Skocz do zawartości

[ klips do regulacji sztycy? ] jak to się nazywa i czy mogę wymienić?

szymonski

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, mam taki właśnie problem, że potrzebuje wymienić coś, co nawet nie wiem jak się nazywa. Chodzi o ten zacisk który reguluje wysokość siodełka. W giancie mam to na specjalny klucz i regulacja sztycy jest dla mnie uciążliwa. W treku jest to na taki normalny klips i właśnie taki chciałbym sobie sprawić w giancie. Da radę to wykonać, jeśli tak to gdzie? Jaki będzie mniej więcej koszt?

Tutaj dwa zdjęcia o co mi chodzi...

post-188427-0-96732500-1467708825_thumb.jpg

post-188427-0-17105000-1467708884_thumb.jpg

Chodzi mi o specjalną sztycę stosowaną w rowerach enduro/trail w celu zmiany położenia siodełka właśnie na zjazdach/podjazdach. Ona nie jest o tyle amortyzowana, co po prostu umożliwia zjechanie na dół siodła lub podniesienie. Steruje się to taką wajchą pod siodłem, albo w droższych sztycach jest dołączona manetka na kierownicę (ale to już droższy temat). Na dłuższą metę albo mama będzie musiała się przyzwyczaić i ustalić sobie stałą wysokość siodła lub zakupić taką sztycę regulowaną. Jazda i zmienianie położenia siodła co kilometr (albo czasami kilkadziesiąt metrów) jest uciążliwe, niezdrowe dla zacisku, sztycy i ramy (nie mówiąc o dyskomforcie jadącego).

Mama to niestety najbardziej zielona osoba w rowerach jaką znam...  :yes:  nie wiedziałem jak to się nazywa, nie było mi to potrzebne ani nie miałem z tym nigdy jakiejś większej styczności. Poprosiła mnie po prostu bym jej to załatwił, oczywiście muszę robótkę wykonać ;) Ona jeździ z jakimiś endurowcami, którzy na rzeczy się znają i po prostu oni kazali jej to kupić. Ja jako prosty kolarz xc też specem nie jestem, mam to tylko znaleźć i kupić  :P

dzięki wam za szybką pomoc, temat, myślę, do zamknięcia 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...