konstantyl Napisano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Cześć! Czy ktoś z Was miał styczność z tym widelcem? Zastanawiałem się nad jego zakupem. Obecnie mam Rebę RL z 2014 roku i niby ten amortyzator jest wystarczający, ale w przyszłym sezonie zastanawiam się nad kilkoma ambitniejszymi startami i rozważałem zakup czegoś lepszego, a z drugiej strony nie chcę wydawać 3000+ za np. Foxa 32 lub Sida. Podobno Axon to właśnie odpowiednik Sida, a jest o wiele łatwiejszy w serwisowaniu. P.S Nie zależy mi na naklejce z logiem lisa lub czerwono-białe Rock Shox. Chcę kupić dobry amortyzator z blokadą na manetce. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczet190399 Napisano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Rozczaruje Cię. AXON to nie to samo co SID. Na pewno tak nie bedzie pracował. Nawet nie będzie pracował jak Reba. Według mnie szkoda wydac tyle kasy jak możęsz już mieć właśnie RS czy FOX i to nowego. Kiedyś się orientowałem to oprócz goleni z carbonu, tytanowej ośki i lepszych ślizgów w komorze powietrznej to nie różni się on od zwykłego Epixona.który jest w cenie 1200 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Maczet190399 czy widziałeś już w środku AXONA 2016 ?? Bo ja tak i dużo dużo jest różnicy pomiędzy Epixonem a Axonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Też mam Rebe i pracą nie powala, ale taka zamiana która chcesz zrobić jest srednio sensowna. A SID'a kupić za 3k zł to już w ogóle chore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Co to dla Ciebie znaczy "ambitniejsze starty" i w czym ma tu pomóc Sid zamiast Reby? Druga sprawa, podałeś chyba ceny katalogowe tych widłów, co nie znaczy że za tyle są sprzedawane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 @konstantyl, amortyzator sam za Ciebie nie zjedzie Kupując topowy amor do XC płacisz przede wszystkim za zbicie masy. Suntour poszedł dużo do przodu, sam mam Epicona RL-RC i chyba na Rebę bym się nie zamienił, przede wszystkim możliwość regulacji LSC to duży plus w ustawieniu amora, sam niejednokrotnie zmieniam ustawienia w Beskidach na trudnych odcinkach z dropami. @maczet190399, zejdź na ziemię, mit Reby i Sida odkąd są Solo Air minął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konstantyl Napisano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Wiem, że to nie widelec zjeżdża, tylko ja. W tym roku byłem w Beskidach właśnie na Rebie i dała radę bez problemu, ale że jest dosyć ciężka i jakoś nie podoba mi się jej praca (tak, regulowałem pod siebie, teren po jakim jeżdżę - po prostu mi się nie podoba i nie umiem tego wytłumaczyć), zastanawiałem się nad jakimś lżejszym zakupem, a niekoniecznie muszę mieć znaczek RS czy Foxa na goleniach. W oko wpadł mi właśnie Werx, którego używa team BH SR Suntour KMC - ale tutaj wiadomo, że oni mają środek robiony pod siebie i trasę. Jeździłem też na rowerze znajomego, który ma u siebie Rebe 2016, ale duże różnicy nie zauważyłem (choć on miał trochę mało powietrza jak dla mnie - jestem od niego cięższy). Nie miałem jeszcze szansy spróbować żadnego Foxa na dłuższy czas. Ambitniejsze starty to: Skandia Gogol (tutaj bardziej płasko, ale też fajnie) Beskidy + może jeszcze jakieś XCO, jeżeli się uda przepracować zimę tak, jak gdybym chciał. Jeżeli chodzi o widły - podałem cenę w jakich oglądałem ostatnio Foxy 32 na allegro, które były bez manetki (manetka +150zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 To opisz może czego oczekujesz odnośnie pracy, bo może się okazać że wpadniesz z deszczu pod rynnę, bo np. niektórym się wydaje że ścigancki wideł to wręcz liście wybiera a potem jest zawód... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 (edytowane) W nowych suntourach plusem jest właśnie lsc bo ustawiasz go tak że albo wybiera liście albo daje rade w trudniejszym terenie i w oby przypadkach nie zmieniasz ciśnienia w komorze powietrznej. Edytowane 23 Czerwca 2016 przez MartinH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konstantyl Napisano 25 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Ach, no i chyba najważniejsze - Suntoury są przecież łatwiejsze w serwisowaniu, niż RS, Fox czy DT Swiss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 25 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 (edytowane) o tak, nie musisz np. rozbierać tłumika - po prostu go wymieniasz Edytowane 25 Czerwca 2016 przez vdcmike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 25 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Axony mają rozbieralne kartridże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 25 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Nie tweirdzę, że nie. Jednak wg rysunku złożeniowego jest to element wymienny, nieserwisowalny, chyba że masz rysunki do samych tłumików z rozpiską p/n (jeśli tak to wrzuć na swą stronę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 25 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 (edytowane) Mam takie rysunki lecz to swoje serwisowe, natomiast że na rysunku technicznym ogólnym jest cały kartridż pokazany to nie znaczy że jest nierozbieralny Edytowane 25 Czerwca 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 25 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Dobra inaczej zapytam - da się kupić w detalu fabryczny service kit do tłumika czy w ofercie producenta jako część jest cały cartridge? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 26 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Nie wiem jak inne sklepy lecz co do części Suntoura to u mnie dostaniesz wszystko. Tylko pisz co potrzebujesz!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi