krzaku96 Napisano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Cześć, przymierzam się do zakupu szosy Triban 500 i potrzebuję waszej pomocy odnośnie rozmiaru. Mój wzrost to ok 185-186 cm, a długość nogi 89cm. Mam wrażenie, że jestem raczej nieproporcjonalnie zbudowany i przy długich nogach mam dość krótki "kadłubek". Tu rodzi się moje pytanie jaki rozmiar prawdopodobnie będzie dla mnie bardziej optymalny? Bardziej zależy mi na wygodzie przy dłuższych dystansach. Oczywiście przed zakupem przejadę się po sklepie jednak z tego co widzę dostępne są tylko rozmiary XL, jednak nie jestem pewien czy te kilka minut na rowerze rozjaśnią mi trochę sytuację zważając na to, że jeszcze nigdy na tego typu rowerze nie siedziałem. Zatem proszę was speców od geometrii o jakieś rady/sugestie. Z góry dzięki wielkie za pomoc, w razie potrzeby mogę zmierzyć inne parametry. Pozdrawiam Link: http://www.decathlon.pl/triban-500-id_8331913.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Prawidłowy przedział długości horyzontalnej ramy dla ciebie to 565-580 mm. Tak jak model L jak i XL powinny pasować, ale ze względu na stosunkowo długie nogi i wysokości główki ramy w tych modelach, lepszym wyborem będzie według mnie XL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Nigdzie nie widzę geometrii tego roweru, Ale teoretycznie, jeśli -jak piszesz- masz krótki tułów to powinieneś celować w rozmiar L, na XL mógłbyś być za bardzo wyciągnięty. Warto by jednak zobaczyć geometrię roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Geo jest w galerii zdjęć w linku który podał. L ma 565, XL 580 mm, będzie decydować długość rąk, długość szyi i wysokość głowy. Link do kalkulatora niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzaku96 Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Używałem tego kalkulatora jednak nie do końca jestem pewien czy dobrze się zmierzyłem, dokładniej chodzi o długość ramienia i przedramienia. Wyniki wyszły mi dziwne, nie sądzę żebym był aż tak nieproporcjonlany. top tube length 55.3 - 55.7 cm seat tube range CC 58.8 - 59.4 cm seat tube range CT 60.6 - 61.1 cm stem length 10.4 - 11 cm BB saddle position 80.8 - 82.8 cm saddle handlebar 55.2 - 55.8 cm saddle setback 7.2 - 7.6 cm seatpost type setback Wybrałem opcję Eddy fit czymkolwiek ona jest. Co myślicie? Edit: Moje wątpliwości odnoszą się do "top tube lenght" nie wiem czy w kalkulatorze wynik jest efektywny czy chodzi o samą długość górnej rury, która niestety na stronie decathlonu nie jest podana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 dokładniej chodzi o długość ramienia i przedramienia Podaj te miary, albo od razu podaj wszystkie. Wybrałem opcję Eddy fit czymkolwiek ona jest. Co myślicie? Edit: Moje wątpliwości odnoszą się do "top tube lenght" nie wiem czy w kalkulatorze wynik jest efektywny czy chodzi o samą długość górnej rury Kategoria French fit będzie wyglądała 565-570 mm ramy horyzontalnie przy tych wymiarach rowerzysty. top tube lenght - wartosc podana horyzontalnie, czyli efektywnie. długość górnej rury, która niestety na stronie decathlonu nie jest podana jest podana, L 565 mm i XL 580 mm, przy tak krótkich długościach podsiodłowych, inaczej byc nie może niż poziomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Nie myślałeś żeby dołożyć do Tribana 520? Moim zdaniem warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzaku96 Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Actual inseam 89 cm Trunk 59 cm Forearm 37 cm Arm 69 cm Thigh 63 cm Lower leg 59 cm Sternal notch 156 cm Total height 186 cm Takie coś mi wyszło jednak nie wykluczam błędów pomiarowych. Odnośnie tribana 520 zdaję sobie, że warto jednak budżet pozwala mi tylko na zakup niższego modelu + pedałów spd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Eddy fit 553-557 mm poziomo, French fit 565-569 mm, średnio 561 mm. Most 10 lub 11 cm. Czyli raczej L-ka (most raczej 11 cm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzaku96 Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Bardzo dziękuję za pomoc, jak tylko znajdę chwilę czasu pojadę do sklepu i porównam i podejmę decyzję. Dam znać na co wypadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Wolałbym 520 nawet kosztem pedałow spd i butów - to możesz dokupić później. Wg mnie górna rura efektywnie 565-570, mostek 110. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzaku96 Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 To będzie mój drugi rower, buty już mam i chcę jeździć w tej samej parze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzaku96 Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Cześć, byłem w Decathlonie pojeździłem i wybrałem rozmiar L, niestety nic nie jest takie proste. Spędziłem z Tribanem jeden dzień, regulując go i dostosowując swoją pozycję doszedłem do sytuacji w której optymalne wysunięcie sztycy dla moich nóg wynosiło ponad 2,5 cm ponad znacznik, Myślałem, że zmienię sztycę i będzie ok jednak siodełko w takim położeniu znajdowało się +- 20cm nad sztycą co chyba nie było najlepszą opcją. Pojechałem jeszcze raz sprawdzić rozmiar XL jednak jest on stanowczo za długi. Rower oddany, a ja na szczęście wzbogacony o nowe doświadczenie postanowiłem opóźnić zakup i teraz mam pytanie, jaki rower szosowy oczywiście polecacie za ok 2000zł +- 300zł. Mam nadzieje, że nie pomylę pojęć ale szukam raczej czegoś z geometrią klasyczną, żebym mógł bez obaw wyciągnąć sztycę na odpowiednią wysokość bez przesadnego pochylenia pozycji, do zmiany planów przekonały mnie też beznadziejna klamkomanetki, zmiana przedniej przerzutki i hamowanie były tragiczne. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 A nie mówiłem;) Te dużo wyciągnięte sztyce to uroki slopingu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 20 cm i więcej wysunięcia siodełka to całkiem normalna , a w rowerach komfortowych wręcz pożądana sprawa. Producenci celowo projektują ramy ze sloppingiem czy bez "kominka" rury podsiodłowej, aby sztyca była mocno wysunięta i "pracowała" zapewniając nieco komfortu. I to działa. Jak popatrzysz na ofertę rowerów grandfondo to wiele z nich jest zaprojektowanych w ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 W jednej z prawidłowo dobranej ram MTB 26' pod siebie, miałbym sztyce wysuniętą o 27 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Poszukaj roweru typu gravel , maja trochę inna geometrie niz szosowe i hamulce tarczowe. Na forum ktoś sprzedawał rower Norco - noże oferta jeszcze aktualna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzaku96 Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Nie wykluczam kupienia używki jednak żeby znaleźć jakąś perełkę często potrzeba wiele czasu. Patrząc na nowe rowery jest jakaś alternatywa dla Tribana 520 + sztycy 400mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matckhew Napisano 22 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Dozbieraj do 2000 zł i przeglądaj olx z okolic, najlepszy sposób za zakup czegoś przyzwoitego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzaku96 Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Cześć to znowu ja, kolejna niespodziewana sytuacja oddala mnie od swojej szosy niemniej jednak bardzo dziękuję za odpowiedzi, jeśli chcielibyście mi jeszcze pomóc to zapraszam do http://www.forumrowerowe.org/topic/205639-naped-wymiana-po-wypadku/?p=1864974 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.