Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Mactronic Noise 02 już za słaby i oślepia innych.

Wrt83

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Proszę o pomoc w doborze lampy na przód. Od 3 tygodni mam Macrtonic Noise 02 której używam do nocnej, szybkiej jazdy po mieście i równie szybkiej nocnej jazdy po ciemnych lasach. To co mi nie pasuje w Noise to że mógłby mieć trochę lepszy zasięg, trochę lepiej oświetlać w zasięgu i najważniejsza rzecz: nie oślepiać tych z naprzeciwka. Nie raz mijałem rowerzystów których lampy świeciły może słabiej ale idealnie obciętym światłem jak w reflektorach samochodowych gdzie jest idealnie oświetlona droga bez żadnego oślepiania. Szukałem takich ale nie znalazłem mocniejszych od Noise. Nie mam ustalonego budżetu jeśli mi się będzie morda znów cieszyć.

To sprzeczne wymagania, kup kilka lampek. Na miasto coś z Stvzo, do lasu Convoya albo dwa z różnymi soczewkami na szeroko i na daleko. Nie chcesz obciętego światła w lesie, połowa groźnych rzeczy jest na wysokości twojej głowy a nie gruntu.

Dokładnie. Do lasu latarka a najlepiej dwie, na miasto coś cywilizowanego. Nie pogodzisz tego w jednym lampiszonie.

Convoye dwa, jeden z kolimatorem, drugi z refem i w terenie będzie CI się "morda" cieszyć. A Mactronica pogoń bo to mierne światełko jest. Szukaj lampki z stvzo, które to jest normą określającą rozkład światła u naszych zachodnich sąsiadów.

Mogę jedynie przyklepać to co poprzednicy napisali.

Mam w mieszczuchu jedną z najmocniejszych lampek na dynamo, a w lesie i tak muszę się wspomagać latarką. Mógłbym ustawić lampkę wyżej i wtedy miałbym zasięg o wiele większy (imo lepszy niż w latarce), ale oślepiałbym innych.

dzień dobry. dzięki za porady ale nie mam budżetu ustalonego, mam lampe za 250 to jak mi za 150 polecacie to czy na pewno będzie duża zmiana ? załóżmy że nie interesuje mnie czy kogoś oślepiam i mam 1200-1500 pln na jakąś lampe. Za tyle kasy to już mogę wymagać że będzie świecić daleko, szeroko i długi czas ? co do takiej kwoty kupić?

Ixon Speed Premium - do okolic 10 godzin na wysokim trybie - ~600zł

Latarka lub podobna lampka z zewnętrznymi akumulatorami - konkretnych modeli nie podam, bo nie jestem w temacie - pewnie też okolice ~600zł za już niezły sprzęt

Czołówka za resztę budżetu.

Kupowanie za 1500zł lampki tylko do lasu, to imo przesada, chyba że bawisz się w enduro lub zjazdy po nocy.

• 3 tygodnie później...

Ja polecam IXON IQ Premium (80Lux) - spokojnie jeżdżę po lasach i polach z prędkościami do 30km/h.
Ostatnio w lasach dopalam "górę" czołówką Energizer Vision HD+ Focus. chociaż to tak trochę na zapas, i głownie z powodu możliwości "rozglądania" się .
To względnie tani zestaw (IXONa upolowałem w zeszłym roku za 199, a czołowkę można kupić za ok 75zł) ,a można spokojnie jeździć. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...