Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Super Lampka Akumulatorowa z Biedronki

KamilB.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam muszę się pochwalić okazją na którą natrafiłem w supermarkecie Biedronka.

Choć wydaje się że w Biedronce nie będzie nic specjalnego a produkty będą miały marną jakość muszę was zaskoczyć !

Lampka wykonana jest bardzo dobrze (bez skazy). Światło jest bardzo mocne i powiedział bym że ma powyżej 250 L.

Lampka kosztowała : 29,99 PLN.

Moc : 5 W.

Wydajność : 250 Lumenów.

Materiał : Aluminium.

Kolor : Czarno-Srebrny.

Materiał soczewki : Szkło.

Zasilanie : 6,3 V.

Ładowanie : USB.

______________________________________________________________________________________________________

W ZESTAWIE OTRZYMUJEMY :

2x Gumki do montażu lampki mała i duża.

1x Lampka z kablem.

1x Akumulator z kablem.

1x Kabel USB do ładowania.

1x Opaska na czoło by wykorzystać lampkę jako "czołówkę".

1x Pokrowiec na akumulator z możliwością zamontowania pod siodełkiem.

1x Instrukcja.

post-195836-0-71891900-1466532814_thumb.jpg

post-195836-0-73326700-1466532828_thumb.jpg

Napisano

"Coś mi się widzi, że one były dostępne z 2-3 miesiące temu po 59 czy 69zł. I był o nich temat na forum. To pewnie niedobitek po przecenie. "

Co do pierwszej części twojej odpowiedzi owszem były dostępne około 2-3 miesiące temu ale 30 zł to nie była przecena i chyba pomyliłeś produkty bo była również dostępna inna lampka kosztująca około 59-69 zł ale różniła ona się trochę wyglądem. 

Napisano

W tej droższej wersji chyba były akcesoria do wykorzystania jej jako czołówki.

Same lampki, z tego co widać na zdjęciach są identyczne.

Napisano

muszę się pochwalić okazją na którą natrafiłem w supermarkecie Biedronka.

Kolego, chcesz się pochwalić, to się pochwal, ale przede wszystkim:

1. Jak to świeci. Jakieś zdjęcia w nocy, jakiś film?

2. Jak długo trzyma bateria.

3. Jak to wygląda zamontowane na rowerze?

4. Na razie to wygląda tak, jakbyś reklamował dany produkt, a nie go kupił i był szczęśliwym posiadaczem :)

Napisano

Lampka świeci : punkt na środku i mocna mgła światła, bateria trzyma na około 11 godz świecenia.

Nie będę palił głupa i powiem krótko lampki nie mam przy sobie lampki i nie zamierzam kopiować zdjęć z neta. 

Ale mogę dać zdjęcia podglądowe.

PS: Na przyszłość każdy kto mnie zna wie, że jeśli coś jest kiepskie to tego nie polecę.

post-195836-0-89887100-1466541574_thumb.jpg

Napisano

Ta z biedry ma gładki reflektor, a ten ze zdjęcia teksturowany. Mam tą z biedry, szału nie ma, świeci punktowo ale dobrze uzupełnia Convoya OP. Kupiłem jako zapas ale wisi non stop na rowerze jako podstawowe, a Convoya używam też do innych sprawek i ląduje na rowerze tylko na jakieś grubsze wypady...

Napisano

Lampka świeci : punkt na środku i mocna mgła światła, bateria trzyma na około 11 godz świecenia.

250 lm, 11h  świecenia za 29,90? Zrobiłeś interes życia.

Napisano

"Ta z biedry ma gładki reflektor, a ten ze zdjęcia teksturowany. Mam tą z biedry, szału nie ma, świeci punktowo ale dobrze uzupełnia Convoya OP. Kupiłem jako zapas ale wisi non stop na rowerze jako podstawowe, a Convoya używam też do innych sprawek i ląduje na rowerze tylko na jakieś grubsze wypady..."

