Nebula Napisano 3 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Witam, chciałabym poprosić o pomoc w doradzeniu "pierwszego" nowego roweru szosowego. Przez 1,5 roku intensywnie jeździłam rowerem Bulls 8.5 c pro, shimano doere koła i część osprzętu, V-brake hamulce, felgi 19 - wąskie,lecz z bieżnikiem - dobry rower trekkingowy, po szutrze, chociaż ostatnio śmigam nim po polskich gminnych drogach i o dziwo rower daje radę Jeżdżę około 150 - 180 km tygodniowo i zaczynam odczuwać, że czas zmienić rower na przystosowany do szosy. Mam 167 cm wzrostu i długość nogi 78 cm, budżet to 3000 zł. Chyba, że znajdzie się taki rowerek, przez którego nie będę mogła spać po nocach, to dołożę 4 stówy Przez kilka tygodni w międzyczasie jeździłam Treckiem 1.1 , ale był pożyczony i trochę za duży, rozmiar 52. Dodam, że szukam roweru wygodnego na dłuższe wyjeżdżenia, jak również nadającego się na krótkie, interwałowe treningi. Przydałby się karbonowy widelec, w końcu po 70 km wstrząsy dają w kość. Przeglądałam to i owo, i na tyle ile orientuję się w sprzęcie to spodobały mi się poniższe: Kross Vento 3.0 2015 - karbonowy widelec i Sora, no i korba z sory, jak się dobrze orientuję. Huragan 3.0 - ale nie wiem jak z rozmiarem ramy, nie mam w pobliżu zamieszkania sklepu rowerowego, który ma na stanie szosówki Rometa. Scultura 200 - też na sorze. B'twin 540, ale ponad budżet. Czekam na opinie i propozycje, co do innych firm czy modeli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syncerror Napisano 3 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Ja bym na Twoim miejscu czaił się na allegro / olx na B'Twin 540 jeśli ten ze sklepu przekracza budżet. Sam się rozglądam właśnie za jakaś dobrą ofertą :-) Zauważ też, że 540 jest na Shimano 105 i ma kompaktową korbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 3 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Ktoś pisał,że widział 540 w Decathlonie w przecenie za 2500 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 3 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Ostatnio w Decathlonie można było spotkać B'Twina 540 za 2800zł. Rometa nie polecam. Miałem Huragana 2.0 i jakość wykonania jest mocno średnia. Wiotka mufa suportowa, do tego koła centrujące się co chwilę, a pancerze wesoło tłuczące się wewnątrz ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nebula Napisano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 MokryxDDziękuję za opinię, doswiadczenie sprzętu w terenie zawsze do mnie przemawia. Swoją drogą akurat Romet od początku znajdował się na końcu mojej wish listy B'twin chyba za 2500 był w Katowicach, a to jakieś 450 km, ale będę "czaić się" na aukcjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 3 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Sklepowo on stoi jakieś 3300zł, jeśli możesz dorzucić to będzie to dobra inwestycja. Miałem się nim okazję przejechać w tygodniu, co prawda tylko pod domem, ale wywarł na mnie pozytywne wrażenie. Używa go mój znajomy, 80kg wagi i na razie nie narzeka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nebula Napisano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Widziałam na niemieckim Decathlonie, że akurat model na 105 2X10 i kasetce tiagry, akurat rozmiar s jest na wyprzedaży za 600 euro, gorzej, że wysyłki nie ma do Polski albo na tyle nie ogarniam niemieckiego, że nie widzę takiej opcji. Chociaż może warto przejechać się do Berlina (tylko 120 km) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 3 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Chociaż może warto przejechać się do Berlina (tylko 120 km) - pewnie że warto (jeśli faktycznie rower tam czeka), przecież to zakup za 2,5k, a nie waciki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nebula Napisano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Stoi na pewno, w samym Berlinie są 3 sklepy decathlonu to w końcu 700 zł mniej niż w Polsce - wystarczy na dużo wacików Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 3 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 No i bilet wystarczy kupić w jedną stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nebula Napisano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Też o tym pomyślałam chociaż widok dziewczyny ubranej w bib'sy i koszulkę, buty i kask w pociągu (bez roweru), czy biegającej po Berlinie bezcenne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nebula Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Radząc się Was oraz przeczekując kilka tygodni - podnosząc budżet, udało mi się zakupić Fuji Supreme 2.3 (2015) z 44 % upustem Teraz tylko czekam na kuriera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ros Napisano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Radząc się Was oraz przeczekując kilka tygodni - podnosząc budżet, udało mi się zakupić Fuji Supreme 2.3 (2015) z 44 % upustem O la la la - 4000 zł za nowy rower z ramą włókna węglowego i bardzo dobrym osprzętem? Brawo Ty! A zdradzisz gdzie takie upusty dają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nebula Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Takie rabaty to w Dzierżoniowie FH Atm Poland Akurat połowa sierpnia to sezon na wyprzedaże, teraz to można poszaleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.