Wojtek777 Napisano 2 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Witam rowerzystów,mam problem.Obecnie mam 19 lat, a zacząłem jeździć intensywnie od 12 roku życia. Mój pierwszy rower to był Cross Sign więc model bardziej do zjazdów i terenu-wyobraźcie sobie jak ciężko takiemu dziecku jeździć takim czołgiem.No ale nie poddawałem się , intensywnie jeździłem nim w 98% po ścieżkach rowerowych i ulicy. W wieku 16 lat zapisałem się na siłownię i mniej więcej w tym samym czasie dostałem nowy rower - również czołg - jakiś mtb z unibike'a, którym jeździłem już głównie po lasach , jednocześnie budując swoją siłę na siłowni, jak na swój wiek podnosiłem ogromne ciężary na nogi.Rok temu dostałem rower szosowy i przyznaję,że siła nabywana przez te lata z początku pozwalała mi na ogromne prędkości ale tylko na krótszych trasach i to w większości na zjazdach/prostej, a przecież nie o to chodzi w kolarstwie szosowym.Pare dni temu wróciłem z parodniowej wyprawy moją szosą i stwierdziłem, że cała ta siła którą budowałem jest całkowicie bezużyteczna , mało tego, waga mięśni jest wręcz przeszkodą. Podjazdy to dla mnie prawdziwa męka a mniej więcej po 150tym kilometrze po prostu opadam z sił. Moje wnioski są takie , że jestem naładowany mięśniami typowo siłowymi , a do jazdy szosowej potrzebuję wytrzymałości mięśniowej jeżeli mogę tak to nazwać. Zwracam się więc do was z prośbą o jakieś instrukcje-jak "przestawić" się na długofalowy wysiłek tlenowy i nie budować na siłowni już siły , ale wytrzymałość (plany treningowe mile widziane). Mój wzrost to 195cm , a waga to około 120kg. Maszyna do pomiaru masy mięśniowej zmierzyła , że na 120kg wagi,88kg stanowią mięśnie , więc nie mam za bardzo z czego chudnąć jeżeli chodzi o tluszcz , musialbym chyba spalić mięśnie (?). Wierzę , że jakoś mi pomożecie :)z góry chcialbym uprzedzic ze nie jest moim celem popisywanie się ani nic z tych rzeczy - jestem zwyklym amatorem ktory zwraca się po pomoc do profesjonalistów. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duratec Napisano 2 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Niezatłuczone 120kg? Masz zbliżone parametry do The Rock-a po cyklu. Rzuć kolarstwo, idź w kulturystyke. . Zrzucanie 30kg mięsa będzie bolesne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyklopedia Napisano 2 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Miesnie beda sie powoli spalac jak bedziesz duzo jezdzil, musisz powoli wydluzac treningi ale mozesz wykorzystac swoja sile i wygrywac kryteria lub jak masz mozliwosc to stuprocentowo polecam tor! Caly plan treningowy zalezy od celow jakie masz. Podales tu bardzo ogolne informacje, warto na pewno zainwestowac w pulsometr i zaczac trenowac kolarstwo jak bardzo tego chcesz, waga sama zacznie sie regulowac, a trening silowy mozna zostawic na zime. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek777 Napisano 2 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 kulturystyka odpada , kolarstwo jest za pięknemój cel to jak najwyższa wydolność niezatrzymywana przez nadmierne mięśnie nóg- przydałby się plan treningowy i plan na siłownię , żeby jakoś się zmniejszyć i powoli przestawić mięśnie na pracę tlenową a nie beztlenową jak do tej pory. myślałem o torze bo przyspieszenie mam nieziemskie ale w moim miescie go nie ma, a chlopa 19 lat juz raczej nie wezmą do klubu takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyklopedia Napisano 2 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Klub nie jest do nieczego potrzebny, w tym wieku mozesz jeszcze duzo osiagnac. Odpusc silownie w tym sezonie i rob tylko rower, przydalby sie pulsometr jak chcesz wiedziec co i jak trenujesz. Plan treningowy mozna ogolny zrobic ale to jest dobre tylko na poczatku potem potrzebujesz sprecyzowny plan. Jak bedziesz mial okazje to sprobuj tor i ostre kolo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek777 Napisano 2 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 od tego momentu na silownie bede chodzil jeszcze 2 miesiace , bo tyle trwa okres wypowiedzenia - zal mi marnowac pieniedzy i nie chodzic , macie wiec jakies rady co robic na tej silowni ? ogolny plan treningowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyklopedia Napisano 2 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Cardio najlepiej, schodki sa dobre dla kolarzy a silowe ćwiczenia po 30 + powtórzeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duratec Napisano 3 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 W zimę zrobiłem coś takiego. lekko popaliłem nogi Troszkę udało się podnieść próg kwasu mlekowego. Ciężary minimalne. W przysiadzie na 100pow. doszedłem do 40kg (Do kąta prostego). Jak nie miałeś jakiejś wytrzymałościowi na siłce to nie polecam. Dzien 1Przysiad 5x20Wykroki + uginanie nóg leżąc 3x20Prostowanie nóg na suwnicy 3-4x25Przysiad 1x100Push and press 5x20Zarzut + unoszenie hantli bokiem 3x15Face pull 3-4x15Wycisk sztangi na barki 1x100Dzien 2Wycisk sztangi na plaskiej 5x15Wycisk sztangi na skosie + rozpietki 3x20Wyciskanie sztangielek z supinacja 3-4x20Wycisk sztangi skos dolny 1x100Uginanie ramion ze sztanga 5x15Mlotki + modlitewnik 3x15Uginanie ramion nachwytem 3-4x15Uginanie ramion ze sztanga 1x100Dzien 3Martwy ciag 5x15Podciaganie na drazku w szerokim nachwycie + wioslowanie hantlem w oparciu o lawke 3x15Przyciaganie siedzac 3-4x15Wioslowanie sztanga w opadzie 1x100Wycisk wasko 5x15Pompki na poreczach + prostowanie ramion na wyciagu 3x15francuzy hantlami na skosie dolnym 3-4x15wycisk wasko 1x10+A2:A350 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek777 Napisano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 pierwszy dzień naprawdę bardzo mi się podoba , na pewno go wykorzystam , a co do dwóch pozostałych- zapomniałem dodać ,że wraz z rozpoczęciem studiów w tym roku dołączam do uniwersyteckiej drużyny koszykarskiej więc nie będę palił góry - pozostanę przy zakresie 8-12 i dużym ciężarze i dorzucę jakąś kalistenikę macie może jeszcze jakieś ćwiczenia na wzmocnienie kolan , korpusu mięśniowego?w sumie to ciężki ze mnie przypadek , nie mam pojęcia jak pogodzić szosę ,mtb i koszykówkę naraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.