Skocz do zawartości

[opony] jakie wybrać-Schwalbe

FranekSignDS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! W lokalnym rowerowym moją uwagę przyciągnęły dwa modele opon firmy Schwalbe. Mianowicie Nobby Nic 26x2.35 Performance oraz Hans Dampf 26x2.35. Obie opony są w cenie 129zł. I tutaj pojawia się moje pytanie-która z nich ma bardziej agresywny bieżnik? Wydaje mi się, że Hans jest bardziej agresywn oponą. Pytanie czy lepiej brać np.dwa nooby nic, dwa hans'y czy może nic oraz Hans lub Maxxis'y Miniony? Są w podobnej cenie na rowerowym.com :) sam już nwm co wybrać, a chcę dobrej opony z jak najbardziej agresywnym bieżnikiem.

Napisano

Poszukaj w necie. Podobno NN strasznie szybko sie scieraja. Co do Hansa to niestety nigdy na niej nie jezdzilem.

Jest jednak opona, ktora polecam. Troche znosi na zakretach (mam wrazenie, ze boczne klocki sa za twarde). Jest oczywiscie i PLUS. Dobrze sie toczy i czysci oraz sprawia wrazenie solidnej. Jak na razie zrobilem na niej okolo 400 km (piach, szutry, kamienie i bloto). W zalacznikach sa zdjecia tego, co znalazlem dzisiaj w oponie ;) Schwalbe Smart Sam Plus, zwijana, kevlar 26x2,25-cena okolo 100 PLN jak dobrze poszukasz.

post-198546-0-05069400-1467835355_thumb.jpg

post-198546-0-67075900-1467835361_thumb.jpg

Napisano

Dzieki za odpowiedzi :) kupiłem ba tył Hans Dampf'a a na przód za tydzień lub dwa wpadnie chyba Nobby Nic, gdyż wszystkie Hansy chyba niestety wyszły :/ pozdrawiam!

Napisano

Piszesz ze chcesz opone z najbardziej agresywnym bieznikiem. Dlaczego nie bierzesz pod uwage wtb vilgante tcs am 2.3 fast rollin?

Bieznik w niej wyglada tak

c040f4325feea6f4.jpg

Napisano
Podobno NN strasznie szybko sie scieraja

73kg, przejechałem na NN Performance 29x2,25" prawie 7000km (głównie lasy i okolice Trójmiasta, kilka wypadów w Kotlinę Kłodzką). Bieżnik jeszcze przyzwoity, ale z tyłu bok opony rozszedł się i trzeba było wymienić.

Kwestia jak kto jeździ i gdzie, bo inaczej opona się zużywa w błotnistym lesie, a inaczej na kamiennych szlakach w górach.

Schwalbe Smart Sam Plus

W lekki teren ok, ale na błocie mało stabilna. Wersja Plus z wkładką ale za cenę wagi (powyżej 800g względem okolic 600g, zależy od rozmiaru).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...