Mi to wystarcza.

Napisano

LED 5W to prąd 1400mA i napięcie pracy 4-4,5V. Żeby to świeciło z pełną mocą 11h to aku przy założeniu sprawności drivera 100% musiałby mieć około 10-11Ah. Aku z obrazka wygląda mi raczej na 5V 700mAh.

Napisano

Mam, założyłem raz i dopóki nie znajdę odpowiedniego kolimatora, to raczej już na rower jej nie zabiorę. Niby jasno a ciula widać. Zaliczyłbym nie złego dzwona z rosłym jeleniem. Wcale by mnie to nie zdziwiło gdyby wyskoczył z lasu. Ale ten z gołego prostego pola śmigał. Lampa oświetla pół drogi, jak nie mniej, a po bokach ciemnica. Na moim kieroku też za stabilnie się to nie trzymało i miało tendencje do świecenia w bieżnik. W komplecie nie ma ładowarki, tylko kabel USB. W efekcie, żadnej kontroli nad ładowaniem. Zdecydowanie wolę S2+ z optyką 60x20, ewentualnie wspomaganą C8op.

• Mod Team
Napisano

PS: Na przyszłość każdy kto mnie zna wie, że jeśli coś jest kiepskie to tego nie polecę.

ekhm... pozwolisz że delikatnie zadrwię :devil: Wszyscy Cię tu znamy, napisałeś 31 postów, ufamy Ci ;)

P.S. to nie był atak osobisty - po prostu nie mogłem się jakoś powstrzymać

Napisano

To i tak długo muszę dodać że lampki używam mało i taka wystarczy.

Bardzo rzadko wyruszam w nocy.

Spokojnie :) dodam fotkę jak świeci :) tylko dopiero w lipcu :P

Napisano

Pojemność to :4800mah

Nie jestem głupkiem instrukcja mówi sama za siebie : 5W, 250Lm, 7,3V,19h pracy.

I wierzysz tym zapisom w instrukcji?

Akumulator 4,8Ah*3,7V=17,76Wh

Lampka ma świecić 19h czyli 17,76Wh/19h=0,93W

Przy twoich 11h będzie 1,61W

Są to oczywiście wartości średnie, bo pewnie świeżo naładowana daje nieco więcej, a pod koniec mniej.

Kolejna sprawa to wydajność. Deklarują 250lm co przy 5W daje 50lm/W. Takie lampki to były z 10 lat temu, teraz co lepsze konstrukcje potrafią przekroczyć 200lm/W, a wydajność poniżej 150lm/W to już odstępstwo od średniej.

Nie wiem czy ta lampka w ogóle widziała 5W, chyba że na papierze. Opis na pudełku pewnie prawdziwy, bo dioda da radę przy 5W, ale lampka nigdy tyle jej nie zapoda.

Napisano

Według mnie to wspomniana tania chińska lampeczka z dołożonym pudełeczkiem na którym dane jak najbardziej mogą być wyssane z palca bo klient do którego ma trafić i tak będzie miał to w nosie = "Panie żeby świeciło". 

Aczkolwiek warto prostować te informacje przynajmniej na forum. 

Napisano

Fizyka ze szkoły podstawowej ale i tak przeczytasz, że kolega "nie jest głupi" i 5W, 19 godzin :D

Jak już ktoś napisał: interes życia. Za tę kwotę samego ogniwa nowego się nie kupi o takiej pojemności a gdzie tu lampka, kable, opakowanie, wysyłka i marża pośrednika, sprzedawcy...

Napisano

ekhm... pozwolisz że delikatnie zadrwię :devil: Wszyscy Cię tu znamy, napisałeś 31 postów, ufamy Ci ;)

P.S. to nie był atak osobisty - po prostu nie mogłem się jakoś powstrzymać

Szyderaca ;] Stara dobra szkoła....Emot mi nie chce wkleic, więc nie bedzie szydery.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...