Skocz do zawartości

[Oś] 142x12 - różne standardy ?

HarveyDent

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie mam mały problem. Kupiłem nowa rame Stockli pod oś 142x12. W dotychczasowym Treku Superfly tez mam oś bontragera  142x12 i gwint w osi piasty nie pasuje do gwintu w haku nowej ramy. W Stockli gwint jest jakby drobniejszy. Rama jest na pewno pod 142x12 bo oś wchodzi od strony tarczy i piasty pasują.

Na haku w Stockli mam napisane cos takiego: 142-IRWS12

Co jest nietypowe: oś Bontragera od Treka czy oś do Stockli ?

Napisano

Gwint to indywidualny wybór producenta, trudno tu mówić o "typowości, typowy jest tylko rozstaw haków i średnica. Oczywiście wielu wariantów skoku gwintu przy średnicy 12 mm być nie może, zapewne te dwa to wszystko. Proponuję poprosci kogoś o zmierzenie skoku gwintu i na tej podstawie wybierać.

Napisano

Rama była bez osi i do głowy mi nie przyszło że osie mogą mieć różne gwinty. 142x12 to qrde 142x12 i już a nie jakieś udziwnienia. Z szbkozamykaczem na 9 mm nie było problemów :/

Znalazlem na necie zdjęcia co najmniej dwóch egzemlarzy rzeczonej ramy z osia DT Swiss. Czy wszystkie ośki tego producenta mają ten sam gwint ?

Napisano

Ośki DT RWS występuje z dwoma rodzajami gwintów E Thru i X12 (X12 jest w dwóch wersjach - ze stożkiem i bez).

Wymiary osiek :

24245392232603997801.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...