Skocz do zawartości

[wybór opony] szybkie pytanie

misiojedzie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wymieniam niedługo tylną oponę, rozmiar 29", zastosowanie to szutry, lasy i troszeczkę asfaltu, do tego maratony praktycznie co miesiąc. Chodzi o opony zwijane.

Waham się między:

1.) maxxis ikon 2.2

2.) continental  race king 2.2

3.) vittoria saguaro 2.2 (dosyć droższa od pozostałych, pytanie czy warto dopłacać)

Oczywiście mam odwieczny problem wybrania najlepszego kompromisu między oporami toczenia na twardym a przyczepnością na miększym ;)

pzdr!

Napisano

Mogę polecić z czystym sumieniem

Vittoria Mezczal 29x2.1 Graphere+  Opona rewelacyjna w każdym terenie

X-king złe doświadczenia w postaci bicia opon i to w 3 wersjach

Saguaro fajna lecz tylko na suchym

Napisano

mialem race king'i fajnie sie toczyly, teraz sie przesiadlem na michelin'ki ale sie nie wypowiem za wiele na ich temat bo kilka dni temu przerzucilem
znajomi jezdza na saguaro i rk i nie narzekaja, jak na moje to z tej 3jki mozesz losowac

Napisano

Potwierdziliście swoimi odpowiedziami moje zdanie że wszystkie te opony się sprawdzają, w takim razie zostaje tylko kwestia ceny ;)

race kingi są tu za fajne pieniądze http://ultimabike.pl/pl/p/CONTINENTAL-RACE-KING-29x2.2-opona-zwijana/2159 dlatego zastanawiam się czy je zaryzykować. cały czas te continentale mają papierowe ścianki?

ikony miałem w 26" i byłem baaardzo zadowolony mimo że to były ciężkie drutówki, jestem więc do nich najbardziej przekonany ale chciałem się upewnić że nie odbiegają od reszty :)

@ostry2407

Mezcale Graphen+ są dla mnie za drogie, opony które zaproponowałem kosztują +/- 100 zł. Uważam że nie opłaca mi się wydawać więcej na napędową gumę ze względu na tempo zużycia ;) 

co do conti pytałem o race kingi a nie x-kingi.

@Looser

ok, będę losował maxxisy vs conti ;)

Dzięki za odpowiedzi, pzdr!

Napisano

@ostry2407

Mezcale Graphen+ są dla mnie za drogie, opony które zaproponowałem kosztują +/- 100 zł. Uważam że nie opłaca mi się wydawać więcej na napędową gumę ze względu na tempo zużycia ;)

co do conti pytałem o race kingi a nie x-kingi.

Przepraszam nie doczytałem.

Race Kingi miałem również lecz zwykłe drutówki i potwierdzam że ścianki to papier ale nie wiem jak inne wersje tej opony się zachowują.

Ikony również gościły na moich obręczach lecz za bardzo pływały na piasku co skutkowało kilkoma glebami.

A rozważałeś Schwalbe RR.?  Powiem szczerze dopóki nie zmieniłem na Vittoria Mezcal G+ to nawet przyjemnie się śmigało.

Mezcale G+ to już inna bajka ale poczekam jeszcze troszkę z opinią o nich.

Zobacz jeszcze Vittoria Peyote.  Ma podobny wzór do Race Kinga i na pewno ścianki boczne o wiele bardziej wytrzymalsze i waga 525gr.

Napisano

Ma podobny wzór do Race Kinga i na pewno ścianki boczne o wiele bardziej wytrzymalsze i waga 525gr.
ehhh 525 to wazy 26x2.1 zwijka... 29 waza wg info na sklepach
2.1 zwijana 610
2.25 zwijana 720
2.1 drut 810

sprawdz zanim zaczniesz wprowadzac ludzi w blad :)
Napisano

Raczej stanie na ikonach bo mam sprawdzone :) zastanawiałem się po prostu czy race kingi nie będą szybsze na twardych nawierzchniach ale nie wiem czy chcę eksperymentować. 

@ostry2407

Schwalbe RR tzn Racing Ralph? Właśnie dojeżdżam resztki bieżnika tej opony stąd ten temat :) szer 2.1 wersja performance. Nie jestem zbyt zadowolony, opona co prawda ma małe opory na asfalcie ale głupieje w nawet średnio trudnym terenie i bieżnik leci w oczach. Bardziej byłem zadowolony z Ikonów w 26" niż z tego rr w 29".

pzdr!

Napisano

Gdyby ktoś chciał to w canyonie są X-Kingi w wersji zapewne RaceSport (555g 29x2,2) po 144zł. Jest też kilka innych w ciekawych cenach. Mam takie. Zrobione 2kkm. Bicie faktycznie jest ale minimalne i tylko na jednym kole (koło idealnie proste, opona założona jak należy).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...