szymonski Napisano 5 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Siemka, mam taki właśnie problem, że potrzebuje wymienić coś, co nawet nie wiem jak się nazywa. Chodzi o ten zacisk który reguluje wysokość siodełka. W giancie mam to na specjalny klucz i regulacja sztycy jest dla mnie uciążliwa. W treku jest to na taki normalny klips i właśnie taki chciałbym sobie sprawić w giancie. Da radę to wykonać, jeśli tak to gdzie? Jaki będzie mniej więcej koszt? Tutaj dwa zdjęcia o co mi chodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 5 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 To jest obejma sztycy z zaciskiem. Cena od kilku do kilkudziesięciu złotych. Musisz tylko zmierzyć średnicę zewnętrzną rury podsiodłowej w ramie aby dobrać odpowiedni rozmiar. http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&bmatch=base-relevance-uni-1-1-0613&search_scope=&string=obejma%20%20sztycy%20zacisk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki74 Napisano 5 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Polecam obejmę na imbus ACCENT LIGHT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymonski Napisano 5 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi! Miki sęk w tym że ja właśnie nie chce obejmy na imbu tylko z zaciskiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky98 Napisano 5 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 regulacja sztycy jest dla mnie uciążliwa Zazwyczaj reguluje się ją raz, chyba że rowerem jeździ kilka osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymonski Napisano 5 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 to chodzi o rower mojej matuli, to giant trailowy 140 skoku, ona bardzo często zmienia wysokość siodła, to na zjazdach ma inaczej, to znowu na podjazdach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheRakku Napisano 5 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 W takim wypadku chyba potrzebna Ci sztyca z regulacją wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymonski Napisano 5 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Masz na myśli sztyce amortyzowana? To jednak trochę większy koszt niż te 3 dyszki za zwykła obejme Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheRakku Napisano 5 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Chodzi mi o specjalną sztycę stosowaną w rowerach enduro/trail w celu zmiany położenia siodełka właśnie na zjazdach/podjazdach. Ona nie jest o tyle amortyzowana, co po prostu umożliwia zjechanie na dół siodła lub podniesienie. Steruje się to taką wajchą pod siodłem, albo w droższych sztycach jest dołączona manetka na kierownicę (ale to już droższy temat). Na dłuższą metę albo mama będzie musiała się przyzwyczaić i ustalić sobie stałą wysokość siodła lub zakupić taką sztycę regulowaną. Jazda i zmienianie położenia siodła co kilometr (albo czasami kilkadziesiąt metrów) jest uciążliwe, niezdrowe dla zacisku, sztycy i ramy (nie mówiąc o dyskomforcie jadącego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 5 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 A najlepiej jakby szanowna mama sama się wypowiedziała na forum czego potrzebuje i oczekuje. Bo póki co to nawet nie wiedziałeś co to za element i jak się nazywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymonski Napisano 5 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Mama to niestety najbardziej zielona osoba w rowerach jaką znam... nie wiedziałem jak to się nazywa, nie było mi to potrzebne ani nie miałem z tym nigdy jakiejś większej styczności. Poprosiła mnie po prostu bym jej to załatwił, oczywiście muszę robótkę wykonać Ona jeździ z jakimiś endurowcami, którzy na rzeczy się znają i po prostu oni kazali jej to kupić. Ja jako prosty kolarz xc też specem nie jestem, mam to tylko znaleźć i kupić dzięki wam za szybką pomoc, temat, myślę, do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.