Alexxx Napisano 2 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Witam Jestem zainteresowany zakupem Treka Emonda S6 i mam mały problem. Waham się pomiędzy zakupem rozmiaru 54 lub 56. Mój wzrost to 178cm, noga 83cm, waga 70kg. Może ktoś coś doradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matckhew Napisano 3 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Wróżenie z fusòw, szczególnie że podałeś mało wymiaròw.Generalnie na obu się odnajdziesz, 54 bedzie agresywniejszy, 56 bardziej stateczny. 56 może wymagać kròtszego kokpitu. Jak nie usiądziesz to nie będziesz wiedział co ci lepiej pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 3 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Zdecydowanie 54. Rozm. 56 ma 560 mm poziomo, a 54 ma 543 mm. 56 też można by było dopasować. Możesz wkleić wyniki z miarami z kalkulatora to się przekonamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek56 Napisano 3 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Jeżdzę na ramie TREK-a nie Emonda (nie stać mnie) ale mam Twoje rozmiary ,no może noga trochę dłuższa,rama 54 powinna być zdecydowanie lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matckhew Napisano 3 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Zdecydowanie lepsza pod jakim względem ? Owczy pęd za coraz to mniejszymi ramami imo. Armstrong, 178 cm wzrostu, rama 56 cm. Czyli miał za dużą ramę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 3 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Nie miał za dużej, podobnie jak nie miał za dużej korby: http://customcranks.de/de/kurbellaenge.png - Korba na szosie 175 mm na nogę 83 cm to też norma, po prostu lubił duże. W tym przypadku oba rozmiary będą ok, ale bardziej optymalną ramą prawdopodobnie jest 54. Jedynie kalkulator wyjaśnić może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matckhew Napisano 3 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Dokładnie, post był skierowany do Maniek56, i stwierdzenia że będzie zdecydowanie lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek56 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Napisałem że zdecydowanie kierując się głównie własnymi odczuciami,fakt jest to odczucie subiektywne .Ja jeżdząc na ramie 54 mam mostek 110mm i wydaje mi się (nigdy nie próbowałem na mniejszej ramie) że jakby jestem za daleko od kokpitu.Siodełko mam przesunięte max do przodu ,ale i tak w trakcie jazdy przesuwam się na nim tam i z powrotem.Dlatego tak sformułowałem swoją odpowiedz.Niemniej przy takim zakupie musowo należałoby się przymieżyć do obydwu rozmiarów.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.