Nieznajomy Napisano 2 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 (edytowane) Cześć Mam problem z moim hamulcami hydraulicznymi TEKTRO HDC300 w rowerze Giant Revel 1 Disc 2013. Od razu powiem, iż zostały wymienione rok temu tarcze na Accent Freezer 6" 160mm (bez śrub mocujących) oraz klocki. 2 tygodnie temu wziąłem się za odpowietrzanie hamulców (przód i tył). Przy sobie miałem zestaw do Shimano, z którego strzykawka niezbyt "współpracowała" z dźwignią hamulca TEKTRO - płyn wyciekał - dlatego uszczelniłem strzykawkę taśmą izolacyjną, pomogło. Przy odpowietrzaniu zauważyłem, że w miejscu zacisków (w przednim i tylnym to samo) wycieka olej. Szybko, papier do ręki i czyścimy, ale widocznie nie pomogło... Po całym zabiegu i regulacji, wyszedłem się przejechać. Przez 5 minut rower elegancko hamował, ale po tym czasie hamulce zaczęły strasznie piszczeć, ale tak, że wszyscy sąsiedzi mnie słyszeli (przepraszam ). Następnego dnia wziąłem się za czyszczenie klocków (użyłem też papieru ściernego) i tarcz, a następnie wypalanie klocków w piekarniku ustawionym na 250C przez 17min. Przez jakiś czas było dobrze, ale niestety... Powtórka z rozrywki. Wziąłem papier ścierny, benzynę/rozpuszczalnik i czyszczę, trę, i nie wiadomo, co jeszcze... Następnie wszystko składam do kupy, reguluję i wychodzę na dwór, żeby sprawdzić, jak rower hamuje. Nadal to samo, ale tym razem tylko przedni hamulec. Tylny działał cicho, aż do wczoraj, kiedy to zauważyłem, jak gdyby klamka trochę miększa była... Ja już nie mam pomysłów, dlatego piszę do Was. Pomóżcie, bo wakacje są, a nie chcę mieć niesprawnego roweru - sami wiecie Dziękuję i pozdrawiam Edytowane 2 Lipca 2016 przez Nieznajomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 2 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Jak zatłuściłeś okładziny organiczne to są do śmietnika jak masz metale to do wypalenia jak kuchenką gazową do czerwoności tarcze rozpuszczalnikiem nie benzyną bo ona jest tłusta może tego nie czuć ale jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieznajomy Napisano 2 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Mam organiczne. Kupię metaliczne EBC Goldy i będzie git tak, jak mówisz Myślisz, że tarcze są w porządku? Wypalać je? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 2 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Tarcze wystarczy odtłuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 2 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Wyczyść odtluszczaczem albo alkoholem izopropylowym , acetonem etc. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieznajomy Napisano 2 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Ok, wielkie dzięki za pomoc. Dam znać jak wszystko kupię i zrobię Sent from my LG-D855 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieznajomy Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) Wszystko poszło dobrze. Oczywiście nie obyło się bez wypalania klocków półmetalicznych nad palnikiem i odtluszczania tarczy w rozpuszczalniku. Teraz rower hamuje tak, jak powinien. Dzięki Panowie! Sent from my LG-D855 using Tapatalk Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez Nieznajomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matiko Napisano 12 Maja 2020 Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 Witam. Mam problem z hamulcami. Wczoraj odpowietrzyłem, a dzisiaj odtłuściłem tarcze i wypłaciłem klocki. Nadal jest słaba sila hamowania, a mam klocki metaliczne jagwire i tarcze 180mm. Czy jest jakiś sposób na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi