Skocz do zawartości

[Opony do szosy] - inaczej

J67

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Na wstępie proszę o wybaczenie, bo moje pytania - wielu z Was - zapewne wydadzą się żenujące, ale dopiero zaczynam zabawę z takim rowerem i ciągle odkrywam, jak bardzo różni się od zwykłego.

Otóż kupiłem niedawno starą szosę. Na przodzie opona do wymiany na dzień dobry na obręczy stalowej 19 mm. Z tyłu była jeszcze dobra - Innova 28x700 C - na obręczy Mavic 16 mm. To obręcz z aluminiowego profila - a więc płytsza. No i nie poradziłem sobie. Uszkodziłem oponę przy zdejmowaniu. Z tym, że była ona jakaś pancerna. Po spuszczeniu powietrza - nie ugięła się pod ciężarem koła. Myślę, że to było powodem moich problemów, ale może się mylę? Zastanawiam się nad wymianą obręczy na stalową 19-kę, ale nie wiem, czy to dobry pomysł? Chyba bardziej miękka opona była by łaskawsza? Ewentualnie - odpowiednie narzędzia. Słyszałem, że komplet 3-ch łyżek plastikowych przydaje się do takiej operacji. Czy to prawda? A może macie jakieś inne patenty? 

Tak więc - muszę kupić dwie opony i nie chciałbym wydać na to zbyt wiele. Rower będzie jeździł wyłącznie po drogach utwardzonych, bez szaleństw i nie planuję wielkich przebiegów, bo będę miał go jako drugi. 

Wypatrzyłem coś takiego:

http://www.sklep.romet.pl/ogumienie/rowerowe/opona-700-x-28c-d-1001-de,12559.html

Czy ktoś jeździł na takiej oponie i mógłby coś powiedzieć na ten temat?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...