Pablo87 Napisano 23 Czerwca 2016 Napisano 23 Czerwca 2016 Witam, z racji, iż z mojego starego koła nie mogłem odkręcić wolnobiegu i poza tym miało lekkie bicie boczne, poszedłem na łatwiznę i kupiłem nowe tylne koło. W opisie było jasno napisane, że jest przystosowane pod hamulce typu v-brake jednak na jednej z naklejek znalazłem informację "hamulec tarczowy". Rzeczywiście koło posiada piastę Joytech przystosowaną pod ten typ hamulca, natomiast obręcz posiada charakterystyczne rowki (po dwa na stronę) informujące o jej zużyciu przez klocki hamulcowe. Zrobiłem kilka zdjęć ale nie wiem czy cokolwiek można z nich odczytać Tutaj widać rowki na obręczy: Tutaj widać miejsce na wkręcenie tarczy: A tutaj miejsce na wolnobieg: Może ktoś bardziej doświadczony w temacie jest mi w stanie powiedzieć czy mogę tego koła używać z hamulcami v-brake?
Ychu Napisano 23 Czerwca 2016 Napisano 23 Czerwca 2016 Możesz. Takie koła się normalnie składa. Są one składane aby zrobić uniwersalny przedmiot , sprzedający my zbyt bo pasuje do wszystkich typów , Ty jako kupujący nie musisz dużo szukać. Sam mam takie koło - piasta przystosowana pod kasetę i tarczę a do tego obręcz v-br. Obecnie mam hamulec v-br a w przyszłości chcę dać tarcze i tym sposobem nie muszę znów zmieniać koła. Technologia Panie Swoją drogą jak już zmieniałeś koło to dlaczego nie kaseta?
lewocz Napisano 23 Czerwca 2016 Napisano 23 Czerwca 2016 Ja tam nie widzę możliwości zamontowania tarczy hamulcowej. Natomiast V-ki będą działać. Jest powierzchnia robocza, nawet z rowkami pozwalającymi na ocenę zużucia obręczy.
Pablo87 Napisano 23 Czerwca 2016 Autor Napisano 23 Czerwca 2016 Ychu - dzięki za odpowiedź, tak też myślałem, że to taki bardziej uniwersalny zestaw ale lepiej się dowiedzieć co i jak od kogoś bardziej rozeznanego w temacie. Dlaczego nie kaseta - szukałem czegoś na kasetę ale w tej cenie nie udało mi się nic znaleźć, poza tym moje stare koło również było na wolnobiegu 8-rzędowym, teraz mam 7 ale liczba zębów na najmniejszej koronce jest identyczna - 13.
Ychu Napisano 23 Czerwca 2016 Napisano 23 Czerwca 2016 W jakiej cenie to koło szukałeś? Bo ja znalazłem w cenie 70 zł jak dobrze pamiętam i tak jak pisałem , kaseta , tarcza i v-br. Ja tam nie widzę możliwości zamontowania tarczy hamulcowej. Niektóre piasty mają w ten sposób właśnie to rozwiązane. Nie widać , żeby to się odróżniało ale jest. Na przodzie mam podobnie , z piasty wychodzi tylko taki walec i tam się przykręca. W każdym razie jeśli tam są otwory to to jest pod tarcze , czego nie widać tutaj , ale jak v-br to v-br.
Pablo87 Napisano 23 Czerwca 2016 Autor Napisano 23 Czerwca 2016 Koło kupiłem za 75 zł, tańsze również znalazłem ale nie pod kasetę. Szukałem przede wszystkim koła w kolorze czarnym (jak reszta roweru) i wybrałem Swift Arriv 28 cali - mam takie koła w drugim rowerze (26 cali) i jak na moją jazdę sprawowały się bez problemu, dlatego też je kupiłem.
Ychu Napisano 23 Czerwca 2016 Napisano 23 Czerwca 2016 No tak , kolor i 28" zmienia wszystko. Też chciałem mieć czarne , chociaż z przodu tylko obręcz jest czarna ale jak miałem dopłacać 20 zł za czarną obręcz to stwierdziłem , że mam to gdzieś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.