Skocz do zawartości

[piasta] określenie modelu i wymiana

kuko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zdjęcia

Oy0sSuD.jpg6p0GFIe.jpgJRZxB8L.jpg

Jaki to model piasty i jaki będzie jej najlepszy zamiennik? Piasta jest na kasetę 7rzędową. 

Z góry dziękuje.

Napisano

Nie ma żadnych oznaczeni na piaście?

Jesteś pewien że to kaseta a nie wolnobieg?

Co się dziej z tą piastą?

Budżet?

Zastanów się czy nie lepiej kupić całe koło. W miarę dobre koło kosztuje około 150-200zł a koszt wymiany piasty to też około 150zł(50zł robocizna 40zł szprychy i piasta około 60zł)

Napisano

Piasta jak piasta, jakie ma znaczenie co to za model?

Jeżeli musisz ją wymienić to pewnie taniej i na pewno łatwiej będzie kupić całe koło.

Aha i upewnij się, że na pewno masz kasetę a nie wolnbieg.

Napisano

Nie ma żadnych oznaczeni na piaście?

Jesteś pewien że to kaseta a nie wolnobieg?

Co się dziej z tą piastą?

Budżet?

Zastanów się czy nie lepiej kupić całe koło. W miarę dobre koło kosztuje około 150-200zł a koszt wymiany piasty to też około 150zł(50zł robocizna 40zł szprychy i piasta około 60zł)

O tym co się dzieje z piastą pisałem już w innym poście, doradzono mi wymianę bębenka.

Bardziej opłaca się wymiana całej piasty niż jednego bębenka, ponieważ ceny bębenków na 7-rzędowe kasety są wysokie. (przekraczają ceny piast)

Kaseta jest to na pewno, bo wymieniałem ją 2 miesiące temu. 

Na piaście jest folia na której kiedyś znajdowały się oznaczenia. Jedyne oznaczenie (na metalowej obudowie) to 95 A.

Budżet. Chciałem wydać ok. 60 zł na piastę koło przepleść samemu i dać do wycentrowania do serwisu. 

Napisano

Bardziej opłaca się wymiana całej piasty niż jednego bębenka, ponieważ ceny bębenków na 7-rzędowe kasety są wysokie. (przekraczają ceny piast)

Bębenek 8/9/10rz też prawdopodobnie będzie pasował.Tylko pamiętaj że musi on być mocowany w identyczny sposób jak stary bębenek.

Jeśli zamontujesz bębenek 8/9/10 będziesz musiał załatwić podkładkę pod kasetę. W serwisie dostaniesz ją za darmo lub jakieś grosze.

http://www.forumrowerowe.org/topic/88017-kaseta-chce-wymienic-7-rzedowa-na-8/

Napisano

Jeszcze nie mam klucza do kaset. Na szybkozamykaczu jest napis EXT. Poszukałem trochę w internecie i dowiedziałem się ze są to piasty GIANT EXT-Tec. Może lepiej pojechać do serwisu GIANT(lub jakiegokolwiek innego) i zapytać się czy naprawa jest możliwa?

Napisano

Ja nie widzę żadnego podobieństwa.. 

Próbowałeś chociaż reanimować ten bębenek? Może jeszcze da się go uratować.. http://endurorider.pl/2011/02/jak-rozebrac-bebenek-w-piascie-shimano-instrukcja/

Dzisiaj próbowałem otworzyć bębenek, bez skutku. Patrząc na recenzje i opinie piasty RM30, zdecydowałem się na kupno piasty z bębenkiem na 8/9 rzędów, Chcę też użyć do zaplecenia starych szprych firmy Nirosta. I teraz pytanie czy należy kupić nowe szprychy przy kupnie nowej piasty, czy można spokojnie zaplatać na starych? Nie zdecydowałem się na zakup nowego koła ponieważ chcę używać starej obręczy.

Zastanawiałem się nad piastami Novatec jak i Shimano. Jeżdżę zarówno w terenie i po asfalcie. Jaka piasta będzie najlepsza?

Napisano

Da się go otworzyć  ale teoretycznie, do tego nie mam specjalnego klucza a zależy mi na szybkiej wymianie.

biqV22Y.jpgUWAxkw4.jpg

Napisano

Wystarczy płaskownik. 

Bieżnia jest chyba pęknięta. Sprawdź dokładnie bo jeśli tak jest to ten bębenek jest do wyrzucenia no chyba że znajdziesz gdzieś taką bieżnię

Napisano

chyba jednak pęknięta, do tego z dwóch stron

95zAZTs.jpg

IzjM5HE.jpg

Czyli zostaje wymiana piasty. Jak już pisałem jestem zdecydowany na 8/9 rzędów z podkładką na 7 rzędową kasetę.

Jakie piasty polecacie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...