vdcmike Napisano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Nie polecam zdzierania lakieru z krossów bo miejsca spawów są w nich szpachlowanie i: a) czasami szpachla trzyma się tylko lakieru tragicznie będzie to wyglądało (srebrna rama i szpachla między rurami c) spoiny przed szpachlowaniem są szlifowane więc usunięcie szpachli odsłoni kolejny estetyczny mankament.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Czyli kolejny sposób na odchudzanie roweru to pozbycie się szpachli;) Wracając do tematu ramę bym zostawił zrobił resztę a dopiero potem szukał nowej i przełożył osprzęt. Ważne do jakiej wago chcesz dojść i kosztem czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolTorpeda1987 Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Ramę zostawiam o wagę ramy zapytałem tylko orientacyjnie po wymianie amortyzatora, sterów rower waży 12.2 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolTorpeda1987 Napisano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Nic podobnego. B7 ma ramę ultralight - inny stop aluminium + cieniowanie. U Ciebie będzie 2300-2500g. Rozkręciłem i zważyłem Trochę zaskoczyła mnie waga tej ramy sama goła rama waży 2200 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 1 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Tania (to praktycznie najniższa półka cenowa) rama accent peak 29 w rozmiarze L waży 1700g... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolTorpeda1987 Napisano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Rama tego krosa nie jest takim kowadłem sądziłem ze będzie ważyć ok 2500 2600 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 1 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 (edytowane) No sorry ale 2200g to ważą najtańsze pancerne ramy np. dartmoora do ścieżkowców/enduro... Jak na ramę XC 2200g to słaby wynik. Edytowane 1 Listopada 2016 przez vdcmike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolTorpeda1987 Napisano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Ja mam już nową ramę która waży 1150g. wiec te 2200 g to faktycznie sporo. Te ramy krosa nie sądzę żeby były takie złe jak są opisywane przez większość użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BulletTime Napisano 1 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Lol 2200 g aluminum?! Moja rama Ns bikes surge evo ze stali w rozmiarze m na golasa wazy 2700 g... zaledwie 500 g wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolTorpeda1987 Napisano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 dokładnie Aluminium Lite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 2 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Czyli w sumie co zostało z tytułowego krossa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolTorpeda1987 Napisano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Mostek , kierownica , manetki , hamulce, korba kaseta sztyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 2 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Ja mam już nową ramę która waży 1150g. Rozumiem, że to carbon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolTorpeda1987 Napisano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) Tak jest to karbonowa rama Reaction GTC PRO Edytowane 2 Listopada 2016 przez KarolTorpeda1987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 2 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Zacytuje samego siebie, post z lipca: Z takim budżetem to może dozbieraj jeszcze i przemyśl kupno czegoś całkiem nowego pod koniec sezonuOczywiście metodą prób i błędów doszedłeś już do tego co trzeba było zrobić od poczatku, a z roweru zostało kilka drobiazgów Podlicz jeszcze ile kosztowało takie kombinowanie na raty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WonszRzeczny Napisano 2 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 a z roweru zostało kilka drobiazgów które i tak się wkrótce wymieni na lżejsze ja dopiero jak kupowałem drugi rower wiedziałem czego oczekuje od sprzętu zawsze trzeba zapłacić to "frycowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolTorpeda1987 Napisano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Zacytuje samego siebie, post z lipca: Oczywiście metodą prób i błędów doszedłeś już do tego co trzeba było zrobić od poczatku, a z roweru zostało kilka drobiazgów Podlicz jeszcze ile kosztowało takie kombinowanie na raty. Tak zgadza się macie rację , ale ile zabawy miałem przy tym ile doświadczenia zdobyłem to moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek_222 Napisano 3 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Ja odchudziłem Krossa B2( rozmiar S),choć moim celem nadrzędnym było poprawienie komfortu jazdy. Wymieniłem: mostek na 100mm, napęd na 1x11 (korba M7000 34T, kaseta 11-46, przerzutka M8000 i manetka M8000), dodatkowo wymieniłem kowadło(amortyzator XCT na RST first, 2800g.>2000g.) i gripy na piankowe, a pedały ze starego roweru. Rezultat: rower wyjściowo 14,7kg po modyfikacji 12,9kg. Koszt: rower w promocji nowy 1700zł + 2500zł nowy osprzęt - 200zł sprzedaż starego osprzętu=4000zł. Wiem że za 4k kupiłbym rower na lepszej ramie, ale bez takiego napędu. Napęd działa rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 3 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Napęd jest sprawą eksploatacyjną... z czasem i tak trzeba będzie wymienić. Natomiast myśląc o odchudzaniu od razu należy celować w rozsądną ramę, koła i wideł. To kosztuje najwiecej i na tym najwięcej się straci odsprzedając zdemontowane z nowego/używanego roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 3 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Przykłady jak czegoś nie robić też są potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek_222 Napisano 3 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Ok, ja miałem potrzebę posiadania takiego napędu. Ile zapłaciłbym za rower (nowy) z jednorzędowym napędem Deore XT/SLX ewentualnie Sram GX z kasetą 10-42??? Zaznaczam chciałem mieć napęd 1x11 o dużej rozpiętości, a nie 2x10... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 3 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 No to chciałeś mieć taki napęd i tyle. Z lekkim rowerem ma to niewiele wspólnego, po prostu przy okazji wymiany kilku gratów zszedłeś też trochę z ciężarem. Z oczywistych powodów nie znajdziesz fabrycznych konfiguracji typu najtańsza rama + napęd z górnej półki, chyba nie trzeba tego tłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi