krzaku96 Napisano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Cześć, dzisiaj miałem drobny wypadek skutkiem czego moja przerzutka jest teraz dwuczęściowa, hak i łańcuch wygięty jak makaron, a tylne koło trochę bije ale myślę, że jest do naprawienia. Rower to dokładnie http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/1038/Merida.Matts.TFS.XC.100-V/ W tej sytuacji po raz kolejny proszę was o pomoc w zakupie, myślałem o kompletnym ulepszeniu roweru jednak na ten moment mój portfel nie popiera mojego pomysłu, niemniej jednak czy można dobrać tylko przerzutkę tak, aby teraz pracowała na 8 rzędach ale w przyszłości dała radę z napędem 2x10? Mam też drobny problem z wyborem haka do ramy znalazłem coś takiego http://sklep.k2rowery.pl/sch-010-hak-ramy-trek-merida-kellys-author-univega-focus-ktm-cube-p-621.html wygląda na identyczny jednak wolę się upewnić. Na koniec oczywiście potrzebuje porady jaki wybrać łańcuch. Pozdrower PS Nie wiem dlaczego link do haka nie działa:< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Gdybyś określił budżet było by łatwiej. Nie da się teraz założyć przerzutki 10 s , najwyżej 9. Jak chcesz mieć 10 musisz od razu całość wymienić. Grupa Acera to jedna niżej niż Alivio , którą miałeś. Pod 8 s. RD Łańcuch Hak powinien pasować , ale po co Ci taki drogi? http://allegro.pl/hak-do-ram-kross-level-hexagon-mtb-trekking-i6292505465.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzaku96 Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 O dziękuję za link do tego haka, faktycznie o budżecie zapomniałem jednak jeśli przejście z 8 na 10 jest niemożliwe to nie chciałbym przepłacać jednak nie chciałbym też obniżyć poziomu wymienianych części. Nie wiem jak wygląda ta acera w porównaniu do mojego alivio z 2010. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Tego nie jestem w stanie Ci powiedzieć bo nie miałem jej w rękach. Jakaś tam różnica pewnie jest , za to cenowa jest duża. Zaawansowane Funkcje Light Action Teoretycznie powinna chodzić dzięki temu lżej , ale jak to faktycznie działa to nie wiem. Przejście na 10 jest możliwe , tylko musisz praktycznie komplet wymienić. -Łańcuch -Przerzutka tylna , przednia może ogarnie a może nie -Kaseta -Prawa manetka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzaku96 Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Początkowo myślałem o http://allegro.pl/shimano-alivio-rd-m4000-sgs-przerzutka-tylna-9rz-i5952887094.html jednak jeśli nie zmieniając manetek nie poczuje różnicy to szkoda przepłacać. W moim wypadku wymiana manetek wiązałaby się z dokupieniem klamek, co byłoby kolejnym kosztem, a zostałbym dalej w epoce v-brake z powodu kół, natomiast nie orientuje się ile musiałbym wydać na sensowny sprzęt w postaci kół, hydraulików, manetek, kasety, korby. Niestety nie znam się na tyle żeby wybrać dobrze dopasowane sprawdzone części i poza tym czy warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Zawsze możesz zrobić napęd 1x9 tylko wtedy trzeba jednak trochę w nodze mieć. W podobnej kwocie można mieć RD-M591 , tylko ciekawe jak przy niej wypada nowe alivio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilB. Napisano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Polecam nie cudować tylko kopić coś na wzór oryginału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzaku96 Napisano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Okej czyli jeśli kupię łańcuch 8s i do tego przerzutkę 9s np. alivio które linkowałem to wszystko powinno działać prawidłowo? Czy lepiej kupić łańcuch pod 9 biegów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Łańcuch 9 s może się nie zmieścić na kasecie ale ja z tym styczności nie miałem . Masz na forum temat odnośnie kompatybilności napędów . Kamil - z czym nie cudować? Jak może kupić przyszlosciowo to czemu nie? Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.