Skocz do zawartości

[szprychy] Czy taka długość?

CZAK

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie obręcz dm 24 i piaste novateca 802. Będe zaplatał na trzy krzyże tylne koło.Na 36 szprych. Ma ktoś może takie zestawienie? jak tak to jakie ma szprychy? Znajomy mi wyliczał że bedą to 262 i 264 mm. Z góry dziękuje za odpowiedź.

• 4 tygodnie później...

Z kalkulatora Ci źle wyszło, tzn. wpisałeś złe parametry tak obręczy jak i piasty :P. Ta długość szprych, którą dobrał Ci znajomy jest jak najbardziej OK. Ostatnio właśnie zaplatałem DM-24 na takim Novatecu i właśnie takiej długości szprychy dobrałem. W swoim biku też mam takie zestawienie (DM-24 i Novatec) i do tego szprychy 258mm i 260mm ale tylko dlatego że mam długie nyple.

No to tak:

"Średnica obręczy D" - tam podałeś średnice zczytaną z obręczy, czyli 559 - jest to średnica zewnętrzna, a program potrzebuje średnicy wewnętrznej, bo wiadomo że naprzykład obręcz stożkowa będzie mieć mniejszą średnice wewnętrzną niż taka zwykła i dlatego do stożka będą potrzebne krótsze szprychy, do średnicy wewnętrznej trzeba dodać około 6 mm na grubość ścianki tam gdzie wchodzą nyple (wychodzi po 3 mm z każdej strony)

krótko: D = wewnętrzna średnica obręczy + 6 mm

"Wymiary w1 i w2" - gdyby to była przednia piasta to wtedy w1 i w2 mają tyle samo - tak jak podałeś, ale w tylnej piaście jest inaczej, bo środek piasty nie jest symetrycznie pomiędzy kołnierzami z racji istnienia bębenka na kasete, więc znajdujesz środek całej piasty i mierzysz odległości od środka do kołnierza piasty, masz pokazane na tym rysunku od "SpokeMan'a", widać środek piasty przerywaną linią pionową i zaznaczone w1 wyraźnie mniejsze niż w2

Aha i jeśli wyjdzie Ci dana długość szprych naprzykład 260,6 mm to zaokrąglaj zawsze do góry i w takim przypadku kup szprychy 261 mm lub nawet 262 mm.

No to by było na tyle, pozdro :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...