Skocz do zawartości

Różnica między 10s 11-36 a 11s 11-42

TexonBikes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć ;)

Planuję w następnym sezonie przerzucić z czystego DH na powiedzmy ostre Enduro/mini DH i wiąże się z tym zmiana napędu. Jako że nigdy nie miałem do czynienia z ostrym podjeżdżaniem nie mam swoich preferencji jeśli chodzi o wielkość kasety ( w DH śmigałem na 11-28 z 36 zębami z przodu ale to w sumie nie znaczy nic ) i tutaj mam pytanie do tych w Was, którzy przesiedli się lub testowali napędy 10 rzędowe z kasetami 11-36 i 11 rzędowe z kasetami 11-42. Z racji tego że planuję złożyć coś co będzie przypominało bardziej zjazdówkę ( skok 170/180 z przodu i 163/180 z tyłu bez blokady ale zawieszenie ustawione raczej twardo ) niż Enduro to będę potrzebował miękkiego przełożenia, które pozwoli mi w miarę sensownie podjeżdżać. Myślałem nad dwoma konfiguracjami: zębatka 36 i kaseta 11-42 11s lub zębatak 34 i kaseta 11-36 10s. Wybrałem takie gdyż chcę nadal mieć możliwość dopedałowywania przy większych prędkościach a nie mam też nóżek jak patyczków.

Czy różnica w podjeżdżaniu jest na tyle duża by warto było kupować 11stkę ?  Jeśli jedenastkę to Shimano SLX/XT czy Sram NX?

Pozdrawiam

Wojtek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...