Skocz do zawartości

[Hamulce] BR-M675 kontra BB7

zekker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Byłem prawie zdecydowany na SLX-y ale w kontekście http://www.forumrowerowe.org/topic/205714-koncern-shimano-what-youre-doin-shimano-shtaaaap/ zaczynam wątpić czy warto ryzykować przygody z pękaniem tłoczków lub wyciekami oleju (właśnie przez takie historie nie jestem przekonany do hydrauliki).

Obecnie mam Accenty Freezer i powoli zaczynają mnie już irytować. Przód jeszcze ujdzie choć przydałoby się ciut więcej mocy i z pewnością lepszej modulacji. Tył  po prostu już zaczyna nawalać (np. ma problemy z odbijaniem), a nie widzę sensu w reanimacji 6 letniego sprzętu.

Cena zestawów podobna (slx tańsze ale dochodzi koszt tarcz) więc ciągle mam dylemat czy pozostać przy mechanicznych, czy jednak zaryzykować z hydrauliką.

Napisano

Shimano slx 675 zdecydowanie. Mam 2 komplety i znajomi tez maja i nikt nie narzeka. Ten temat o shimano czytalem i z grzecznosci nie skomentuje.. tylko powiem ze uzytkownik MKLOS trafil tam w sedno problemu.

Pozdrawiam

Napisano

Miałem M596 - ciekły, miałem M675 też ciekły. Trzeci raz nie dałem się nabrać i kupiłem BB5 + BB7. Nie ciekną ;) Mam w dupie że są słabsze, i że ręka boli od trzymania klamki. Bo one DZIAŁAJĄ.

Napisano

Cena zestawów podobna (slx tańsze ale dochodzi koszt tarcz) więc ciągle mam dylemat czy pozostać przy mechanicznych, czy jednak zaryzykować z hydrauliką.

Hydraulika tylko i wyłącznie. Zresztą nie wiem czemu piszesz o ryzykowaniu. SLX to bardzo dobre hamulce, a kilka pękniętych tłoczków o niczym nie świadczy, bo są tysiące użytkowników, którzy nie mają żadnych problemów ( w tym ja).

Proponował bym jednak kupić osobno zaciski SLX 675 i osobno klamki M7000 lub M8000, ponieważ te klamki mają cały korpus aluminiowy odlany w jednym kawałku, a 675 mają plastikowy dekielek z membraną i dodatkową uszczelką przez którą może wyciekać olej w razie jakiejś awarii uszczelki.

Miałem już 3 rowery z różnymi hamulcami hydraulicznymi i w żadnym nie miałem większych problemów. Oczywiście były jakieś pierdoły, ale nigdy nic nie ciekło czy nie działało.

• Mod Team
Napisano

Bo one DZIAŁAJĄ.

Było tektro kupić i metaliki by działało i nie ciekło :P A mechanizm w bb trafi prędzej czy później.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Koniec końców padło na SLX-y. Siła hamowania ok, choć spodziewałem się większej różnicy w stosunku do poprzedników. Na duży plus odprowadzanie ciepła, np. jakieś 200m w dół (w pionie) prawie cały czas na hamulcach, 200-300m po płaskim i hamulce były letnie. Na starych mógłbym się jeszcze poparzyć. Na minus mniej przyjemny dźwięk hamowania, jakieś takie mało metaliczne szuranie.

Jako że to moje pierwsze hydrauliki, więc mam pytania, bo brak mi porównania:

-klamki wydają mi się miękkie, w mechanikach był sporo większy opór przy dociskaniu, klamki też znacznie szybciej wracały po puszczeniu

-co to jest spuchnięta klamka - objawy, przyczyny, konsekwencje

Napisano

Siła hamowania wzrośnie jak tylko klocki się dotrą. Metaliki mają to do siebie że hamują dobrze dopiero po rozgrzaniu, chyba że przed dotarciem ich zeszklisz.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Było tektro kupić i metaliki by działało i nie ciekło :P A mechanizm w bb trafi prędzej czy później.

Podaj jeszcze o jaki model chodzi, bo np. moje Draco spuchły i zeszczały się w zimę, a na wiosnę popuściła klamka ;)

Wiem, że chwalisz je bo niby wytrzymują norweskie warunki i beztroskę użytkowników, tylko moje jakoś nie wytrzymały warunków polskich i dbania o nie ;)

Napisano

Siła hamowania wzrośnie jak tylko klocki się dotrą. Metaliki mają to do siebie że hamują dobrze dopiero po rozgrzaniu, chyba że przed dotarciem ich zeszklisz.

Myślę, że dotrzeć to się dotarły, bo zaraz po montażu to faktycznie była tragedia bo w zasadzie spowalniały, a nie hamowały. Jednak po kilkuset metrach jazdy z zaciśniętymi siła wyraźnie wzrosła i teraz nie ma problemu ze podniesieniem tylnego koła naciskając jednym palcem. Tak jest lepiej niż na Frezeer-ach ale nie jest to według mnie przepaść jak między rolkowymi w drugim rowerze, a poprzednimi tarczówkami.

Tak czy inaczej ważniejsze są dla mnie pytania o klamki, czy to normalne i taka specyfika hydraulików, czy jednak przydałby się serwis.

• Mod Team
Napisano

moje Draco spuchły i zeszczały się w zimę, a na wiosnę popuściła klamka

No te nie sa najlepszym modelem, fakt, ale aurigi w takim stanie nie spotkałem.

Napisano

Klamki shimano są miękkie na końcu. Mam na przodzie zjazdowy Zee M640 i z tyłu Deore M615, oby dwa są tak samo miękkie na samym końcu, a nie są zapowietrzone.

Napisano

A ja mam pytanko czy miał ktoś styczność z trp spyre? Cenowo są niezbyt fajne (ok. 300-350), ale za to działają na zasadzie hydraulików (dwa tłoki), a że to jest mechanik to nie ma praktycznie żadnych problemów.

Napisano

http://www.forumrowerowe.org/topic/191705-zaciski-hamulcowe-trp-spyre-c-mechanical-disc/

Ja bym się w to nie bawił- są to hamulce szosowe, wiele osób narzeka na siłę hamowania, tu masz test. według mnie oba ruchome klocki w mechanikach to zbędny bajer, wystarczy ustawić odpowiednią szczelinę na nieruchomym klocku i wszystko śmiga ;)

http://www.bikeradar.com/road/gear/category/components/disc-brake-systems/product/review-trp-spyre-road-disc-brake-13-47189/

Napisano

jak ma się tarcza pociąć jeśli szczelinę się zmniejsza w miarę zużycia klocków? a nawet jeśli byś tego nie robił nie to raczej mało prawdopodobne

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Napisano

Bo ruchomy klocek dociska tarczę do nieruchomego, a żeby docisnąć ruchomy musi lekko przekrzywić tarczę. Chyba że ustawisz na dziesiąte części milimetra, ale wtedy będzie dzwonić.

Napisano

ale jakim cudem niby tarcza ma się skrzywić? przecież aby ją odkrztałcić trzeba ją wygiąć o więcej niż 5, a nie pół milimetra... (wiem bo prostowałem moją po spotkaniu ze stojakiem rowerowym)

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...