Borek0073 Napisano 20 Czerwca 2016 Napisano 20 Czerwca 2016 Witam, od kilku lat jestem posiadaczem fulla na ramie Merida 96. Jestem bardzo zadowolony z tego roweru, ale chciałbym złożyć dodatkowy rower, którym mógłbym jeździć szybciej na trasach typowo asfaltowych. Od dawna leży mi w piwnicy rama Merida Matts TFS 100 a szkoda, żeby się marnowała, więc wpadłem na pomysł, że mógłbym ją wykorzystać w stworzeniu czegoś a'la przełaj. I tu pojawia się kilka pytań. 1. Rama jest w rozmiarze 22', więc całkowicie nie do mojego wzrostu (178 cm). Jeździłem na tej ramie około 2 lat i nie odczuwałem wielkiego dyskomfortu. Czy już ze względu na rozmiar nie ma sensu się pchać w tę ramę? 2. Co sądzicie o pakowaniu sztywnego widelca w taką ramę i np. kół 27,5 z oponami o niskim profilu? Czy macie jakieś pomysły na stworzenie czegoś nie będącego typowym MTB z taką ramą jako baza? Czy raczej nie ma to sensu?
grande1970 Napisano 20 Czerwca 2016 Napisano 20 Czerwca 2016 sprzedaj i kup rame do crossa bo z tego nic fajnego nie wyjdzie
modrzew Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 Można się pobawić w składanie, zwłaszcza jeśli walają Ci się inne części od MTB, gdyby nie to że ta rama jest w ciul za duża. Jeśli części brak, to IMHO rozejrzyj się za tanią szosą, fitnesem czy crossem. Kół 27.5" bym tam nie pchał, bo raz że nic to nie wniesie, a dwa że w kołach 26" możesz wybierać i przebierać do woli we wszelkich możliwych budżetach. Sam mam rower na bazie ramy MTB poskładany ze starych gratów, ze sztywnym widłem, początkowo miał być nawet "różnokołowy" ale pomysł upadł ze względów finansowych (najtańszy wideł i dostępność fajnych tanich kół 26" kontra droższe 27,5/29"). Tylko on był złożony z myślą o użytku jednak w terenie + wycieczki czy jazda po przysłowiowe bułki. Zdjęcia i specyfikacja w forumowym "garażu".
Borek0073 Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Napisano 21 Czerwca 2016 Jakieś graty są typu kierownica, mostek, v-brake'i. Ale chyba faktycznie lepszym pomysłem będzie sprzedaż tej ramy i kupno czegoś innego. Jak myślicie, ile mogę zaśpiewać za tę ramę bez dodatków? 300zł?
KamilB. Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 A ja pobawił bym się w składanie z tego szosy z tą ramą dokupić resztę części złożyć rower a jeśli ci nie będzie pasować to tą ramę sprzedasz a kupisz nową.
modrzew Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 Bez przesady, szosy z tego nigdy nie będzie...
KamilB. Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 Ale chyba autorowi o to chodzi jeśli mówi o : szybciej na trasach typowo asfaltowych, a'la przełaj, sztywnego widelca, kół 27,5 z oponami o niskim profilu - dla mnie te potrzeby kojarzą się z szosą.
modrzew Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 Co nie zmienia faktu, że nie zbuduje na tej ramie roweru który będzie miał cokolwiek wspólnego z pełnoprawną szosówką. I chyba nie trudno się domyśleć że o to mi chodziło.
KamilB. Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 Bardzo dobrze rozumiem, i wiem o tym. Dałem tylko propozycje
Borek0073 Napisano 22 Czerwca 2016 Autor Napisano 22 Czerwca 2016 Rozmiar ramy faktycznie odstrasza mnie od składania czegokolwiek. Jeszcze raz ponowię pytanie, jak myślicie, ile za tę ramę?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.