artfal Napisano 25 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Potrzebuję pomocy odnośnie wyboru amortyzatora z przeznaczenie głównie do jazdy enduro, skok około 130 - 140mm. Budżet jaki mam to 1000 pln, może być używany lub nowy. Chyba wolałbym żeby był na sztywną oś, jednak nie jeździłem na takim i nie wiem czy warto. Przydałaby się również regulacja powietrzna. Czekam na propozycje i rady. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 25 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 jakie koło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 26 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 130-140 mm to nie łęduro. Sztywna oś? Oczywiście,że warto. W tym przedziale widzę kilku faworytów. np: Rock Shox revelation, suntour epixon Tylko chyba będziesz miał problem.Twierdze bowiem,że rower twój to koła 26" i główka ramy "prosta"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 26 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 I to ęduro to ma być niby do Epica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 26 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Enduro to golenie min 34mm. Zaś RS Revelation i Epixon TR są dość dobrę lecz z goleniami 32mm i z przeznaczeniem do Trail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artfal Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Może napiszę inaczej, nie nastawiam się na nie wiadomo jak hardcorową jazdę. Jak widać jestem amatorem w tej dziedzinie jazdy. Szukam amortyzatora z regulacją skoku, ponieważ będę jeździł XC i enduro. Tak wiem, że rower nie jest idealny pod enduro ale dla mnie jak na moje umiejętności wystarczy mi. Jeżeli się wkręcę bardziej w temat to będę myślał nad zmianą. Póki co chce roweru i komponentów, który pozwoli mi spróbować takiej jazdy. Pewnie gdybym miał budżet nieograniczony to bym kupił nowy rower za cenę samochodu ale aktualnie składam głównie na częściach z demobilu. Tak rower, który posiadam to Specialized Epic Disk Fsr z ramą z aluminium M4, koło 26" taki jak na poniższym zdjęciu: https://bikebook.s3.amazonaws.com/uploads/Fr/4631/epicdisc_l.jpg Zastanawiałem się na Rock Shox Revelation, Rock Shox Pike 454 lub Fox Float 32. Jak pisałem zależy mi na regulacji skoku, i regulację ciśnienia powietrzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 26 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 To jest full do XC, nie ma tam sensu pakować widła >100mm. Z jednej strony twierdzisz, że nie chcesz dużo wydać, a z drugiej myślisz o Pike'u czy Foxie..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artfal Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Ja mogę myśleć o takich amortyzatorach ale czy mi starczy to inna kwestia ( jak pisałem budżet maks 1000 pln ). Dlatego czekam na Wasze propozycje i opinie. Tak wiem, że rower był budowany z myślą o XC. Jeżeli 140 mm to za dużo, czekam na sugestię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Regulowany skok? hm to chyba fox talas. http://allegro.pl/amortyzator-fox-talas-rcl-100-140-wroclaw-i6298451064.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Wciskając amortyzator 140 do tej ramy spaprasz geometrię i narazisz ramę na uszkodzenie. Ja bym Ci proponował kupić RS Reba ze skokiem 120 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artfal Napisano 27 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Teraz jak się nad tym drugi raz zastanawiam to macie rację, że 140mm do tej ramy będzie za dużo. Będę celował w 120mm z regulacji skoku i regulacją powietrzną. Mile widziana sztywna oś. Kaczorak RS reba to w sumie mój faworyt. Ktoś ma jakieś inne propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Będę celował w 120mm z regulacji skoku Taka regulacja jest niepotrzebna przy skoku 120 mm. Jest to na tyle mały skok że na podjazdach dasz radę a na tyle duży że dużo zjazdów też objedziesz Reba jest lekkim, bardzo czułym i wdzięcznym amorkiem - prostym i tanim w eksploatacji oraz serwisowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 120mm max do tej ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Patrzę na to foto. To nie jest rama pod 80mm? Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artfal Napisano 27 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Były tutaj Fox i Manitou 80mm i 100mm. Dzięki za pomoc, będę się powoli rozglądał za czymś sensownym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.