Skocz do zawartości

[Kaseta] Wymiana na niższe przełożenia.

JaCube

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam rower Merida Crossway 20-V, kilka miesięcy temu wymieniłem cały napęd i aktualnie wygląda tak:

PRZEŁOŻENIA 24
PRZERZUTKA P Shimano M191 48
PRZERZUTKA T Shimano Acera-X 8
MANETKA P/T Shimano EZ fire/EZ fire 8
KORBA SR SUNTOUR XCC 48-38-28 CG
WYMIANA: SHIMANO M131 48T
KASETA Sunrace CS8 11-32
WYMIANA: SHIMANO HG41 11/32 8 rz.
ŁAŃCUCH Chain 8s
WYMIANA: SHIMANO HG71

Planuję startować w wyścigu rowerowym gdzie teren będzie bardziej pod MTB i na początku myślałem o zmianie roweru, jednak postanowiłem wymienić opony i kasetę na taką aby komfortowo pokonywać większe wzniesienia. Proszę o poradę czy wystarczy w tym rowerze wymienić kasetę na taką z niższymi przełożeniami, czy będzie też konieczna zmiana łańcucha/korby i czy taka operacja ma sens?
Napisano

Już raczej wymiana korby na 42/32/22. Kasetę możesz wymienić na taką z Max 34z ale więcej da wymiana korby.

(chyba że da się wymienić same tarcze)

Wysłano prosto z piekła.

Napisano

Nic nie wymieniaj, wystartuj i nie sraczkuj się za bardzo - co dasz radę to dasz, a czego nie to trudno. Przecież o pudło nie bedziesz walczył, chyba że to wujek organizuje wyścig dla sąsiadów ;) Zdobędziesz doświadczenie, jak się spodoba to pomyślisz o czymś do startów, a jak nie i zdążysz się obkupić to zostaniesz ze zbędnymi gestami.

Napisano

No dokładnie, nie ma sensu się bawić w takie wymiany, bo i tak nie zrobisz z krosa roweru MTB. Wydasz kasę na korbę, kasetę, łańcuch, a i tak stwierdzisz, że w piachu się kopiesz i opony/koła się nie nadają do takiej jazdy, a amor nic nie wybiera, bo to przecież najtańsze dziadostwo. Wystartuj, zobacz czy fajnie, sprzedaj Meridę i kup normalny rower MTB na dużym kole.

Napisano

Z tym, zeby wystartować na tym co się ma i zobaczyć jak jest też się zgadzam. Na pewno po takim doświadczeniu będzie się więcej wiedzieć czego brakuje.

Sam zaczynałem z takim sprzętem:

https://lh3.googleusercontent.com/-gbj8XqDqyEQ/SEPSRYcjvzI/AAAAAAAANic/tf3UrCXZkvw1RXMLDEwGC1KfgxuF6iIQACCo/s1280/P1040589.JPG

Pierwsza modyfikacja, to zmiana opon (po mniej więcej roku od tego zdjęcia) bo i tak był czas na zmianę. Padło na SmartSamy 1,75", jazda po piachu zmieniła się diametralnie.

Potem zmiana amora na nieco solidniejsze kowadło (RST Neon Plus), co w sumie pomogło tylko lekko na sztywność (nowy nie miał luzów), ale jego praca była gorsza.

Potem, to poszła rama w mieszczuchu i sprawiłem sobie 29er-a. Czy mi to pomogło w zawodach? Nie bardzo, bo i tak zawsze brakowało sił, a na zjazdach się nie wygrywa.

Taka prawda, żeby o coś walczyć to trzeba mieć siłę i kondycję. Zmiany w sprzęcie nie wiele dadzą jak nie ma się bazy.

Jeżeli cokolwiek zmieniać, to opony, żeby była przyczepność i pewność prowadzenia. Jak sport wciągnie, to zbierać kasę na porządny rower do ścigania, bo w przeróbkę taniego trzeba by zbyt dużo zainwestować i praktycznie wszystko zmienić.

Napisano

Nie bardzo, bo i tak zawsze brakowało sił, a na zjazdach się nie wygrywa.

Oj, tu byś się zdziwił, im większy kamikadze tym nawet na prostym zjeździe potrafi odejść, co po 20 razie nie będzie już łatwe do nadrobienia.

Napisano

Ok Panowie, dzięki bardzo za odpowiedzi, w takim razie wymienię tylko opony i zobaczę jak będzie. Wyścig dopiero we wrześniu, więc jest jeszcze czas na treningi. W przyszłości zdam relacje. Pozdro

Napisano

Czas na treningi to był w zimę jak się myśli o zawodach ;) Chociaż do września coś tam możesz podgonić.

Arni, a Ty znowu o jakichś ganiankach ze zjazdami po asfalcie? ;) Ja wiem, że taka jest pewnie większość maratonów w okolicach innych niż południe Polski, ale to nie do tego poziomu trzeba równać.

Napisano

Arni, a Ty znowu o jakichś ganiankach ze zjazdami po asfalcie?

Nie, a ty?

Czasy się zmieniły, dziś trzeba być wszechstronnym, i dobrze podjeżdżać i dobrze zjeżdżać, i mieć wytrzymałość Kenijczyka i siłę konia na sprincie. To już nie te czasy, by tak sobie jednoznacznie stwierdzać, że wyścigów na zjeździe się nie wygrywa.

Tu ładnie widać co daje zjazd i jakie potrafią być różnice:

Napisano

Ale ja jakoś nie widziałem na tym filmie, żeby komuś na zjeździe zabrakło przełożeń. Nawet nie widziałem żeby ktoś korba,i kręcił. Z tego co widać to nikomu nie zabrakło przełożeń na zjazdach ale może ja się mylę.

Nie rozumiem też dlaczego tak męczysz te swoje kalkulatory i przełożenia i prędkości skoro jak sam pokazałeś zamieszczając film, nikt nie wykorzystał super twardych przełożeń.

Tapatalk i wszystko jasne[emoji41]

Napisano

Ale ja jakoś nie widziałem na tym filmie, żeby komuś na zjeździe zabrakło przełożeń.

Chyba nie jesteś w temacie, przeczytaj go od początku raz jeszcze, a następnie wskaż, gdzie jest mowa o przełożeniach i jakichś kalkulatorach? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...