dsz25 Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 Jedno pytanie. Obecnie mam zamontowane siodełko oferowane przez Krossa fabrycznie w rowerze - Selle Royal Seta. Nawet po niewielkich odległościach jest problem z bólem, bo siodełko jest dość twarde. Poniżej link do takiego siodełka (tylko kolory trochę inne). https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/siodelka-rowerowe/mtb-szosa/p,siodlo-flat-seta-meskie-czarne-selle-royal,118284.html Mam na oku już jedno na wymianę i teraz pytanie: czy to siodełko może być wygodniejsze? https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/siodelka-rowerowe/mtb-szosa/p,siodelko-rocket-race-150mm-czarne-wtb,439205.html
Mod Team michuuu Napisano 21 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 21 Czerwca 2016 Siodełka WTB mają dobrą opinie, może być wygodniejsze. Ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. bo siodełko jest dość twarde. Miękkie siodełko nie zawsze jest tożsame z wygodnym.
dsz25 Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Napisano 21 Czerwca 2016 No właśnie też słyszałem odnośnie opinii i dlatego pytam. Ogólnie przy Selle to po 25km ciężko się siedzi przez 2 dni nawet używając spodenek z wkładką (jak chodzi o twardość). Ogólnie też nie chcę jakiegoś miękkiego, tak żeby się nie zapadać na nim, bo rower używam tak trochę mtb i trochę asfalt, raczej dynamicznie. Ważny dla mnie jest kształt i właśnie to WTB wpadło mi w oko.
gtb Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 WTB mają dobre opinie , ale mi kompletnie nie odpowiadało. W doborze siodła opinie innych są rzeczą drugorzędną , ten element roweru nie wybierasz ty tylko twój tyłek - metoda prób i błędów ma tu najlepsze zastosowanie.
Mod Team michuuu Napisano 21 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 21 Czerwca 2016 To fabryczne jest dla pozycji pochylonej więc jak jeździsz wyprostowany to mógł być powód dyskomfortu.
dsz25 Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Napisano 21 Czerwca 2016 A ok. Czyli teoretycznie ten problem okropnego obicia kości kulszowej teoretycznie przy siodełku takim jak na przykład podałem link wyżej nie powinien raczej już występować? A no tak, napisane że w "mocno pochylonej" pozycji, czyli przy wyprostowanej masakra. A to WTB to przy pozycji wyprostowanej teoretycznie jest ok?
gtb Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 Teoretycznie będzie ok , ale pamiętaj , że masz jeszcze możliwość regulacji kąta , często minimalne pochylenie siodła ma znaczący wpływ na komfort.
sitek Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 Jeśli dawno nie jeździłeś na każdym na początku będzie bolało Jeśli już masz troszkę km to z całą pewnością będzie wygodniejsze WTB
modrzew Napisano 23 Czerwca 2016 Napisano 23 Czerwca 2016 N-ty temat o tym samym. IMHO największe znaczenie ma kształt siodła dopasowany do naszego tyłka i kości, jeśli to jest ok to siodło może być i z deski. Niestety potoczne myślenie jest takie, że wygodne = miękkie i wielkie jak kanapa. Co do pozycji na rowerze, im bardziej pochylona tym siodło węższe. Zresztą widać to dobrze jak się porówna np. szosę z mieszczuchem.
dsz25 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 Kupiłem to siodełko, zamontowałem i przy pierwszym kontakcie czuję już, że jest w porządku. Twardością i elastycznością. Jeszcze jedno pytanie odnośnie mojego ostatniego siodełka SR Seta. Żeby w przyszłości je móc wykorzystać, jakie powinno być jego ustawienie jeśli producent podaje, że jest przeznaczone do jazdy w "mocno pochylonej" pozycji? Ewentualnie przy jakiej jeździe można zastosować to siodełko? Ogólnie pytam, bo w trakcie jazdy dobrze się na nim czułem, tylko dzień później przychodził taki ból, że był praktycznie nie do wytrzymania. Poniżej dodaję zdjęcie, gdyby ktoś miał z tym kiedyś kontakt.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.