ketrab5 Napisano 1 Lipca 2016 Napisano 1 Lipca 2016 Witam, Pewnie zaraz wyłapie dwa strzały, pierwszy za zakładanie nowego tematu, który pewnie został omówiony, gdy na chleb mówiłem "pep", a drugi za brak skillsów, bo wiedza o korbie jest chyba podstawowa. No ale tak się składa, że jeździłem dwa lata na ostrym, potem rower przeleżał dwa lata na strychu i teraz mam znowu zajawkę. Jednak kurcze no odkręca mi się lewe ramie korby(to bez zębatki), w sumie nawet nie wiem dlaczego, bo nie jeździłem jakoś szczególnie dużo. Jak temu zaradzić? Zależy mi na tym, żeby wyszło w miarę tanio.
Fenthin Napisano 1 Lipca 2016 Napisano 1 Lipca 2016 Wybacz, ale są wakacje. Wróżki wrócą może na wrzesień. Jaka korba, jaki rodzaj suportu, w jakim stanie są gwinty, nie posmarowałeś ich czymś przed przykręceniem korby?
ketrab5 Napisano 1 Lipca 2016 Autor Napisano 1 Lipca 2016 Korba MIGHTY, co do suportu, to chciałbym wiedzieć, ale nie wiem. Na 99,99% niesmarowane przed zakręceniem. Ogólnie w pierwszych miesiącach jeżdżenia raz się odkręciło, zakręciłem i działało, jeżeli jakoś Ci ta informacja pomoże.
Gość Napisano 1 Lipca 2016 Napisano 1 Lipca 2016 Zdjęcia, cokolwiek? Po wklepaniu w google jest pierdyliard korb Mighty....
ketrab5 Napisano 1 Lipca 2016 Autor Napisano 1 Lipca 2016 Dobra, proszę bardzo (wiem, że lubicie takie hipsta - sexy - rowerki) Fotki są tutaj https://drive.google.com/folderview?id=0B3S0XdMy6fFvLU02ZXBHVFNSQk0&usp=sharing
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Lipca 2016 Mod Team Napisano 1 Lipca 2016 Chopaku... Na kij nam zdjęcie roweru? Zdjęcie korby zapodaj. Gniazda pod kwadrat z obu stron, zdjęcie samego kwadratu... Wtedy sie obaczy czy tam coś nie pozajączkowało się i czy nie jest to przypadkiem przyczyna luzowania się ramienia korby. Szacunek... I.
ketrab5 Napisano 1 Lipca 2016 Autor Napisano 1 Lipca 2016 Dobra, zrobiłem zdjęcia, tak jak należy : https://drive.google.com/folderview?id=0B3S0XdMy6fFvLU02ZXBHVFNSQk0&usp=sharing Co myślicie? Za mało siły w rączce przy dokręcaniu?
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Lipca 2016 Mod Team Napisano 1 Lipca 2016 Nooo... Teraz to cuś widać. Kwadrat zdrowy, korba też... Sugeruję zapodać trochę niebieskiego Loctite (lub innego, podobnego kleju do gwintów) na gwint śruby trzymajacej ramię korby w osi suportu i dokręcić z uczuciem. Szacunek... I.
raffik Napisano 1 Lipca 2016 Napisano 1 Lipca 2016 Lakier do paznokci na gwint śruby wszystko załatwi. Tylko niedużo go dawaj. I dokręcenie z solidnym momentem. Ewentualnie zgodnie ze sztuką kup fiksator do gwintów np. niebieski Loctite.
Gość Napisano 1 Lipca 2016 Napisano 1 Lipca 2016 Bardzo ale to bardzo nie polecam lakieru do paznokci, dlaczego? Lakier potrzebuje powietrza żeby wyschnąć, po wkręceniu dostępu powietrza nie ma i lakier pozostaje płynny. Polecam klej, nie musi być Loctite, jest dużo zamienników o połowę tańszych które też spełniają swoje zadanie. Akurat w rowerze chodzi tylko o blokadę gwintu więc nie musi to być jakiś super klej. W Castoramie jest chyba za 16 zł, ja kupiłem w sklepie z śrubami za 22 zł odpowiednik Loctite do zabezpieczania gwintów.
Fenthin Napisano 1 Lipca 2016 Napisano 1 Lipca 2016 Pamiętaj też, by przed wkręceniem na kleju dokładnie oczyścić gwinty z ewentualnego smaru.
ketrab5 Napisano 1 Lipca 2016 Autor Napisano 1 Lipca 2016 Zrobiłem na lakier i działa także dzięki wielkie
Hetman Napisano 3 Lipca 2016 Napisano 3 Lipca 2016 Hmm, a to nie jest ISO vs JIS case? Korba dochodzi do końca na kwadracie, czy zostaje kawałek gniazda? Bo zaraz będzie to samo...
ketrab5 Napisano 3 Lipca 2016 Autor Napisano 3 Lipca 2016 Możesz rozwinąć? Co to znaczy dochodzi do końca? Co to znaczy zostaje kawałek gniazda? Wiesz, jeździłem na niej dwa lata i działała.
Hetman Napisano 3 Lipca 2016 Napisano 3 Lipca 2016 Czy końcówka osi licuje się z miejscem podparcia śruby w korbie - jeśli tak, to będzie się luzować. Wynika to z faktu, że są dwa standardy bardzo podobne do siebie i do pewnego stopnia zamienne ale nie we wszystkich przypadkach - zazwyczaj się zakłada jedno na drugie i jeździ.
konec Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Dzień dobry, a ten polecany powyżej niebieski Loctite, to który to dokładnie jest (numer)? Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.