Skocz do zawartości

[szosa] problem z wyborem rozmiaru

krzaku96

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, przymierzam się do zakupu szosy Triban 500 i potrzebuję waszej pomocy odnośnie rozmiaru. Mój wzrost to ok 185-186 cm, a długość nogi 89cm. Mam wrażenie, że jestem raczej nieproporcjonalnie zbudowany i przy długich nogach mam dość krótki "kadłubek".

Tu rodzi się moje pytanie jaki rozmiar prawdopodobnie będzie dla mnie bardziej optymalny? Bardziej zależy mi na wygodzie przy dłuższych dystansach. Oczywiście przed zakupem przejadę się po sklepie jednak z tego co widzę dostępne są tylko rozmiary XL, jednak nie jestem pewien czy te kilka minut na rowerze rozjaśnią mi trochę sytuację zważając na to, że jeszcze nigdy na tego typu rowerze nie siedziałem. Zatem proszę was speców od geometrii o jakieś rady/sugestie. :D Z góry dzięki wielkie za pomoc, w razie potrzeby mogę zmierzyć inne parametry. Pozdrawiam

Link: http://www.decathlon.pl/triban-500-id_8331913.html

Używałem tego kalkulatora jednak nie do końca jestem pewien czy dobrze się zmierzyłem, dokładniej chodzi o długość ramienia i przedramienia. Wyniki wyszły mi dziwne, nie sądzę żebym był aż tak nieproporcjonlany.

top tube length
55.3 - 55.7 cm
seat tube range CC
58.8 - 59.4 cm
seat tube range CT
60.6 - 61.1 cm
stem length
10.4 - 11 cm
BB saddle position
80.8 - 82.8 cm
saddle handlebar
55.2 - 55.8 cm
saddle setback
7.2 - 7.6 cm
seatpost type
setback

Wybrałem opcję Eddy fit czymkolwiek ona jest. Co myślicie? Edit: Moje wątpliwości odnoszą się do "top tube lenght" nie wiem czy w kalkulatorze wynik jest efektywny czy chodzi o samą długość górnej rury, która niestety na stronie decathlonu nie jest podana.

dokładniej chodzi o długość ramienia i przedramienia

Podaj te miary, albo od razu podaj wszystkie.

Wybrałem opcję Eddy fit czymkolwiek ona jest. Co myślicie? Edit: Moje wątpliwości odnoszą się do "top tube lenght" nie wiem czy w kalkulatorze wynik jest efektywny czy chodzi o samą długość górnej rury

Kategoria French fit będzie wyglądała 565-570 mm ramy horyzontalnie przy tych wymiarach rowerzysty. top tube lenght - wartosc podana horyzontalnie, czyli efektywnie.

długość górnej rury, która niestety na stronie decathlonu nie jest podana

jest podana, L 565 mm i XL 580 mm, przy tak krótkich długościach podsiodłowych, inaczej byc nie może niż poziomo.

Actual inseam 89 cm

Trunk 59 cm

Forearm 37 cm

Arm 69 cm

Thigh 63 cm

Lower leg 59 cm

Sternal notch 156 cm

Total height 186 cm

Takie coś mi wyszło jednak nie wykluczam błędów pomiarowych.

Odnośnie tribana 520 zdaję sobie, że warto jednak budżet pozwala mi tylko na zakup niższego modelu + pedałów spd.

Cześć, byłem w Decathlonie pojeździłem i wybrałem rozmiar L, niestety nic nie jest takie proste. Spędziłem z Tribanem jeden dzień, regulując go i dostosowując swoją pozycję doszedłem do sytuacji w której optymalne wysunięcie sztycy dla moich nóg wynosiło ponad 2,5 cm ponad znacznik, Myślałem, że zmienię sztycę i będzie ok jednak siodełko w takim położeniu znajdowało się +- 20cm nad sztycą co chyba nie było najlepszą opcją. Pojechałem jeszcze raz sprawdzić rozmiar XL jednak jest on stanowczo za długi. Rower oddany, a ja na szczęście wzbogacony o nowe doświadczenie postanowiłem opóźnić zakup i teraz mam pytanie, jaki rower szosowy oczywiście polecacie za ok 2000zł +- 300zł. Mam nadzieje, że nie pomylę pojęć ale szukam raczej czegoś z geometrią klasyczną, żebym mógł bez obaw wyciągnąć sztycę na odpowiednią wysokość bez przesadnego pochylenia pozycji, do zmiany planów przekonały mnie też beznadziejna klamkomanetki, zmiana przedniej przerzutki i hamowanie były tragiczne. Pozdrawiam

20 cm i więcej wysunięcia siodełka to całkiem normalna , a w rowerach komfortowych wręcz pożądana sprawa.

Producenci celowo projektują ramy ze sloppingiem czy bez "kominka" rury podsiodłowej, aby sztyca była mocno wysunięta i "pracowała" zapewniając

nieco komfortu. I to działa.

Jak popatrzysz na ofertę rowerów grandfondo to wiele z nich jest zaprojektowanych w ten sposób.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...