Skocz do zawartości

[SPD SL] Pierwsze jazdy i ból stóp.

Grathon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po ponad roku jazdy w SPD MTB, kupiłem buty i pedała SL.

Buty to Specialized Pro Road 2015. Pedała Shimano PD-R540.

Wczoraj testowo zrobiłem 50km, nie było źle, ustawiałem bloki 2 razy po drodze. Dziś pojechałem 100km. I tragedia. Strasznie bolą mnie stopy i ogólnie lewe kolano. W trakcie jazdy musiałem stawać kilka razy, poruszać stopami, i przechodziło na jakiś czas, ledwo wróciłem do domu. Ogólnie jestem dość mocno zmęczony, wszystko mnie boli. dodam, ze nigdy się tak nie czułem na 100km. 

MTB miałem rozmiar 44, SL też wziąłem 44. Chodziłem po domu, aby je rozbić, i są wygodne, dobrze leżą.

Podczas jazdy ból promieniował trochę na łydki. ogólnie czułem brak możliwości ruchu stopą.

Co mogę zrobić? Nie wiem czy jest możliwa wymiana na rozmiar większy, widać że sa już użyte. Bloki mam niebieskie, innych nie było.

Poradzicie coś?

• Mod Team

kupiłem buty i pedała SL.

Buty i pedały!

Masz jakiś uczulenie? No chyba, że kupiłeś jednego. ;)

Co mogę zrobić? Nie wiem czy jest możliwa wymiana na rozmiar większy, widać że sa już użyte.

Jak buty wygodne to co da wymiana na większe, chcesz jeździć w za dużych?

Czytałeś:

http://magazynrowerowy.pl/bloki/

Nie wiem czy moja sugestia będzie trafna,ale.Jeżdzę na szosie głównie ale i na crossie też ,mam buty mtb pedały 540 i 324.Zastanawiałem się nad kupnem pedałów SL do szosy (musiałbym kupić drugą parę  butów),ale czytając wypowiedzi na forum o kłopotach z bólem nóg ,kolan,postanowiłem że jednak pozostaję przy butach MTB.Jeżdzę sporo ,dystanse nieraz około 150km dziennie,na razie żadnych kłopotw z nogami ,i to przeważyło .Ja mam pedały ustawione na średni napięcie ,tak że mogę trochę ruszać stopą,nie wiem ,nie znam się ,czy aby pedały szosowe nie powodują bardziej sztywnego trzymania buta ,przez co możesz mieć te problemy .A może z czasem nogi przywykną do nowych mocowań ,raczej wykluczyłbym winę butów.

Ustawiłem zgodnie z poradnikami. Pozycja neutralna. I pojechałem. Kilka korekt, siodełko, bloki. Już myślałęm że jest git, ale na 60km stopy zaczęły boleć. Chyba zmienię bloki na żółte, z większym luzem, może niebieskie są zbyt sztywne dla mnie. 

W MTB też mnie stopy bolały, ale mniej. Może dlatego że na początku, nie robiłem tras dłuższych niż 30km. Potem stopa przywykła do buta, i było ok. Tak w okolicach 120km dopiero zaczynała boleć. Ale 100km było bez problemowe. I tu może jest ta sama sytuacja. Czasami mnie jeszcze zakuło z przodu kolana, pod rzepką. Ale chwila i przestawało. Kurcze, może faktycznie pójdę na to BG..hehe.

@erzurum, z ta mocą, to chyba coś w tym jest. Może to autosugestia, że nowe byty, bloki - że już taki ze mnie PRO, ale odnoszę wrażenie że efektywniej pedałuję. Nie że średnia mi skoczyła z 24km/h na 30km/h, ale mniej siły wkładam w pedałowanie, mam spokojniejsze tętno (może o 5-10bpm) i wydaje mi się że bardziej lecę niż pedałuję. No ale, może faktycznie już jestem taaaki PRO :)

Zrobiłem jeszcze takie coś. Zmierzyłem wkładki z MTB i SL, są takie same na długość. Ale różni się budowa. SL są wyprofilowane, grubiej pod palcami, mniej na środku stopy, od wewnątrz stopy grubsze. Te wkładki to patent Speca, body geometry. Może w nich jest wina?

Dziś zamienię wkładki i zobaczymy co będzie.

Zmień bloki na żółte i nie dociągaj buta na maksa, jedynie żeby klamra trzymała. Żółty blok jest o wiele bardziej pływający niż blok SPD (mtb). Te bloki też się ustawia tymi trzema śrubkami. Generalnie blok mtb IMO nie ma porównania, do szosowego, a buty to już w ogóle, jeżeli chodzi o ergonomię i efektywność kręcenia.

Ból stopy może też być spowodowany twardością buta oraz jaką lekką wadą stopy, np. lekkie płaskostopie. Potrafi to boleć jak cholera. Finalnie jednak przechodzi z uwagi na dwa fakty:

1. Stopa się profiluje i układa tak jak wkładka w bucie. 

2. Wkładka się też odkształca, wyrabiając się.

Generalnie jest to proces który trwa. Wtedy boli.

Pozdrawiam Grzesiek

Witam,

Zamieniłem wkładki, i nie jest to przyczyną, a wręcz było strasznie niewygodnie, i ciągle mi nie pasowała pozycja stopy. Co prawda nie polały przy 60km, ale na około 20km stopy zaczęły lekko szczypać (podeszwa).

Trochę jeszcze pokombinowałem z ustawieniami. Dziś jadę. Wsadzę oryginalne wkładki Speca. Żółte bloki zamówione.

Jeszcze zauważyłem, że od czasu jak zacząłem jeździć w SL, to bolą mnie mięśnie dwugłowe uda. Teraz, 6 dzień (40, 100, 50 i 60) i po 250km, lekko je czuje.

Czym może być to spowodowane?

Zakwas, niewytrenowanie lub lekkie nadciągnięcie. Organizm dowiedział się pewnie że takie mieśnie mogą intensywnie pracować lub że w ogóle istnieją.

Nie ściskaj buta za wyjątkiem klamry i jeździj. Żółte bloki montuj od razu jak przyjdą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...