Skocz do zawartości

[obręcz] Czy nadaje siępod v-brake?

Pablo87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, z racji, iż z mojego starego koła nie mogłem odkręcić wolnobiegu i poza tym miało lekkie bicie boczne, poszedłem na łatwiznę i kupiłem nowe tylne koło. W opisie było jasno napisane, że jest przystosowane pod hamulce typu v-brake jednak na jednej z naklejek znalazłem informację "hamulec tarczowy". Rzeczywiście koło posiada piastę Joytech przystosowaną pod ten typ hamulca, natomiast obręcz posiada charakterystyczne rowki (po dwa na stronę) informujące o jej zużyciu przez klocki hamulcowe. Zrobiłem kilka zdjęć ale nie wiem czy cokolwiek można z nich odczytać

Tutaj widać rowki na obręczy:

1466669091-920-x-690px-20160622_193107.j

Tutaj widać miejsce na wkręcenie tarczy:

1466669239-920-x-690px-20160622_193132.j

A tutaj miejsce na wolnobieg:

1466669319-920-x-690px-20160622_193137.j

Może ktoś bardziej doświadczony w temacie jest mi w stanie powiedzieć czy mogę tego koła używać z hamulcami v-brake?

Napisano

Możesz.

Takie koła się normalnie składa. Są one składane aby zrobić uniwersalny przedmiot , sprzedający my zbyt bo pasuje do wszystkich typów  , Ty jako kupujący nie musisz dużo szukać. Sam mam takie koło - piasta przystosowana pod kasetę i tarczę a do tego obręcz v-br. Obecnie mam hamulec v-br a w przyszłości chcę dać tarcze i tym sposobem nie muszę znów zmieniać koła. Technologia Panie :D

Swoją drogą jak już zmieniałeś koło to dlaczego nie kaseta?

Napisano

Ja tam nie widzę możliwości zamontowania tarczy hamulcowej. Natomiast V-ki będą działać. Jest powierzchnia robocza, nawet z rowkami pozwalającymi na ocenę zużucia obręczy.

Napisano

Ychu - dzięki za odpowiedź, tak też myślałem, że to taki bardziej uniwersalny zestaw ale lepiej się dowiedzieć co i jak od kogoś bardziej rozeznanego w temacie. Dlaczego nie kaseta - szukałem czegoś na kasetę ale w tej cenie nie udało mi się nic znaleźć, poza tym moje stare koło również było na wolnobiegu 8-rzędowym, teraz mam 7 ale liczba zębów na najmniejszej koronce jest identyczna - 13.

Napisano

W jakiej cenie to koło szukałeś? Bo ja znalazłem w cenie 70 zł jak dobrze pamiętam i tak jak pisałem , kaseta , tarcza i v-br.

Ja tam nie widzę możliwości zamontowania tarczy hamulcowej.

Niektóre piasty mają w ten sposób właśnie to rozwiązane. Nie widać , żeby to się odróżniało ale jest. Na przodzie mam podobnie , z piasty wychodzi tylko taki walec i tam się przykręca. W każdym razie jeśli tam są otwory to to jest pod tarcze , czego nie widać tutaj , ale jak v-br to v-br.

Napisano

Koło kupiłem za 75 zł, tańsze również znalazłem ale nie pod kasetę. Szukałem przede wszystkim koła w kolorze czarnym (jak reszta roweru) i wybrałem Swift Arriv 28 cali - mam takie koła w drugim rowerze (26 cali) i jak na moją jazdę sprawowały się bez problemu, dlatego też je kupiłem.

Napisano

No tak , kolor i 28" zmienia wszystko. Też chciałem mieć czarne , chociaż z przodu tylko obręcz jest czarna ale jak miałem dopłacać 20 zł za czarną obręcz to stwierdziłem , że mam to gdzieś. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...