Skocz do zawartości

[Stery ahead] wieczny luz cz.2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Witam ponownie z problemem sterow w moim rinconie.

Otoz,

Za porada z wczesniejszych postow zakupilam nowy zestaw sterow.

Wbilam ladnie crown race na widelec, wbilam ladnie I rowno miski w rame, nalozylam warstwe smaru do lozysk na lozyska I w miski, nastepnie wlozylam lozyska w miski (kulkami w strone ramy), zalozylam uszczlke w dolns miske, wlozylam rure sterowa w glowke ramy, nalozylam pokrywke od gornej miski, nalozylam podkladke miedzy miske a rure sterowa, potem mostek, podkladki, top cap, usiluje zniwelowac luzy no I nie da rady.

Co do jasnej anielki jest nie tak?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

post-191604-1466339767,172_thumb.jpgpost-191604-1466339786,3562_thumb.jpgpost-191604-1466339797,9196_thumb.jpgpost-191604-1466339808,5278_thumb.jpgpost-191604-1466339814,3839_thumb.jpgpost-191604-1466339822,0486_thumb.jpg

'>

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Na tym zdjęciu już widać, że coś jest nie tak z dołem: 

http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=17532

Nie może być bieżnia widoczna. Pomijając całą górę, dolna bieżnia nie może tak wystawać. Coś źle składasz, bo nie ma znaczenia rama, sama bieżnia łożysko i dolna miska muszą bardziej pasować.

• Mod Team

Coś chyba źle zmierzyłaś, lub mnie źle zrozumiałaś. Chodzi mi ile mm rura sterowa ma ma do szczytu mostka. Jeżeli tam jest 25mm, to zdecydowanie niebezpiecznie jest jeździć na tym.

To jest często problemem luzów, bo rura jest na tyle długa ze opiera sie na kapslu i niby skręcone mocno, ale luz nie jest skasowany, bo brakło miejsca.

ok, poeksperymentuje z tym jutro. ale zastanawia mnie, ze pokrywka gornej miski nie na chodzi idealnie rowno a po nalozeniu nacietego kolka z aluminium wybija sie do gory, jak na filmie. czy to jest normalne?

Sent from my iPad using Tapatalk

Czy to jest jakiś test na specjalistę od zdalnej diagnozy...? Masz odwrotnie wsadzony dolny wianek - nie wiem czy górny nie jest tak samo błędnie, bo nie ma zdjęć a na tym ułamku sekundy z filmu nic nie widać. Kulki w wianku muszą się opierać zewnętrzną częścią o miskę, a wewnętrzną o konus.

Resztą się na razie nie przejmuj, to że górna osłonka wyskakuje albo nie, to drobiazg, ważne żeby górny konus siedział bo zapięciu całych sterów bez luzu - od tego jest stożkowa tuleja rozprężna (i ona zawsze musi się kończyć ciut nad osłonką, jak się mostek opiera o osłonkę to znaczy, że coś trzeba podłożyć, u Ciebie jest ok).

Podkładek dystansowych też musi być tyle, żeby się dało wyregulować napięcie wstępne łożysk - czyli więcej niż długość rury ;) . Nie przesadzaj ze skręcaniem, ma nie być luzu ale ma nie być też oporu przy kręceniu. Po przykręceniu mostka kapsel regulacyjny można całkiem wykręcić, on już nic więcej nie robi :) .

• Mod Team

wystarczylo podlozyc szersza podkladke.

Tak jak sądziłem, to najczęstszy powód luzu na sterach mimo "prawidłowego złożenia i mocnego dokręcania" ;) A wianki mają być metalową częścią na zewnątrz misek, czyli jak napisałaś, kulkami do misek ... można by rzec :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...