CZAK Napisano 9 Września 2006 Napisano 9 Września 2006 Kupiłem sobie obręcz dm 24 i piaste novateca 802. Będe zaplatał na trzy krzyże tylne koło.Na 36 szprych. Ma ktoś może takie zestawienie? jak tak to jakie ma szprychy? Znajomy mi wyliczał że bedą to 262 i 264 mm. Z góry dziękuje za odpowiedź.
CZAK Napisano 3 Października 2006 Autor Napisano 3 Października 2006 Zkalkulatora mi wyszło tak: proszę niech ktoś sprawdzi. Dziekuje.
intermis Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 Z kalkulatora Ci źle wyszło, tzn. wpisałeś złe parametry tak obręczy jak i piasty . Ta długość szprych, którą dobrał Ci znajomy jest jak najbardziej OK. Ostatnio właśnie zaplatałem DM-24 na takim Novatecu i właśnie takiej długości szprychy dobrałem. W swoim biku też mam takie zestawienie (DM-24 i Novatec) i do tego szprychy 258mm i 260mm ale tylko dlatego że mam długie nyple.
CZAK Napisano 9 Października 2006 Autor Napisano 9 Października 2006 Dzięki bardzo. Jak jeszcze mógłbys wytknąc mi moje błędy byłoby super. Będę wiedział na przyszłośc.
intermis Napisano 9 Października 2006 Napisano 9 Października 2006 No to tak: "Średnica obręczy D" - tam podałeś średnice zczytaną z obręczy, czyli 559 - jest to średnica zewnętrzna, a program potrzebuje średnicy wewnętrznej, bo wiadomo że naprzykład obręcz stożkowa będzie mieć mniejszą średnice wewnętrzną niż taka zwykła i dlatego do stożka będą potrzebne krótsze szprychy, do średnicy wewnętrznej trzeba dodać około 6 mm na grubość ścianki tam gdzie wchodzą nyple (wychodzi po 3 mm z każdej strony) krótko: D = wewnętrzna średnica obręczy + 6 mm "Wymiary w1 i w2" - gdyby to była przednia piasta to wtedy w1 i w2 mają tyle samo - tak jak podałeś, ale w tylnej piaście jest inaczej, bo środek piasty nie jest symetrycznie pomiędzy kołnierzami z racji istnienia bębenka na kasete, więc znajdujesz środek całej piasty i mierzysz odległości od środka do kołnierza piasty, masz pokazane na tym rysunku od "SpokeMan'a", widać środek piasty przerywaną linią pionową i zaznaczone w1 wyraźnie mniejsze niż w2 Aha i jeśli wyjdzie Ci dana długość szprych naprzykład 260,6 mm to zaokrąglaj zawsze do góry i w takim przypadku kup szprychy 261 mm lub nawet 262 mm. No to by było na tyle, pozdro
CZAK Napisano 9 Października 2006 Autor Napisano 9 Października 2006 Dzięki bardzo. Teraz wszystko jasne. To dla tego w sklepach się dziwili jak się pytałem o takie długości .Pozdrawiam i niech Ci bozia w dzieciach wynagrodzi :twisted:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.