Skocz do zawartości

(koła) Przejście na bezdętki - pytania zielonego

PiPoLiNiO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Po dzisiejszym kapciu postanowiłem przejść na bezdętkowy system, tyle, że mam trochę pytań :)

Obręcze to DT XR 331 o szerokości profilu 24mm. Opony to Rocket Ron Liteskin 2.25 29 cali.

Teraz o ile według opisów na allegro obręcze są ready, to z oponami już nie wiem sam. Wszędzie piszą, że cienkie ścianki.

Mleko wezmę od Leo jeśli jeszcze sprzedaje bo czytałem, że najbardziej opłacalne.

A co z wentylami i taśmą? I jaka szerokość taśmy do 24 mm?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)

Napisano

Kup taśmę naprawczą Gorilla(tą wąską), zawory najlepiej z okrągła stopka(Stans, WTB itp) i jakieś mleko - WTB, Trezado itp i jedziesz.

Opony się uszczelnić uszczelnią raczej, jednak masz je w wersji mega papierowej - Litle Skin, możliwe że bokiem będzie trochę uciekać(w szczególności na początku), czy generalnie spore ryzyko że bok rozetniesz na pierwszym lepszym korzeniu czy jakiś kamieniu.

Napisano

W praktyce to każde obręcze i każde opony mogą być „ready” ;) Diabeł będzie tkwił w szczegółach, ale póki nie sprawdzisz to się nie dowiesz.

Ja ostatnio uszczelniałem zestawem Rubeny, tylko mleczko użyłem Schwalbe, wg etykiety produkuje je Stan, a jest nieco tańsze. Sprzedawcy nie podają tylko, że ten zestaw jest dedykowany do wąziutkich obręczy, max 19mm o ile pamiętam, więc dostarczone w komplecie gumowe opaski są po prostu wąskie. Niemniej okazało się to bez znaczenia, w sumie to w ogóle można ich nie używać jeśli opona ma odpowiedni rant. Kwestia próby i bez mleka bedzie widać czy cos z tego bedzie. Tylko nie żalować wody z mydłem/płynem do naczyń ;) Taśma w sumie też bez większego znaczenia, ważne by dobrze się trzymała obręczy i zapewniła szczelność, nie musi być super-hiper-noł tjubs.

Napisano

A co z wentylami i taśmą? I jaka szerokość taśmy do 24 mm

szerokość podawaj wew , bo tam przyklejasz taśmę.

Oklejałem zarówno 19 mm jak 22,5 mm (wewnątrz) - taśmą  typu duck tape 25 mm.

Co do opon to daj im trochę poleżeć na bokach, mleko powinno pozaklejać ewentualne pory.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...