rambolbambol Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Niestety jest VAT do dopłacenia. Powyżej pewnej sumy PlanetX sam dolcza VAT, ale okazuje się, że to spadło na kupujących i urząd celny. Swoim klientom szmuglu wyślę za moment detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Ale co, że jak, że kto, po ile na goleń przypadnie? Weto, skandal, zwracam honor. 🙃 Jakoś to przełknę, oddawaj mój koszyk na kubek z kawą 🤯 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Napisałem do PlanetX, bo wiem co skopali. Zobaczymy jak zareagują. Faktura którą wsadzili do pudła nie miała VAT naliczonego, mimo że był zapłacony w sklepie. Zobaczymy jak na to zareagują. Mamy więc podwójnie opłacony VAT. Najgorsze, że nie da się nie zapłacić, bo wtedy DHL (czy urząd celny) kasuje za przetrzymanie paczki więcej niż sam VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarajek Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Ciekawe jak będzie przy drugiej paczce. Co najwyżej powinna być do dopłacenia różnica w VACie. Podstawowy VAT w UK wynosi 20% i taki też był naliczony przy płatności. Bądź co bądź słabo, że PlanetX dołączył fakturę z zerowym VATem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Planetx powinien dosłać firmie kurierskiej poprawną fakturę, urząd celny ma chyba 7 dni na przetrzymanie paczki - powinno się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) Skontaktowałem się z DHL, wygląda to tak: PlanetX nie podał na Commercial Invoice numeru IOSS i podał kwoty bez VAT żeby odebrać paczkę muszę zapłacić podwójny VAT w kwocie 135zł jak PlanetX dośle poprawną fakturę do DHL, to będę musiał zapłacił opłatę 226zł za przefakturowanie [cenzura] poprosiłem o zwrot 135 PLN na Paypala od PlanetX, ale jeszcze nie odpisali A tak się cieszyłem, że w niedzielę tak szybko ogarnęli zamówienie a tu klops. Edytowane 1 Kwietnia 2022 przez rambolbambol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) 😮 Kurde, też niedawno miałem przeboje z celnikami, ale u mnie to CRC się pomyliło i wysłało do GLS nie tę fakturę co trzeba, natomiast wszystko ogarnęli elegancko we własnym zakresie i nawet oddali na konto 3 funty za opłatę skarbową. P.S. dobry adres paypalowy xD Edytowane 1 Kwietnia 2022 przez akkwlsk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 a CRC nie nadaje z Irlandii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Nic mi na ten temat nie wiadomo, jako kraj nadawcy widniało "Wielka Brytania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Jeszczę spróbuje powalczyć. Zobaczymy co PlanetX odpowie. Na Whatsapp nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3143k4r2 Napisano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Jak to dobrze że mnie nie podkusiło i zadanego tytanowego nie kupiłem czuje ze mógłbym się grubo zdziwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Paczka doszła. I tak, PlanetX dokumentnie skopało sprawę z dokumentami dla cła i podatku, których nie ma w kartonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Sytuacja z PlanetX jest jednak rozwojowa. Jak tylko zaksięguja wpłatę to zrobię zwrot swoim minionkom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Moje paczki już w trasie do Minionków. Zwrot VAT od PlanetX też wysłany na konta zamawiających. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 To były piękne za kupy, pełne dramaturgii, zwrotów akcji, niewyjaśnionych zdarzeń, walki dobra ze złem, cierpienia i radości, słowem thriller celnopsychologiczny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 "Kurier dobrał się do twojej paczki w paczkomacie, z pewnych źródeł wiemy że nie ogląda się za siebie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarajek Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Druga paczka na szczęście z prawidłową fakturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Chciałem bardzo podziękować @rambolbambol za zakupy. Kierownicę przed chwilą odebrałem z paczkomatu. Dzięki wielkie za ogarnięcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3143k4r2 Napisano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Dokładnie to samo właśnie wszedłem do mieszkania Dzięki Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 @MikeSkywalker śpisz , czy masz przepełnioną skrzynkę powiadomień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Zarobiony jestem! Nadrabiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielson Napisano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 @rambolbambol jako że jesteś dobrze zorientowany w tych szmuglach z UK Chciałem zapytać, czy masz pomysł, jak może być potraktowany towar sprzedany przez sklep z UK, który nie jest płatnikiem VAT w UK? Zwykły paragon dołączą do zamówienia? Czy z tego paragonu będę mógł odliczyć VAT w PL (jestem płatnikiem)? Czy niestety skończy się podwójnym opodatkowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 @danielson W takim przypadku VAT policzą ci w naszym urzedzie celnym. Sklep dołączy kwit bez wyliczonego VAT i żeby odebrać paczkę będziesz musiał VAT zapłacić. Wartość towaru z VAT nie może przekroczyć 135 funtów jeśli cła nie chcesz dodatkowo płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielson Napisano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Rozumiem, czyli teoretycznie płatność w brytyjskim sklepie powinna być bez ichniejszego VAT-u? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi