CZAK Napisano 9 Września 2006 Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Kupiłem sobie obręcz dm 24 i piaste novateca 802. Będe zaplatał na trzy krzyże tylne koło.Na 36 szprych. Ma ktoś może takie zestawienie? jak tak to jakie ma szprychy? Znajomy mi wyliczał że bedą to 262 i 264 mm. Z góry dziękuje za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 10 Września 2006 Udostępnij Napisano 10 Września 2006 kalkulator dlugosci szprych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CZAK Napisano 3 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Zkalkulatora mi wyszło tak: proszę niech ktoś sprawdzi. Dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intermis Napisano 8 Października 2006 Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Z kalkulatora Ci źle wyszło, tzn. wpisałeś złe parametry tak obręczy jak i piasty . Ta długość szprych, którą dobrał Ci znajomy jest jak najbardziej OK. Ostatnio właśnie zaplatałem DM-24 na takim Novatecu i właśnie takiej długości szprychy dobrałem. W swoim biku też mam takie zestawienie (DM-24 i Novatec) i do tego szprychy 258mm i 260mm ale tylko dlatego że mam długie nyple. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CZAK Napisano 9 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Dzięki bardzo. Jak jeszcze mógłbys wytknąc mi moje błędy byłoby super. Będę wiedział na przyszłośc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intermis Napisano 9 Października 2006 Udostępnij Napisano 9 Października 2006 No to tak: "Średnica obręczy D" - tam podałeś średnice zczytaną z obręczy, czyli 559 - jest to średnica zewnętrzna, a program potrzebuje średnicy wewnętrznej, bo wiadomo że naprzykład obręcz stożkowa będzie mieć mniejszą średnice wewnętrzną niż taka zwykła i dlatego do stożka będą potrzebne krótsze szprychy, do średnicy wewnętrznej trzeba dodać około 6 mm na grubość ścianki tam gdzie wchodzą nyple (wychodzi po 3 mm z każdej strony) krótko: D = wewnętrzna średnica obręczy + 6 mm "Wymiary w1 i w2" - gdyby to była przednia piasta to wtedy w1 i w2 mają tyle samo - tak jak podałeś, ale w tylnej piaście jest inaczej, bo środek piasty nie jest symetrycznie pomiędzy kołnierzami z racji istnienia bębenka na kasete, więc znajdujesz środek całej piasty i mierzysz odległości od środka do kołnierza piasty, masz pokazane na tym rysunku od "SpokeMan'a", widać środek piasty przerywaną linią pionową i zaznaczone w1 wyraźnie mniejsze niż w2 Aha i jeśli wyjdzie Ci dana długość szprych naprzykład 260,6 mm to zaokrąglaj zawsze do góry i w takim przypadku kup szprychy 261 mm lub nawet 262 mm. No to by było na tyle, pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CZAK Napisano 9 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Dzięki bardzo. Teraz wszystko jasne. To dla tego w sklepach się dziwili jak się pytałem o takie długości .Pozdrawiam i niech Ci bozia w dzieciach wynagrodzi :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.