Skocz do zawartości

[siodełko] zmiana siodełka

dsz25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jedno pytanie. Obecnie mam zamontowane siodełko oferowane przez Krossa fabrycznie w rowerze - Selle Royal Seta. Nawet po niewielkich odległościach jest problem z bólem, bo siodełko jest dość twarde. Poniżej link do takiego siodełka (tylko kolory trochę inne).

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/siodelka-rowerowe/mtb-szosa/p,siodlo-flat-seta-meskie-czarne-selle-royal,118284.html

Mam na oku już jedno na wymianę i teraz pytanie: czy to siodełko może być wygodniejsze?

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/siodelka-rowerowe/mtb-szosa/p,siodelko-rocket-race-150mm-czarne-wtb,439205.html

• Mod Team
Napisano

Siodełka WTB mają dobrą opinie, może być wygodniejsze. Ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.

bo siodełko jest dość twarde.

Miękkie siodełko nie zawsze jest tożsame z wygodnym.

Napisano

No właśnie też słyszałem odnośnie opinii i dlatego pytam. Ogólnie przy Selle to po 25km ciężko się siedzi przez 2 dni nawet używając spodenek z wkładką (jak chodzi o twardość). Ogólnie też nie chcę jakiegoś miękkiego, tak żeby się nie zapadać na nim, bo rower używam tak trochę mtb i trochę asfalt, raczej dynamicznie. Ważny dla mnie jest kształt i właśnie to WTB wpadło mi w oko.

Napisano

WTB mają dobre opinie , ale mi kompletnie nie odpowiadało. W doborze siodła opinie innych są rzeczą drugorzędną , ten element roweru nie wybierasz ty tylko twój tyłek - metoda prób i błędów ma tu najlepsze zastosowanie.

Napisano

A ok. Czyli teoretycznie ten problem okropnego obicia kości kulszowej teoretycznie przy siodełku takim jak na przykład podałem link wyżej nie powinien raczej już występować? A no tak, napisane że w "mocno pochylonej" pozycji, czyli przy wyprostowanej masakra.

A to WTB to przy pozycji wyprostowanej teoretycznie jest ok?

Napisano

Teoretycznie będzie ok , ale pamiętaj , że masz jeszcze możliwość regulacji kąta , często minimalne pochylenie siodła ma znaczący wpływ na komfort.

Napisano

Jeśli dawno nie jeździłeś na każdym na początku będzie bolało :laugh:  Jeśli już masz troszkę km to z całą pewnością będzie wygodniejsze WTB :thumbsup:

Napisano

N-ty temat o tym samym. IMHO największe znaczenie ma kształt siodła dopasowany do naszego tyłka i kości, jeśli to jest ok to siodło może być i z deski. Niestety potoczne myślenie jest takie, że wygodne = miękkie i wielkie jak kanapa. Co do pozycji na rowerze, im bardziej pochylona tym siodło węższe. Zresztą widać to dobrze jak się porówna np. szosę z mieszczuchem.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Kupiłem to siodełko, zamontowałem i przy pierwszym kontakcie czuję już, że jest w porządku. Twardością i elastycznością.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie mojego ostatniego siodełka SR Seta. Żeby w przyszłości je móc wykorzystać, jakie powinno być jego ustawienie jeśli producent podaje, że jest przeznaczone do jazdy w "mocno pochylonej" pozycji? Ewentualnie przy jakiej jeździe można zastosować to siodełko?

Ogólnie pytam, bo w trakcie jazdy dobrze się na nim czułem, tylko dzień później przychodził taki ból, że był praktycznie nie do wytrzymania.

Poniżej dodaję zdjęcie, gdyby ktoś miał z tym kiedyś kontakt.

post-194790-0-35069000-1468071626_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...