym ją podnieść jeszcze o 4cm ale czy to będzie bezpieczne... Nie sądzę, że dla wszystkich rowerzystów jest tak samo, jeśli każdy ma inną wagę.
HarveyDent Napisano 7 Lipca 2016 Napisano 7 Lipca 2016 Napis na sztycy to jedno, a ile sztycy musi być w ramie (szczególnie karbonowej) to drugie. Obu zaleceń należy przestrzegać i jeśli tylko nie przekraczasz limitu wagowego producenta to nic nie powinno się stać. Ja na swojej ramie mam znacznik ile minimalnie musi być sztycy w środku.
cyroniok Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 lepeiej zmatowić sciernym, smar nic nie da za duze siły
HarveyDent Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Stosuje FinishLine FIBER GRIP do karbonowej sztycy, ramy i nie mam problemów. Zacisk dokręcony zgodni z zaleceniami.
blakbery Napisano 8 Lipca 2016 Autor Napisano 8 Lipca 2016 Ja mam problem z dokręceniem bo nie mam takiego klucza i robię na oko, czyli dwoma palcami jak poczuję opór to puszczam.
HarveyDent Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Na oko to chłop w szpitalu umarł Grzebanie przy karbonie bez choćby najprostrzego wychyłowego klucza dynamometrycznego za ~60 zł to nie jest dobry pomysł a może skończyć się źle. Stać Cie na karbon to nie oszczędzaj drobnych na waciki
blakbery Napisano 8 Lipca 2016 Autor Napisano 8 Lipca 2016 Możecie coś taniego polecić w takim razie? Ale tak, żeby się nie rozpadło w miesiąc - najlepiej 1-10Nm A jeszcze póki taki ruch w tym temacie to może się ktoś odnieść czy 1/3 sztycy w ramie styknie do bezpiecznej jazdy - sztyca wchodzi jakieś 4cm pod dolny spaw górnej rury.
HarveyDent Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 http://topeak.com/products/Homeshop-Tools/combotorq_bit_set . Poczytaj też ciekawy topic http://www.forumrowerowe.org/topic/205986-klucz-dynamometryczny-najlepszy-wybor-na-2016-rok/
blakbery Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 Okej dzięki, warto dla świętego spokoju te 70zł zainwestować
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.