Kpkp1985 Napisano 17 Czerwca 2016 Napisano 17 Czerwca 2016 Witam serdecznie Państwa. Mam pytanie, Kupiłem nowy rower - przerzutki musiały być wyregulowane. Zapłaciłem już 2x za regulacje przerzutek i nadal mnie męczą pewne zjawiska, które chce się dowiedzieć czy są normalnymi może jest coś nie tak. 1. Mając ustawione na manetkach (lewa i prawa) biegi 1 i 1 czy mogą być pod ciężarem -nacisku nóg na pedałach przeskoki łańcucha/przerzutki? - bo facet w rowerowym kasę wziął i takie coś się dzieje twierdząc, że jest to normalne. 2. Czy w sytuacji ustawienia łańcucha na biegach w tak zwany KRZYŻ łańcuch może ocierać o ten element metalowy(na dole), który używając manetki rusza się i przesuwa łańcuch na dany wybrany bieg - sorry, że tak to rozpisałem, ale nie znam nazwy tej części. - czy w ogóle ta część może o coś ocierać np przy zmianie biegów? dziękuję, proszę o odp, bo nie mam już sił. płace, płace a efektów brak. chce to wyjaśnić
Artwro Napisano 17 Czerwca 2016 Napisano 17 Czerwca 2016 Pytanie pierwsze :NIE Pytanie drugie(gdzie jest krzyż???)TAK.
cervandes Napisano 17 Czerwca 2016 Napisano 17 Czerwca 2016 Tak, krzyżowanie łańcucha może powodować ocieranie. Napisz jaki masz napęd, tj ile zębatek z przodu i ile z tyłu to odpowiemy dokładniej, bo np w napędach 2x10 da się używać wszystkich kombinacji ale już w starszych 3x8 nie.
Piter233 Napisano 17 Czerwca 2016 Napisano 17 Czerwca 2016 Przeskoki zdarzają się tylko na przełożeniu 1-1? Czy na innych też?
Kpkp1985 Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Napisano 17 Czerwca 2016 Przeskoki zauważyłem jak na razie tylko na biegach 1 do 1 pod wpływem nacisku na pedały. przerzutki to, kaseta 8 rzędów, 24 biegi, tylne przerzutki deore xt shimano, przód - sis shimano
Piter233 Napisano 17 Czerwca 2016 Napisano 17 Czerwca 2016 Ale przeskoki w sensie że łańcuch ślizga się po zębatkach? Przeskakuje cały czas? Czy może łańcuch obija się o prowadnicę przedniej przerzutki? A w ogóle jaki rower kupiłeś, że z tyłu masz xt a z przodu sis-a?
Arni220 Napisano 17 Czerwca 2016 Napisano 17 Czerwca 2016 bo np w napędach 2x10 da się używać wszystkich kombinacji Opinia nie mająca potwierdzenia przez producenta i w realu. Jak poczytasz kombinacje Puklusa to zobaczysz, że nie jest to zawsze realne do uzyskania.
Mod Team Puklus Napisano 17 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 17 Czerwca 2016 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.