pipun Napisano 1 Lipca 2016 Napisano 1 Lipca 2016 Po zakończeniu serwisu piasty xt fh-m775 zauważyłem że opory kręcącego się koła są dosyć wysokie, i zastanawiam się czy może to być wina niepoprawnego montażu uszczelek. W instrukcji napisane jest przy montażu uszczelki od strony tarczy "lip is on the outside" czyli ta "warga" ma być od zewnętrznej strony (zdjęcie poniżej). Od strony kasety na logikę powinno być tak samo, z tym że uszczelki są bardzo ciasno spasowane przez co stawiają opór. Po zamontowaniu odwrotnie nie było by w ogóle kontaktu więc nie miało by to raczej sensu. Moje pytanie czy taki montaż jest poprawny, i czy może uszczelki też trzeba dodatkowo smarować? Wyczytałem gdzieś że można delikatnie przesmarować olejem, ale nie smarem plastycznym, tak też zrobiłem, chociaż wątpię aby to cokolwiek dało i żeby olej utrzymał się choćby chwilkę. Serwisu przedniej piasty jeszcze nie robiłem, ale w porównaniu do tylnej kręci się ona w nieskończoność.
Mod Team Puklus Napisano 1 Lipca 2016 Mod Team Napisano 1 Lipca 2016 Nie rozbierałem XT co prawda jeszcze, ale ją kontrowałem i powiem że to jest mocno upierdliwe, jesteś na 100% pewien ze nie jest za ciasno ? Bez osadzenia jednej części ( od kasety) w zacisku do piast, jest dość trudne samemu.
pipun Napisano 2 Lipca 2016 Autor Napisano 2 Lipca 2016 Nie jest za ciasno, sprawdzałem też z wyjętym kołem bez zacisku piasty, opory na początku ruchu są na tyle duże że są w stanie zakręcić bębenkiem. No i raczej nie ma mowy żeby koło kręciło się z tak ciasno osadzoną uszczelką bez oporów, chyba że będzie osadzona w drugą stronę i nie ma wtedy w ogóle styku, lub może jakoś porządnie przesmarować.. link do instrukcji piasty: http://bike.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Wheel/MTB/WH_M775_MT75/SI_4DA0B_003/SI_4DA0B_001_En_v1_m56577569830646896.pdf
pipun Napisano 4 Lipca 2016 Autor Napisano 4 Lipca 2016 Hmm... to ostatnie pytanie: czy smaruje się/smarujecie uszczelki w piaście czy smar daje się wyłącznie na kulki?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.