Skocz do zawartości

[Plan treningowy] pomoc z przestawieniem się

Wojtek777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam rowerzystów,mam problem.

Obecnie mam 19 lat, a zacząłem jeździć intensywnie od 12 roku życia. Mój pierwszy rower to był Cross Sign więc model bardziej do zjazdów i terenu-wyobraźcie sobie jak ciężko takiemu dziecku jeździć takim czołgiem.No ale nie poddawałem się , intensywnie jeździłem nim w 98% po ścieżkach rowerowych i ulicy. W wieku 16 lat zapisałem się na siłownię i mniej więcej w tym samym czasie dostałem nowy rower - również czołg - jakiś mtb z unibike'a, którym jeździłem już głównie po lasach , jednocześnie budując swoją siłę na siłowni, jak na swój wiek podnosiłem ogromne ciężary na nogi.
Rok temu dostałem rower szosowy i przyznaję,że siła nabywana przez te lata z początku pozwalała mi na ogromne prędkości ale tylko na krótszych trasach i to w większości na zjazdach/prostej, a przecież nie o to chodzi w kolarstwie szosowym.Pare dni temu wróciłem z parodniowej wyprawy moją szosą i stwierdziłem, że cała ta siła którą budowałem jest całkowicie bezużyteczna , mało tego, waga mięśni jest wręcz przeszkodą. Podjazdy to dla mnie prawdziwa męka a mniej więcej po 150tym kilometrze po prostu opadam z sił. Moje wnioski są takie , że jestem naładowany mięśniami typowo siłowymi , a do jazdy szosowej potrzebuję wytrzymałości mięśniowej jeżeli mogę tak to nazwać. Zwracam się więc do was z prośbą o jakieś instrukcje-jak "przestawić" się na długofalowy wysiłek tlenowy i nie budować na siłowni już siły , ale wytrzymałość (plany treningowe mile widziane). Mój wzrost to 195cm , a waga to około 120kg. Maszyna do pomiaru masy mięśniowej zmierzyła , że na 120kg wagi,88kg stanowią mięśnie , więc nie mam za bardzo z czego chudnąć jeżeli chodzi o tluszcz , musialbym chyba spalić mięśnie (?). Wierzę , że jakoś mi pomożecie :)z góry chcialbym uprzedzic ze nie jest moim celem popisywanie się ani nic z tych rzeczy - jestem zwyklym amatorem ktory zwraca się po pomoc do profesjonalistów. Pozdrawiam

Miesnie beda sie powoli spalac jak bedziesz duzo jezdzil, musisz powoli wydluzac treningi ale mozesz wykorzystac swoja sile i wygrywac kryteria lub jak masz mozliwosc to stuprocentowo polecam tor! 
Caly plan treningowy zalezy od celow jakie masz. Podales tu bardzo ogolne informacje, warto na pewno zainwestowac w pulsometr i zaczac trenowac kolarstwo jak bardzo tego chcesz, waga sama zacznie sie regulowac, a trening silowy mozna zostawic na zime.

kulturystyka odpada , kolarstwo jest za piękne
mój cel to jak najwyższa wydolność niezatrzymywana przez nadmierne mięśnie nóg- przydałby się plan treningowy i plan na siłownię , żeby jakoś się zmniejszyć i powoli przestawić mięśnie na pracę tlenową a nie beztlenową jak do tej pory. 
myślałem o torze bo przyspieszenie mam nieziemskie ale w moim miescie go nie ma, a chlopa 19 lat juz raczej nie wezmą do klubu takiego 

Klub nie jest do nieczego potrzebny,  w tym wieku mozesz jeszcze duzo osiagnac. Odpusc silownie w tym sezonie i rob tylko rower, przydalby sie pulsometr jak chcesz wiedziec  co i jak trenujesz. Plan treningowy mozna ogolny zrobic ale to jest dobre tylko na poczatku potem potrzebujesz sprecyzowny plan. Jak bedziesz mial okazje to sprobuj tor i ostre kolo. 

W zimę zrobiłem coś takiego. lekko popaliłem nogi :D Troszkę udało się podnieść próg kwasu mlekowego.

Ciężary minimalne. W przysiadzie na 100pow. doszedłem do 40kg (Do kąta prostego).

Jak nie miałeś jakiejś wytrzymałościowi na siłce to nie polecam.

Dzien 1

Przysiad 5x20
Wykroki + uginanie nóg leżąc 3x20
Prostowanie nóg na suwnicy 3-4x25
Przysiad 1x100

Push and press 5x20
Zarzut + unoszenie hantli bokiem 3x15
Face pull 3-4x15
Wycisk sztangi na barki 1x100

Dzien 2

Wycisk sztangi na plaskiej 5x15
Wycisk sztangi na skosie + rozpietki 3x20
Wyciskanie sztangielek z supinacja 3-4x20
Wycisk sztangi skos dolny 1x100

Uginanie ramion ze sztanga 5x15
Mlotki + modlitewnik 3x15
Uginanie ramion nachwytem 3-4x15
Uginanie ramion ze sztanga 1x100

Dzien 3

Martwy ciag 5x15
Podciaganie na drazku w szerokim nachwycie + wioslowanie hantlem w oparciu o lawke 3x15
Przyciaganie siedzac 3-4x15
Wioslowanie sztanga w opadzie 1x100

Wycisk wasko 5x15
Pompki na poreczach + prostowanie ramion na wyciagu 3x15
francuzy hantlami na skosie dolnym 3-4x15
wycisk wasko 1x10+A2:A350

pierwszy dzień naprawdę bardzo mi się podoba , na pewno go wykorzystam , a co do dwóch pozostałych- zapomniałem dodać ,że wraz z rozpoczęciem studiów w tym roku dołączam do uniwersyteckiej drużyny koszykarskiej więc nie będę palił góry - pozostanę przy zakresie 8-12 i dużym ciężarze i dorzucę jakąś kalistenikę 
macie może jeszcze jakieś ćwiczenia na wzmocnienie kolan , korpusu mięśniowego?

w sumie to ciężki ze mnie przypadek , nie mam pojęcia jak pogodzić szosę ,mtb i koszykówkę naraz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...