SZ_ONY_ONE Napisano 3 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 witam jak w temacie posiadam rower Kross Dust 3.0 Amor to RockShox Revelation RL Solo Air travel 130mm QR15 Tapered Pytanie brzmi, czy przy zamkniętej komorze (np. jazda po plaskim terenie, pod gorke) amor powinien się uginac? Sa na nim oznaczenie 10%, 20%,30% przy zamkniętej komorze- ugina się do 10%- to normalne czy oddac rower zanim minie mi okres gdyż można oddac caly rower ze zwrotem kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 3 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 RSy zawsze na blokadzie sie lekko uginają, nie blokują sie na sztywno, poza kilkoma wyjątkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZ_ONY_ONE Napisano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 ugina się pod moim ciężarem na sucho również, po prostu mam 2 rowery (pierwszy to cube ltd pro 27,5 2015) i tam amor na blokadzie jest sztywny. Czyli wszystko jest okey? poza kilkoma wyjątkami -co znaczy poza wyjątkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 3 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Definicji nie będę przytaczał bo chyba nie muszę, a oznacza to że były w historii RSa tłumiki co się blokowały na beton min. Pure. tam amor na blokadzie jest sztywny. masz tam rebę? reby tez lekko sie uginały, w nowszych rocznikach możliwe ze to poprawili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZ_ONY_ONE Napisano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 w Cube mam Manitou Marvel TS Air 27,5 http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_650b_hardtail/cube/37907/ltd_pro_27_5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 3 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Manitou w podstawowym ustawieniu tłumika blokują się na sztywno. Jak Puklus napisał, RSy nie blokują się na sztywno,ale pracują w zakresie mniej więcej 10% skoku. Pytanie brzmi, czy przy zamkniętej komorze Komora jest zawsze zamknięta. Blokujesz tłumik, a nie komorę- tak gwoli wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZ_ONY_ONE Napisano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 (edytowane) dzięki za wyjaśnienie Edytowane 3 Lipca 2016 przez SZ_ONY_ONE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZ_ONY_ONE Napisano 4 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 chłopaki co jest nie tak z RS Revelation 20160704_084525.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 4 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Zmień kierunek strzałki i będzie git. Aż tak ci to przeszkadza? Od pewnego czasu tłumiki RS z niewiadomych dla mnie powodów działają odwrotnie, a jak masz przypadkiem pokrętło ze starszego to i strzałka będzie odwrotnie. Kiedyś tłumiki, tyczy sie to tych z manetką, były normalnie otwarte, znaczy t ze bez podłączonej manetki widelec pracował normalnie, teraz są normalnie zamknięte, czyli musimy zaciągnąć manetkę by odblokować widelec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZ_ONY_ONE Napisano 4 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 chodzi o to ze wczoraj bylo wszystko OK. natomiast dzisiaj podczas jazdy cos sie zmienilo. i niestety pokazuje odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 4 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Już ci mówiłem, nie słyszałem o takim przypadku by nagle tłumik zaczął działać odwrotnie. kręcąc pokrętłem mechanicznie obracasz zawór. nie ma tam przekładni a ni nic takiego co by mogło odwrócić ruch ... nie wiem jak to wytłumaczyć. Jak byś przyszedł do mnie do serwisu i mi takie historie opowiadał, obawiam się że mógłbym sie zaśmiać, następnie wziął bym rower, wykręcił owy tłumik i wkręcił nowy identyczny. Jak by działał tak jak twój obecny, obstawiał bym że coś ci sie przywidziało, aczkolwiek wcale nie neguje sytuacji, tylko nie wiem jak by ja wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZ_ONY_ONE Napisano 4 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Przecież tak jak widać na załączonym filmie jest albo zamknięte albo otwarte . A amor działa na odwrót. Ponadto teraz po przyjeździe do domu manetke z amor a można przekręcić prawie o 360 stopni. Gdyby ktoś chciał mogę nagrać kolejny film i wszyscy zobaczą że nic mi się nie przewidzialo. Przecież nie pisal bym i nie wstawial filmu jeśli nie byłoby to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fonika Napisano 5 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Tłumik wygląda na źle ustawiony, ale w jeździe to to się raczej nie mogło stać. Trzeba rozebrać tłumik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZ_ONY_ONE Napisano 5 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Powiem tak Z tym amor em i całym rowerem dziwna sprawa Kupiłem rower.pozniej czekałem za przesyłka w której były pedaly gdyż sprzedawca dał duży z wysylka. 3 dni na rowerze i do tego tylko w drodze do pracy i z powrotem gdyż miałem w tym czasie dni pracujące. Teraz gdy mam wolne i mógłbym bardziej przetestować rower w górach czy w lesie to musiałem go oddać do autoryzowanego serwisu kross. Ja pier...e mam pecha co do rowerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Nie możemy zrobić nic więcej jak życzyć szybkiej i pozytywnej puenty. Jak bym był w okolicy, to bym rozebrał tłumik ale jesteś świadom że stracił byś gwarancję na widelec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZ_ONY_ONE Napisano 7 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 to bym rozebrał tłumik ale jesteś świadom że stracił byś gwarancję na widelec. Dlatego odalem w Bydgoszczy do autoryzowanego serwisu Kross, powiedzieli ze wysla widelec bądź caly rower do producenta(zależy co będzie chciał)- Tak więc czekam z niecierpliwoscia za informacja o tym ze naprawa jest już zakonczona i można odebrać rower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi