addict Napisano 22 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Już od jakiegoś czasu mierzyłem się z myślą żeby wykorzystać stary leżący w szafie telefon i zrobić z niego "garmina". Do wyboru miałem 3 apki: - Orux Maps - BikeComputer - IpBike Po krótkich testach zdecydowałem się na BikeComputer i wykupiłem wersję Pro. Jest prosty. Przejrzysty i łatwy. Nawigacja działa sprawnie. Przejechałem dzięki niemu kawałek trasy Maratonu w Gielniowie, gdzie do tej pory błądziłem jak dziecko we mgle. Orux Maps fajny i darmowy ale momentami ciężki do ogarnięcia. IpBike jak powszechnie wiadomo debeściak ale nie miałem zbyt dużo czasu żeby go sprawdzić. Poza tym miałem kłopoty z wgraniem mu mapy offline. Ale obiecuję sobie, że do niego wrócę. Następna sprawa to czujniki. Do prędkości i kadencji wybrałem Topeak PanoBike Cadence & Speed Sensor. Decyzję argumentuje tym, że ładnie wygląda i nie ma oddzielnego czujnika z kabelkiem na kadencję jak większość czujników na rynku. Poza tym solidna konstrukcja. Do tętna wybrałem najtańszą opcję: http://allegro.pl/pulsometr-bluetooth-do-smartfona-endomondo-i6102470190.html Po prostu działa. Problematyczne jest tylko zapięcie. Ale to pewnie kwestia wprawy, mam nadzieję. Pozostała sprawa zamocowania telefonu (Samsung Galaxy Ace 3) do mostka. Zrobiłem 4 dziury w tylnej obudowie. Następnie wyciąłem 3 paski o wymiarach 2x4cm z grubego filcu tak żeby telefon nie dotykał kierownicy i kapsla na rurze sterowej. Spiąłem to trytytkami. Telefon po prostu wyjmuję z obudowy żeby go naładować. W tej chwili przejechałem tak XCO Góra Kamieńsk i dało radę. Dla bezpieczeństwa spiąłem cienką trytytką. Wszystko to spięte po BT 4.0. Wady? Telefon nie jest oczywiście wodoszczelny. Bateria to jakieś 15% na 1h jazdy z jasnością ekranu na max. Zdarzyło się raz, że przy dużych wstrząsach telefon się zresetował. Przy dużym słońcu widoczność jest słaba. Zalety? Tania opcja: - czujnik kadencji 140zł - czujnik tętna 50zł - telefon warty pewnie jakieś 200zł lub mniej Duży ekran. Łatwa nawigacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emremigiusz Napisano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Super.Nie miałem pojęcia że można kupić czujnik który będzie współpracował ze smartphonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi