Skocz do zawartości

[pedały] wytrzymałe na kulkach do crossa

JaromirRK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Prosiłbym o poradę. Jakie pedały platformowe wybrać aby możliwe było w przyszłości kasowanie ewentualnych luzów (jak np w PD-540), ewentualnie full maszyny bez tulei ślizgowych. Ważna dla mnie jest przede wszystkim wytrzymałość, żywotność oraz możliwość serwisowania, natomiast cena i waga są sprawą drugorzędną.
Aktualnie w grę nie wchodzi SPD pomimo używania obuwia ze sztywną podeszwą umożliwiającą montaż bloków. Nie mogę się jakoś do tego ustrojstwa przekonać, wolę w sytuacjach awaryjnych zachować pełną swobodę.

Pozdrawiam

Napisano

Aktualnie w grę nie wchodzi SPD pomimo używania obuwia ze sztywną podeszwą umożliwiającą montaż bloków. Nie mogę się jakoś do tego ustrojstwa przekonać, wolę w sytuacjach awaryjnych zachować pełną swobodę.
Miałem to samo SPD-eki przez rok leżały w garażu  :bye2: Ostatnio zmusiłem się do zamontowania po raz kolejny i powiem Ci że normalnie rewelka :thumbsup:  Wcześniej miałem platformy z pinami i też nie narzekałem aczkolwiek uważam że kasa na platformy wyrzucona w błoto bo pewnie teraz zajmą miejsce 540 na półce w garażu  :bye2:
Napisano

de one pd-de006 , koło 30 zł można już trafić. 

Mam, nie narzekam (choć regulację luzu na nowych robiłem na własną rękę :)  ) 

Koszyk - wbrew opisowi - nie jest stalowy.

Napisano

Paweł , to  słabo słabo, u mnie helium po 10000 km są wporzo....

ale lithum po 1000 km chodzi tragicznie...

Pewnie masz za grubą łydę....

Może kwestia warunków zarzynania (ja miejsko-trekingowo )??

Albo wada egzemplarza??

Napisano

Sęk w tym, że nie obciążam napędu, siłowo nie jeżdżę, tylko suche warunki i właściwie ostatnio głównie asfalt. Coś mi ostatnio strzela przy pedałowaniu i nie mogę zlokalizować problemu. Wyeliminowałem sztycę, korbę, założyłem inne  pedały na kulkach i zostaje mi suport do sprawdzenia jeszcze. Na początku myślałem, że to właśnie Accenty, bo odkryłem delikatny luz, ale wczoraj założyłem je ponownie, bo przy tych na kulkach strzelanie nadal słyszalne (może się okazać, że zbyt mocno skręcone). Jeżeli to nie Helliumy to ten luz raczej nie będzie mi przeszkadzał.

Napisałem też do Accenta w tej sprawie i zaproponowali reklamację. Niestety już przy nich dłubałem i raczej nie ma sensu, bo przy wybijaniu tulejki zrobiłem na niej małą dziarę :)

Napisano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i propozycje.

Z tego co wiem to Accent Volume jest na dwóch łożyskach maszynowych. [...]

A dysponuje ktoś może jakimiś zdjęciami lub schematem przedstawiającym ich budowę?

[...] Pedały są na jednym łożysku + tulejka.

I to właśnie Accent Hellium dyskwalifikuje. Mam VP-197 które są właśnie tak zbudowane i zanosi się, że nie nabije na nich 1200km bo już luz na tulei mają. Generalnie fajne pedały, nieźle trzymają, jednocześnie nie rżną butów. Szkoda tylko, że nie ma jak luzu skasować.

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...