Skocz do zawartości

[wyprawa] Polska wschodnia i(lub) Ukraina/Litwa

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Planuję wyprawę wschodnią granicą Polski (może kawałki GreenVelo?), może obejmując też Ukrainę i, jeżeli bardziej na północy, to Litwę.

• Nie jestem osobą, która lubi mieć wyznaczone duże cele typu - danego dnia trzeba przejechać 100 km, ponieważ od razu zaznaczam, że nie o dystans mi chodzi, ale o drogę. Ktoś to może nazwać włóczeniem się, ale o to mi właśnie chodzi - o małe wioski i wioseczki, o drogi niekoniecznie dobrej jakości, o zatrzymanie się, gdy będzie ładne jezioro czy jakiś krajobraz.
  • Jeżeli chodzi o noclegach to myślałam o tanich schroniskach młodzieżowych, które są często w szkołach i wbrew stereotypom nie są tylko dla dzieci czy studentów, ale są tanią, często bardzo komfortową (kuchnia i łazienka jest - to komfort! :) opcją.
  • Oprócz tego niektóre noclegi mogą być na dziko, na jakimś przystanku autobusowym albo gdzieś - zamierzam wziąć śpiwór i karimatę, ale namiot niekoniecznie. Może jeden warmshower alco couchsurfing.
  • Jestem w staine kondycyjnie przejechać 100 km na dzień po asfalcie, ale, jak pisałam powyżej, nie o to mi chodzi. Takie 70-80 kilomterów po gorszych drogach polnych jest chyba optymalne - żeby mieć czas się zatrzymać, popatrzeć, nacieszyć krajobrazem.
  • Jeżeli chodzi o termin, to myślałam o dwóch tygodniach (10 dniach?) w sierpniu lub wrześniu - napiszcie proszę, to ustalimy termin, który by pasował.
  • Jeżeli chodzi o doświadczenie z wypraw, to wiele weekendowych, a z dłuższych to w zeszłym roku 1000 kilometrów na Ukrainie i w Bieszczadach w dwa tygodnie.

Pozdrawiam! :)

PS. Jeżeli ktoś ma już na myśli inny kierunek, ale podobne, co ja nastawienie, również proszę o kontakt!post-198495-0-54817900-1467542886_thumb.jpg

Witaj.

Rejon naprawdę bardzo ciekawy, byłem już na takiej wyprawie w 2010 r. ale chętnie bym powtórzył, oczywiście innymi ścieżkami niż poprzednio.

Zaliczyłem tównież Ukrainę a dokładniej wioski w promieniu 100km od Lwowa:

Jeżeli chodzi o mój termin to pasuje mi każdy miesiąc po 10-tym, z nastawieniem na sierpien;)

Hej!

Planuję wyprawę wschodnią granicą Polski (może kawałki GreenVelo?), może obejmując też Ukrainę i, jeżeli bardziej na północy, to Litwę.

• Nie jestem osobą, która lubi mieć wyznaczone duże cele typu - danego dnia trzeba przejechać 100 km, ponieważ od razu zaznaczam, że nie o dystans mi chodzi, ale o drogę. Ktoś to może nazwać włóczeniem się, ale o to mi właśnie chodzi - o małe wioski i wioseczki, o drogi niekoniecznie dobrej jakości, o zatrzymanie się, gdy będzie ładne jezioro czy jakiś krajobraz.
  • Jeżeli chodzi o noclegach to myślałam o tanich schroniskach młodzieżowych, które są często w szkołach i wbrew stereotypom nie są tylko dla dzieci czy studentów, ale są tanią, często bardzo komfortową (kuchnia i łazienka jest - to komfort! :) opcją.
  • Oprócz tego niektóre noclegi mogą być na dziko, na jakimś przystanku autobusowym albo gdzieś - zamierzam wziąć śpiwór i karimatę, ale namiot niekoniecznie. Może jeden warmshower alco couchsurfing.
  • Jestem w staine kondycyjnie przejechać 100 km na dzień po asfalcie, ale, jak pisałam powyżej, nie o to mi chodzi. Takie 70-80 kilomterów po gorszych drogach polnych jest chyba optymalne - żeby mieć czas się zatrzymać, popatrzeć, nacieszyć krajobrazem.
  • Jeżeli chodzi o termin, to myślałam o dwóch tygodniach (10 dniach?) w sierpniu lub wrześniu - napiszcie proszę, to ustalimy termin, który by pasował.
  • Jeżeli chodzi o doświadczenie z wypraw, to wiele weekendowych, a z dłuższych to w zeszłym roku 1000 kilometrów na Ukrainie i w Bieszczadach w dwa tygodnie.

Pozdrawiam! :)

PS. Jeżeli ktoś ma już na myśli inny kierunek, ale podobne, co ja nastawienie, również proszę o kontakt!attachicon.gif13566109_10202063060335573_893199349_n.jpg

Cześć, ja też planuję spędzić urlop na rowerku. Myślałem o Green Velo lub Dolnym Śląsku w tym samym terminie, sierpień lub wrzesień. Forma noclegów w schroniskach, tanich kwaterach lub namiocie bardzo mi odpowiada. Jak można się z Tobą skontaktować? :)

Ja mam w planach trasę Mazury + Litwa (do Wilna), start z Trójmiasta prawdopodobnie przez Mierzeję Wiślaną promem do Fromborka, na Mazury i do Wilna przez Druskienniki, Troki, powrót przez Kowno, w miarę możliwości bocznymi drogami tak żeby zobaczyć jak życie płynie na prowincji, szczegóły do ustalenia.

1. Nie jestem łowcą pustych kilometrów chociaż zwykle staram się planować dzienne odcinki w okolicach 80-100 km/dzień a jak wyjdzie mniej lub więcej to też się nic nie stanie.

2. Preferuję noclegi w namiocie daje to więcej swobody co do konieczności przejechania danej liczby kilometrów - jedziesz aż Ci się odechce. W grę wchodzą noclegi na dziko (najlepiej gdzieś przy wodzie) i na kempingach. Jeśli przy okazji wpadnie coś takiego jak schronisko to czemu nie.

3. Termin - koniec lipca / początek sierpnia, 10 dni (max 12)