Piotrek383 Napisano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Cześć. Mój kilkuletni XCR zaczyna już nie domagać i jazda na nim staje się coraz bardziej niebezpieczna. Postanowiłem wymienić go Suntoura Raidona 2016. Mam dylemat czy wybrać wersję Coil czy AIR. Różnica w cenie to 100 zł więcej do AIR. W tematach sprzed kilku lat na tym forum wyczytałem, że powietrzny nigdy nie będzie tak czuły jak na sprężynie stalowej i oleju. Czy to prawda? Czy może coś się zmieniło w przeciągu kilku lat? Pewne jest, że powietrzny jest łatwiej dopasować do swojej wagi, aczkolwiek ważę 70 kg i wydaję mi się, że sprężyna w Raidonie będzie odpowiednia. Zaletami wersji Coil będzie łatwiejszy serwis, mniejsza awaryjność i bezobsługowość. Ja jestem raczej zwolennikiem oleju i sprężyny, i właśnie wybrałbym wersję Coil. Chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat, Wasze obserwacje i spostrzeżenia. Dziękuje za pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Ja osobiście wybrałbym powietrzny. Serwis banalny i czułość lepsza. Jeździłem wcześniej na sprężynie i nie wróciłbym do takiej amortyzacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj2 Napisano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Bierz powietrze, gdyby sprezyna byla lepsza to wszyscy by szukali amorow na sprezynie i dobierali sobie pod swoja wage. Jakos tak jednak nie jest. Serwis jest rzeczywiscie prosty i jest wiele video na yt jak go zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek383 Napisano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 czułość lepsza A to nie przypadkiem sprężyna stalowa jest bardziej czuła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 No to byś musiał z kilka sprężyn wypróbować żebyś miał tzw odpowiedni skok i dobre ustawienie sagu. Fabrycznie są bardzo miękkie spręzyny. Bardzo często się zdarza że trzeba dobrać sprężynę pod swoją wagę, czyli dokupić nową o innej twardości. Koszt to 40zł za sprężynę. Także nie wiesz czy dokupując sprężynę będzie już dla ciebie odpowiednia. Twój wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fonika Napisano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 (edytowane) Bez sensu bawić się w sprężyne. Obecnie powietrzniaki są na tyle dopracowane że czułość jest na bardzo dobrym poziomie, szczególnie jak zrobisz amorowi na wstępie mały serwis. Sprężyna powietrzna nie jest awaryjna, jakiekolwiek nieszczelności to naprawdę rzadkość, za to różnica w wadze jest mocno wyczuwalna. Edytowane 30 Czerwca 2016 przez Fonika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi