Skocz do zawartości

[korba] odkręca się ramie

ketrab5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Pewnie zaraz wyłapie dwa strzały, pierwszy za zakładanie nowego tematu, który pewnie został omówiony, gdy na chleb mówiłem "pep", a drugi za brak skillsów, bo wiedza o korbie jest chyba podstawowa. No ale tak się składa, że jeździłem dwa lata na ostrym, potem rower przeleżał dwa lata na strychu i teraz mam znowu zajawkę. Jednak kurcze no odkręca mi się lewe ramie korby(to bez zębatki), w sumie nawet nie wiem dlaczego, bo nie jeździłem jakoś szczególnie dużo.

Jak temu zaradzić? Zależy mi na tym, żeby wyszło w miarę tanio. 

Napisano

Wybacz, ale są wakacje. Wróżki wrócą może na wrzesień. Jaka korba, jaki rodzaj suportu, w jakim stanie są gwinty, nie posmarowałeś ich czymś przed przykręceniem korby?

Napisano

Korba MIGHTY, co do suportu, to chciałbym wiedzieć, ale nie wiem. Na 99,99% niesmarowane przed zakręceniem. Ogólnie w pierwszych miesiącach jeżdżenia raz się odkręciło, zakręciłem i działało, jeżeli jakoś Ci ta informacja pomoże.

Napisano

Zdjęcia, cokolwiek? Po wklepaniu w google jest pierdyliard korb Mighty....

• Mod Team
Napisano

Chopaku... Na kij nam zdjęcie roweru?

Zdjęcie korby zapodaj. Gniazda pod kwadrat z obu stron, zdjęcie samego kwadratu...

Wtedy sie obaczy czy tam coś nie pozajączkowało się i czy nie jest to przypadkiem przyczyna luzowania się ramienia korby.

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

Nooo... Teraz to cuś widać.

Kwadrat zdrowy, korba też...

Sugeruję zapodać trochę niebieskiego Loctite (lub innego, podobnego kleju do gwintów) na gwint śruby trzymajacej ramię korby w osi suportu i dokręcić z uczuciem.

Szacunek...

I.

Napisano

Lakier do paznokci na gwint śruby wszystko załatwi. Tylko niedużo go dawaj. I dokręcenie z solidnym momentem. Ewentualnie zgodnie ze sztuką kup fiksator do gwintów np. niebieski Loctite.

Napisano

Bardzo ale to bardzo nie polecam lakieru do paznokci, dlaczego? Lakier potrzebuje powietrza żeby wyschnąć, po wkręceniu dostępu powietrza nie ma i lakier pozostaje płynny.

Polecam klej, nie musi być Loctite, jest dużo zamienników o połowę tańszych które też spełniają swoje zadanie. Akurat w rowerze chodzi tylko o blokadę gwintu więc nie musi to być jakiś super klej. W Castoramie jest chyba za 16 zł, ja kupiłem w sklepie z śrubami za 22 zł odpowiednik Loctite do zabezpieczania gwintów.

Napisano

Hmm, a to nie jest ISO vs JIS case? Korba dochodzi do końca na kwadracie, czy zostaje kawałek gniazda? Bo zaraz będzie to samo...

Napisano

Możesz rozwinąć? Co to znaczy dochodzi do końca? Co to znaczy zostaje kawałek gniazda? Wiesz, jeździłem na niej dwa lata i działała.

Napisano

Czy końcówka osi licuje się z miejscem podparcia śruby w korbie - jeśli tak, to będzie się luzować. Wynika to z faktu, że są dwa standardy bardzo podobne do siebie i do pewnego stopnia zamienne ale nie we wszystkich przypadkach - zazwyczaj się zakłada jedno na drugie i jeździ.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Dzień dobry, a ten polecany powyżej niebieski Loctite, to który to dokładnie jest (numer)?

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...