arenik Napisano 4 Lipca 2016 Napisano 4 Lipca 2016 Witajcie. Jako świeżak w temacie rowerów mam do Was parę pytań. Oddałem rower do serwisu w którym wymienili mi suport i dali dwie nowe opony. Niestety po tej akcji komfort jazdy bardzo mocno się pogorszył. W związku z tym mam do Was pytania: 1. Czy wymiana suportu wpływa na ustawienie przedniej przerzutki w zakresie H i L ? Wcześniej łańcuch cicho pracował na wszystkich przełożeniach (nawet na skos), a teraz na większości hałasuje. Nawet ten "bolec" na korbie zapobiegający spadnięciu łańcucha, obciera mi o osłonę łańcucha. Dodatkowo czasami czuję na pedałach takie drgania jakby obracające się kulki w łożysku suportu. Może jest za słabo skręcony lub uszkodzony mimo, że jest nowy ? 2. Czy zdjęcie tylnego koła również wpływa na ustawienie tylnej przerzutki w zakresie H i L? Chodzi mi o to, że koło można przykręcić ponownie w lekko innym położeniu niż było poprzednio np o parę mm i wtedy dolna i góra zębatka kasety jest przesunięta i powoduje hałas ? 3. Co może być przyczyną, że na największym przełożeniu 3x8 słychać takie trzaski jakby łańcuch miałby zaraz strzelić i się zerwać ? 4. Czy łańcuch jest kierunkowy ? Chodzi mi o to czy jak rozkuje go do czyszczenia to czy mogę go założyć odwrotnie ? Chodzi mi głowie o pin, który bym po takim odwrotnym założeniu wpychał w kierunku roweru ? Wybaczcie może proste dla Was pytania ale dopiero się uczę. Niestety poziom mojego serwisu jest kiepski dlatego wole sam ogarnąć temat niż, czekać kolejne 2 tyg na wymianę suportu. Pozdrawiam
gtb Napisano 4 Lipca 2016 Napisano 4 Lipca 2016 1. Czy wymiana suportu wpływa na ustawienie przedniej przerzutki w zakresie H i L ? Wcześniej łańcuch cicho pracował na wszystkich przełożeniach (nawet na skos), a teraz na większości hałasuje. Nawet ten "bolec" na korbie zapobiegający spadnięciu łańcucha, obciera mi o osłonę łańcucha. Dodatkowo czasami czuję na pedałach takie drgania jakby obracające się kulki w łożysku suportu. Może jest za słabo skręcony lub uszkodzony mimo, że jest nowy ? Jeżeli długość osi suportu prawidłowo dobrana jak we wcześniejszym i jest ta sama korba zakres H i L powinien być taki sam. Możesz troszkę podregulować naciąg linki baryłką na manetce. 2. Czy zdjęcie tylnego koła również wpływa na ustawienie tylnej przerzutki w zakresie H i L? Chodzi mi o to, że koło można przykręcić ponownie w lekko innym położeniu niż było poprzednio np o parę mm i wtedy dolna i góra zębatka kasety jest przesunięta i powoduje hałas ? Jeśli koło prawidłowo siedzi w hakach to tu również zakres H i L się nie zmienia. Regulacja baryłką jak wyżej. 3. Co może być przyczyną, że na największym przełożeniu 3x8 słychać takie trzaski jakby łańcuch miałby zaraz strzelić i się zerwać ? Nie wyregulowana przerzutka lub zużycie koronki i/lub łańcucha. 4. Czy łańcuch jest kierunkowy ? Chodzi mi o to czy jak rozkuje go do czyszczenia to czy mogę go założyć odwrotnie ? Chodzi mi głowie o pin, który bym po takim odwrotnym założeniu wpychał w kierunku roweru ? Łańcuch do 8s nie jest kierunkowy (kierunkowe są Shimano Dyna Sys).
arenik Napisano 4 Lipca 2016 Autor Napisano 4 Lipca 2016 @gtb Dziękuje za odpowiedź. Odnośnie regulacji baryłkami to już próbowałem i niestety nie przynosi to oczekiwanego efektu. Co do zużycia łańcucha czy koronki to raczej nie wchodzi to w grę ponieważ rower jest nowy i ma przejechane ok 400 km. Chociaż znając jakość podzespołów to wszystko jest możliwe ...
Mod Team Puklus Napisano 4 Lipca 2016 Mod Team Napisano 4 Lipca 2016 400km i nowy suport i opony ... ciekawe, a co to za rower ?
arenik Napisano 4 Lipca 2016 Autor Napisano 4 Lipca 2016 Niestety ale to kross trans Alp. Niewiem dlaczego te opony mi wymienili bo nie miałem do nich zastrzeżeń. Może mi je uszkodzili podczas transportu do serwisu... ale suport był faktycznie uszkodzony.
Mod Team Puklus Napisano 4 Lipca 2016 Mod Team Napisano 4 Lipca 2016 Po wymianie suportu na taki sam nie powinno być problemu z przerzutkami, jednak zawsze powinni sprawdzić jak pracują przerzutki po wymianie czegokolwiek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.