Skocz do zawartości

[napęd] Chrobotanie podczas wolnej jazdy i przyśpieszania

m4rvell0us

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

od dnia zakupu roweru GIANT Roam 3 borykam się z problemem chrobotania na przełożeniach 2x2,2x3, troszkę na 2x4 i 2x8. Przednia przerzutka jest dobrze wyregulowana (łańcuch ociera czasami tylko przy przełożeniu 2x8), tylna bardzo dobrze i szybko wrzuca kolejne biegi. W serwisie stwierdzono, że problem leży po stronie suportu lub korby --> wymieniłem korbę na Alivio FC-M4060 i suport z zewnętrznymi łożyskami SM-BB52. Wszystko prawidłowo zamontowane, a problem nie zniknął. Nie wiem w czym leży problem. To chrobotanie pojawia się podczas bardzo wolnej jazdy lub mocnego przyśpieszania/naciskania na pedały (normalna siła, z jaką się chce przyśpieszyć). W serwisie Panowie wyregulowali mi również przerzutki, jednakże dalej nie wiedzą co może być przyczyną. Poniżej zamieszczam Wam film, który nagrałem. Polecam włączyć jakość co najmniej 720p60 i podgłośnić dźwięk:

https://www.youtube.com/watch?v=i3QGCvOTYTY&feature=youtu.be

Jesteście moją ostatnią deską ratunku, a nie chcę wysyłać roweru nie wiadomo gdzie i przerywać treningi.

Pozdrawiam i oczekuję na Waszą pomoc.

m4rvell0us

• Mod Team
Napisano

Pedały zmieniałeś ?

Skoro zmieniłeś korbę i nie pomaga , to ją zostaw w spokoju, to nie ona. Zajmij się tylnym kole, bębenkiem, hakiem przerzutki. Jak panowie w serwisie nie wpadli na pomysł by tak zrobić i oddali rower z rozłożonymi rękoma, to bym więcej do nich nie szedł.

Drga eliminacji. Pierwszy na liście bębenek. Podmień koło, na jakiekolwiek, większe, mniejsze, bez hamulca, byle jak, byle się dało jechać. Ustało - koło, nie ustało, szukasz dalej. Az zostanie ci goła rama.

Ja tak szukałem gościowi, dźwięki skrzypienia - trzeszczenia bardzo głośne dochodzące z korby. Zmieniłem korbę, suport, pedały, koło ( razem z kasetą), wyjąłem sztyce i nie pomagało. Myślałem ze rama, ale pod mocnymi naprężeniami ręką ani psiknęła.

Końcem końców wyszło na to że hak ramy krzyczał o pomstę do nieba :D

Napisano

Tak, pedały zmieniałem - kupiłem z łożyskami maszynowymi --> nie pomogło. Problem w tym, że już nie mam żadnych funduszy na zakup czegokolwiek, jedyne co mogę zrobić to wysłać rower do GIANTa (ale treningi moje trafi szlak), albo oddać do konkurencji żeby sami znaleźli przyczynę chrobotania i ją wyeliminowali. Wydaje mi się, że coś nie tak jest z tylną przerzutką. Gdyby to był bębenek, to chrobotałoby na każdym przełożeniu prawda? W ogóle tylna przerzutka jest jakaś yhmm wygięta jakby, ale wszystkie biegi wrzucane są szybko i bez problemów. Poniżej zdjęcie przerzutki na 2x3 --> gdzie jest największe chrobotanie (przód i tył):

http://wstaw.org/m/2016/06/27/przerz_tyl.jpg

http://wstaw.org/m/2016/06/27/przerz_przod.jpg

Niepokoi mnie również zachowanie się tego dolnego kółka od przerzutki, gdzie czasami łańcuch jest daleko od ramienia, a czasami blisko (tak jakby brakowało podkładki z lewej strony i był luz). Na filmie pokazuję o co mi chodzi:

https://youtu.be/GqzoBk5OfhQ - film zaraz będzie przetworzony przez YT (ok 10 minut).

• Mod Team
Napisano

Jak kur***czaki rozłożyli ręce ... sprzedali nie sprawny rower i rozkładają ręce ? W sumie serwisant to tylko stara sie ogarnąć burdel, nie ma sie co na nich źlić, ale idź do sklepu i żądaj kategorycznie naprawy w tempie expresowym lub wymiany na nowy, wolny od wad. Jak yś miał używany, to twoja brożka, bo taki kupiłeś. Z nowym powinno być inaczej.

Pokazany przez ciebie filmik obrazuje nic nadzwyczajnego. Jak jesteś nie pewny przerzutki, zdejmij ją. Najlepiej, jeszcze jak byś miał inny łańcuch. Wtedy połączysz kasetę z korba bezpośrednio tylko łańcuchem.

Jednak nie sądzę by przerzutka tak głośno chyrczała. Dodatkowo nie sądzę byś mieszkał na atakamie, z dala od cywilizacji, masz net, ludzi pewnie tez, idź do sąsiada, kolegi przedstaw problem, weź jego koło przejedź sie kilka metrów. Jak mowie nie musi być takie samo, byle sie w haki zmieściło i miało jakieś zębatki. Będzie to działać nieszczęśliwie ale dźwięki generowane przez taki set powinny być inne.

Albo lepiej, idź do serwisu, zrób listę rzeczy co mają zrobić, mogę ją spisać, jak sami nie wiedzą i poradzić nic nie umieją.

A w miedzy czasie zdejmij hak, wyczyść i poskładaj. :P

Napisano

Rower zakupiłem w dobrerowery.pl, a u mnie w mieście jest tylko jeden autoryzowany sprzedawca GIANTa, stąd najpierw udałem się do nich. Napisałem również do tego sklepu co oni na to, jednakże nie mam zamiaru wysyłać roweru. Miałem kiedyś dużo zabawy z KROSSem, który wracał mi z gwarancji z tymi samymi usterkami, aż w końcu udało mi się go sprzedać jako uszkodzony (był inny problem). Nie mam sił się w to bawić, a w nową korbę i suport wsadziłem wszystkie swoje oszczędności. Za samą wymianę korby i suportu Panowie w serwisie wzięli 60 zł - a przed wysyłką na gwarancję musiałbym wymontować, czyli kolejne 60 zł co jest chore. Niestety nie mam narzędzi ani znajomości, większość znajomych ma same auta lub siedzi przed PC lub poza miastem  :)

Napisano

Odebrałem rower z kolejnego serwisu --> sprawdzany był przez około 6 godzin. Panowie nie mają pojęcia co może być przyczyną, a z racji iż nie kupiłem u nich roweru to nie przetestowali go dogłębnie (wymieniając poszczególne części na zapasowe). Skoro drugi serwis nie wie co to może być, to już chyba nikt mi nie pomoże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...